Valp/dräktighetsdagbok 2007.

070804

Alla valparna är nu sålda och det är bara Diesel kvar som väntar på att bli hämtad. Han får åka hem till Marie Björn och Charlie om 2 veckor  och sen blir det nog lite tomt här.

Även om det bara är en valp kvar känns det att det finns smått i familjen Diesel är kanonhärlig och bjuder till många skratt Bla hans stora passion för vatten !!  Han kan plaska ur en 10 litershink med någon konstig grävmetod på ingen tid alls  och vända upp och ner på en vattenskål går som blixten.
Idag hade vi fyllt lite vatten i botten på en barnbassäng och han tog sats och kanade på mage i bassängen., skitkul så upp och göra om igen och igen och igen  hela förmiddagen fanns det sysselsättning men nu på kvällen är bassängen ordentligt dödad och ligger i soporna .

Så nu ska vi njuta av valp dom sista 2 veckorna  så slutet på denna valpdagbok är nu för denna gång  och den upptas igen om det skulle bli någon mer kull i framtiden

070626

Snabbvisit i Märsta igen för att leverera lite valpar, Att åldern börjar ta ut sin rätt märks väl när det är valpar i tanken dygnet runt .o)  "glömde" naturligtvis kameran hemma igen!!! Dessutom har det under den gångna veckan hänt en del festliga saker som när dom hände och jag skrattade åt dom tänkte att detta ska jag skriva om när jag kommer hem men inte sjutton kommer jag ihåg nu vad som hände för 2 dar sen  det är ju full rulle hela tiden ,o))

Valparna växer äter sover och busar och dessutom börjar antalet krympa. Hälften är nu levererade och en "hög" väntar på hämtning denna vecka. Att det minskar hundar i antal märks när man ska gå in i rummet det är inte så många man ska hålla koll på och undvika att trampa på när man förflyttar sig framåt i valprika utrymmen, Däremot märks det ingen skillnad vid mattiderna det går åt samma mängd mat  och vid bilåkande tar dom upp samma plats trots reducering. I slutet av veckan ör det bara 3 kvar och det innebär ju betydligt enklare att räkna in när dom är ute , Jag har sett på TV om folk som sitter i burar flera dygn med ett antal ormar och visar sin "modighet"  men jag undrar jag om dom skulle våga sova 2 dygn bland 13 valpar i 7-veckors ålder , där kan vi prata om många och vassa tänder !!!
Jag har jobbat rätt hårt med att dom inte ska bitas i händerna och tycker att det projektet lyckats ganska bra, däremot har jag fått fram 2 valpar som är otroligt duktiga på att knyta upp skosnören,,  och några som nyps i tårna.

Utevistelsen är ett evigt räknande av valpar när vi är på landet valphagen är på ojämn skogsterräng och smitningsmöjligheterna många då det är svårt att få staketet tätt mellan backe och stenar.

Dom har dessutom utvecklat vissa tekniker för att ta sig ut till dom vuxna vovvarna , bla hoppa upp på en stubbe och luta sig framåt för att nå staketet som är någon dm bort och häva sig över, när man väl är över och hamnar i blåbärsriset på andra sidan är det inte så viktigt att försvinna utan dom går lugnt och stilla och strosar i riset eller springer fram till en vuxen hund för att busa, spänningen verkar ligga i att KUNNA komma ut inte att rymma, Att gräva är en annan kunskap som utvecklats ordentligt senaste veckan , skogen blir aldrig mer vad den varit, små kratrar har växt fram här och där och man får passa noga var man sätter fötterna och inte trampar snett i något hål.
Valparna har lite olika favoritlekar  några föredrar brottning medans andra gillar jaktlekar mera, Brottarna brukar köra sina kamper parvis men ibland kan en 3;e valp kasta sig in i leken medans jaktlekarna kan bestå av 5 valpar som jagar varandra runt runt runt en stor sten varv på varv tills någon vänder håll och det blir tvärstopp,, Nu är det ofta man bara sitter och tittar på leken den är ett helt litet skådespel och ibland kan man förutse vem som ska göra vad och hur det ska sluta.

Vattenskålar är ett litet problem då dom vanliga som står på backen används till fotbad och plask, en av valparna har kommit på att om man tar tag i kanten på skålen och drar åker vattnet ut och man kan släpa runt den rostfria byttan bland stenarna så det låter, en annan tycker det är jättekul att fiska ev löv som ramlat i skålen och en tredje kan stå med alla tassarna i vattnet och bara tokplaska.
Däremot funkar det bra med en stor hink fylld med vatten där dom måste stå på bakbenen för att kunna dricka och den är för tung för att välta och för hög för att plaska i , detta har dom lärt av dom stora hundarna som föredrar sjövatten i hink framför kranvatten i skål, Inomhus har dom fått vatten i ganska höga matbarer och där har även det funkat,

Maten är en annan lustig upplevelse. Ibland får dom fryst mat att gnaga på och den som får bort ett stycke bevakar det väldigt noga en bit frusen köttfärs eller en bit frusen vom kan bli en riktig troffe´. kampen om godbitarna är helt klart värd att se ,o)

Det känns förvånandsvärt bra att leverera av valpar , då jag pratat och träffat valpköparna under nästan 2 månaders tid och känner mig väldigt nöjd och glad åt dom valpköpare jag har. Detta förvånar mig då just skilsmässan från dom små brukar medföra viss ångest. Konstigt nog känner jag inte oro för någon av leveranserna utan allt känns helt rätt Så massor av tack till er trevliga underbara köpare denna gång som ringt - mailat – och besökt oss under väntans gång  ibland har ni krockat och det har varit väldigt mycket folk och hundar på liten yta samtidigt men det har gått det med . Ni har helt klart bidragit till att denna valptid varit en härlig upplevelse för mig och att jag med fullt förtroende lämnar över småttingarna till er med hopp om att vi även i fortsättningen hörs och ses, Jag vet att några bor långt bort men det finns mail och telefon.

Jag vill även här passa på att önska er alla en härlig valpsommar med bra hundväder och många valppussar.

070619

Jupp då var det sista stora grejerna gjorda   avmaskningarna - chipningar - vetbesiktning och vaccinationer och nu har dom 2 första lämnat boet.

Min första export utomlands ,o))  ända till Norge . Och imorgon far en till över gränsen men då har jag ju redan fått rutin på detta ,o)

På torsdag åker den sista som ska levereras före midsommar och sen far vi till landet med resterande 9  där dom fortsätter att trappa av en efter en.

Även om dom far så känns det som att summan kg hund är densamma  dom fortsätter att växa så det knakar,  Försöker ta kort på alla så jag har lite ordning på fotona på hemsidan innan det är för sent  men det är inte alltför  lätt att hålla dom och få bra foton samtidigt.
Beundrar alla som har snygga utställningskort på sina småttingar och undrar hur "attans" dom bär sig åt.
I den här familjen föregås varje kort av lite blandade åsikter valpen vill posera på ett sätt eller inte alls och jag vill ha det på mitt sätt, men envisast vinner och hinner man bara knäppa i rätt tid så brukar det gå ganska bra,

Så nu är det bara att sätta fart att fota igen innan det är för sent
.

070617

En vecka hemma i Märsta och massor har hänt med valparna på den veckan. Dom har blivit små hundar !!
Gulliga och söta när dom sover , aktiva och full fart när dom är vakna precis som en vanlig springer ,o))
Alla valparna mår bra och tikarna mår jättebra och bägge har fortfarande lite mjölk så valparna snuttar emellanåt ännu.
Bruno är nöjd igen för han får busa med dom små , en och en  eller 2 i taget, Jag vill inte släppa in honom till alla tror att det blir för jobbigt för honom , han vill leka jaktlekar och att valparna ska jaga honom , vi får se på landet ute i skogshagen" kanske han grejar ett helt gäng vildar där.

Alla valparna är nu avmaskade klart och ska chipas - vaccineras och besiktigas i dag, nästan leveransklara.
Det är blandade känslor inför leveranserna , tiden har gått så otroligt fort  men dom 2 senaste nätterna har varit jobbiga.
Eftersom dom har ett sovrum och köket till sitt förfogande blir man lite begränsad i sin egen rörelsefrihet för med 13 vildar så är det nästan alltid någon som kikar upp om man går in för att ta sig något att äta eller bara för att kika när dom sover, och vaknar en får dom ganska snart fart på resten,
Högarna och pölarna efter dom blir också större och större. och dom regniga dagarna då dom är inne är det lite pyssel och rätt mycket golvtorkning ( men jag har ju 13 assistenter ,o) ) alla är väldigt husliga och hjälpsamma och kommer glatt galopperande och hjälper till att dra i toarulle när man ska plocka upp eller ställer sig på skurtrasan när man ska torka, roligt och gulligt men lite tidskrävande .

Som tur är far inte alla iväg till sina nya hem på en gång utan det blir en avtrappning pga olika semesterstarter, det känns bra och blir nog bra för både tikar mig grannar och utrymme,  Med tanke på hur dom växer är nog kilot
hund konstant under lev. tiden i alla fall och dom tar mer och mer plats i bla bilen,

Vi far till landet i en nu runda nu och det ska bli spännande att se om dom verkar känna igen sig.

Igår badade alla och det var tur att Ingela var här och hjälpte till att torka dom  annars hade jag väl stått där ännu och blaskat ,o)
Vilken skillnad det blev !!  Dom blev ju faktiskt vita på vissa partier igen  vem kunde tro det  ,o)  dom har ju farit både i blåbärsris, granbarr och grus  och hällt ut vattenskålar som dom klampat runt i innan dom kastat sig i en lerhög och grävt. Men nu ör dom rena och fina i alla fall i dag .

070612

Så då har vi varit på landet en vända  och det var riktigt skönt.

Lite bökigare med vissa saker då vi inte har rinnande vatten men vovvarna kunde vara ute mest hela tiden antingen på altanen  eller på skogssidan i en inhägnad, Värmen har gjort att dom inte äter enl. den mall jag hade planerat , just nu är det mat kl 006,00  09,00 18,00  och 22,00  dom har ätit lite dåligt pga värmen  så jag har ökat på maten till tikarna igen så dom har diat under den varma tiden för att jag ska vara säker på att dom får i sig sin vätska.

Just nu har jag varit väldigt glad åt den mat jag gett då jag inte behövt kompensera foder med vatten . Den mat dom fått har dessutom varit ganska utspädd med vatten för att dom inte ska ta stryk av värmen. Några ser lite tunna ut under dagtid men käkar upp sig under natten ,o)). Ingen valp verkar ha tagit skada av värmen  men vi har ju lagt om dygnet lite så tidiga mornar och sena kvällar är det full fart och dagtid sovs det ganska mycket.

Dom växer så det knakar och vi fick vid uppresan plats med alla 13 i ett hundfack bak  men när vi åkte hem fick dom sitta 6 resp. 7 i varsitt fack. det är vid transport man märker hur dom växer.  

Vi har dessutom fått en ganska bra rutin på valparna och tikarna alla valpar är tillsammans nu hela tiden och tikarna turas om att vara där inne under valparnas vakna tid  och även under sovtiderna om dom vill en av tikarna sover dessutom med valparna på natten vilket gjort att det varit väldigt tyst  och lugnt mellan 22 -06  dom har haft full rulle 06-09  11-12   19-22  och några kortare pass däremellan.  

Det finns några utbrytare i kullarna och en morgon gick en valp och lullade runt i storarummet med en tik  Jag har ingen aning om ifall han varit där hela natten eller kom ut på morgonkvisten, Han verkade väldigt nöjd och belåten i alla fall, rymningsvägen hittades och täpptes till. En annan lyckades ta sig ur inhägnaden på skogssidan och lullade runt i blåbärsriset utanför men där var det klurigare att finna flyktvägen och samma valp fick plockas tillbaks ett antal gånger och spec bevakas innan vi hittade vägen ut till friheten.

070527
Dixiekullen är nu 4 veckor och Daiwakullen blir 5 i morgon

Nu är det inte kul att sätta ner fötterna i valprummen längre !! Aj vad vassa tänder dom har fått, det gick från att ha varit mjuka bett på morgonen till att vara dödsangrepp på fötter på kvällen. Dom busar och drar i allt dom kommer åt, varandra mammas öron  och nu kan vi vara säkra på att alla plädar är ordentligt "dödade" .

Skillnaden på kullarna börjar suddas ut och det är bara kraften i aktiviteterna som skiljer dom åt. Daiwakullen hoppar in och ut ur valplådan obehindrat nu så jag kommer att varudeklarera valparna som "frigående" vid försäljningen ,o) Dom har nu tillgång till hela köket här hemma och det är inte jättekul att vara småsugen på en macka. man tänker sig lite för eftersom betten blir hårdare och hårdare ,o))
Dixie kullen har börjat ta sig över kanten till båset och det är en ganska hög kant så där får vi fram bra styrka i framben för dom häver sig över dom har sett till att ha tillgång till hela hundrummet nu Personligheterna börjar komma så smått och vissa av valparna visar
upp egna beteenden, Det finns en hane i Daiwakullen och en tik i Dixiekullen ( dom 2 som är stödmatade) som ör väldigt väldigt sociala och kommer och ska sitta i knät och pussas om man sätter sig ner på golvet. Dom andra valparna kommer också för en snabb kelstund men dessa två klättrar verkligen upp och piper om man inte pussar på dom, Nästa kull ska jag nog städmata hela gänget ,o))

Vi ska fara upp till landet igen och det blir nog skönt för grannarna dom låter en hel del när inte maten serveras fort nog eller om man inte
kommer ur eller i lådan tillräckligt snabbt, där kommer dom också att ha lättare att vara ute mer och lite skogsvana kommer att göra dom gott denna gång har båda kullarna blivit tillräckligt stora för att vara ute

Maten ör inget problem däremot har dom börjat få favoriträtter, viltkött är supergott och kyckling är inte att förakta det heller, vom är helt ok och dom äter med bra aptit men fick dom välja blev det nog vilt varje dag ,o) Det går nästan 4 kg kött per dag nu till kullarna och det är tur att frysarna var laddade ,o) Getmjölk är också gott och det slaffsas i för fullt Grönsaker är det ingen som är speciellt förtjust i så det får man  "gömma"  i viltet.  för  dom är riktigt duktiga på att sortera ut maten ,o))

Ben gnags det på för fullt och kan man sno en kycklingvinge från mammas matskål är lyckan gjord . En del blir nog bra apportörer för dom har en väldigt kaxig gång när dom springer från skålen med vingen i munnen, Som tur är har jag matbarer till dom vuxna så dom får i sig lite egen mat men Daiwa har börjat lägga ut mat på golvet till valparna så man får passa lite  så hon inte blir utan .

Dixie har börjat lämna valparna lite lite lite  men hon är fortfarande inte ute hos oss utan stannar i valprummet och Daiwa kommer ut ca 15-20 min  2-3 ggr / dag men ligger nästan hela tiden vid gallret och ska tillbaks

Denna period som är nu är den absolut härligaste och jag ser verkligen fram emot att vara med dom i utemiljö nu under ett tag  hoppas bara att vädret är på vår sida och det blir uppehåll - ingen blåst och lagom varmt

070524  

Nu har vi varit på landet nästan en vecka och kommit hem igen. Resan dit gick jättebra  valparna gurglade lite den första milen sen sov dom som stockar allihop.
Det var förberett med 2 valpavdelningar och valplådor så att det bara var att lasta in småttingar och mammor. den ena avdelningen är ganska mörk och det tyckte jag passade bra till Dixie kullen som mest sov och åt, men redan dag 2 fick jag snabbt kasta om alla och detta pga den minsta valpen.
Vem klättrar ur lådan jo lilltiken i Dixiekullen och jag lyfter tillbaks hon klättrar ut och jag lyfter tillbaks. När vi hade hållt på så en stund kollade jag höjden på den andra lådan och eftersom den var lite högre fick Dixie kullen flytta in i den.  Lådan med låga kanterna åkte snabbt ut och Daiwakullen fick flytta över till fällar på golvet med mera yta som följd.

Lugnet la sig över valparna igen i dom nya miljöerna och under lördagen var det 4 familjer som var upp och hälsade på för att titta på "sina" valpar. Men dom skulle ha kommit på söndagen !!!  då hade småttingarna hämtat sig och sparat krafter efter bilresan och rumflyttar  oj oj oj vad valpar kan låta  både högt och länge ...  Detta måste jag ha förträngt från tidigare kullar för inte kommer jag ihåg detta !! Kjelle hävdar bestämt att alla kullarna varit lika men jag har nog "glömt" 
Skönt att vara i skogen och inte bry sig om grannarna utan bara sova vidare en kvart till innan maten  ,o) Daiwa passade förstås på att bada så fort tillfälle gavs och under lördagen lyckades hon dessutom ta sig ett rejält mellanmål.  Jag hade ställt fram STORA muffins ( sådana som finns på mcdonalds ) och när jag såg henne var hon inne på sin 5:e chokladmuffins!!!!!!
Som tur var hade en av valpköparna tagit med sig en hembakad äppelkaka så alla kunde få fika i alla fall , Stort tack  Ulla . Detta resulterade i en lös avföring men gudskelov klarade valparna av denna udda diet och blev inte påverkade.
Daiwakullen har dessutom börjat vara ute lite med blandade känslor, vissa tycker det är det värsta som hänt dom och det talar dom högt och ljudligt om  medans andra hamnade bland vitsippor och blåbärsris och tyckte att lite nya dofter var toppen,  Till nästa gång vi kommer upp har dom säkert lärt sig uppskatta utevistelsen och det skulle göra livet lite lättare för mig nu när tikarnas städning inte är lika intensiv längre. Att få dom små rastade ute skulle spara in några golvtorkningar  .o))

Åter hemma blev det mycket oroligare pga dom låter och vi har grannar men det är inte så lått att få tyst på 13 st som fått för sig att maten ska komma
nu nu NU !!  Dessutom kan Dixie vara ganska ihärdig och tala om att hon ska ha fort och först . Men tyvärr tar det ca 1 timme att få alla mätta rastade och avlekta innan dom slocknar och sen är det lugnt 3 tim till nästa gång ,o) hoppas grannarna har lite tålamod  vi far ju snart iväg igen och om några veckor är det tyst och lugnt igen ( usch vad fort tiden går Daiwa kullen har tillbringat hälften av tiden jag ska ha dom redan  jag tycker resten av tiden kan gå sakta så jag hinner gulla klart innan dom flyttar )
Personligheterna hos valparna börjar komma fram nu och det finns en som absolut ska sitta i knä, den valpen kommer och ska pussas och gulla hela tiden och skulle någon annan vara framme och gulla så trycker man sig emellan ,o))  Precis som Daiwa.
Dom har också börjat intressera sig för leksaker och sin omgivning vilket är både kul och jobbigt dom hittar utrymmen där dom bara kommer in men inte kan vända och backa är jättesvårt ( men nyttigt )
Till Dixies stora sorg så har det blivit dax för lite motion av tikarna och cykeln ska fram , vi får väl se om hon går att lura med på en runda under dagen efter några veckors stillaliggande i en valplåda borde det vara skönt att få en liten genomkörare i lugnt tempo.  

070516

Nu har jag flerfärgade valpar !!!
Daiwakullen har antagit en konstig färg på tassar och huvuden, inte tan jag har fått fram en alldeles egen tredje färg  ,o))
Jo visst är det resterna efter lunchen som kan ha satt sina spår dom "stora" liven äter nu vom blandat med kycklingkross
och det är så gott så gott sååååå, huvudena far ner i skålen när den sätts fram och det slafsas och dras och tuggas för fullt
magarna står som fyrkanter och jag får avbryta dom för det verkar inte som om någon av dom kan tänka sig att sluta i tid ,o)
Ett bad skulle kanske göra att dom blev 2 färgade igen, men varför ta risken  att den 3;e unika färgen försvinner ??

En av dom nyfikna bruna damerna fick en liten överraskning vid lunch idag ,hon stolpade fram till första bästa skål men det var
inte hennes mat utan mammas vattenskål, oj vad jobbigt det blev när hela nosen och en tass for ner i det kalla vattnet, snabb reträtt
och nytt sökande efter mat,

Dixie kullen har också börjat äta men det är bara den lilla tjejen som får samma blandning som dom stora , hon startade några
dagar tidigare än sina syskon med vom och ligger betydligt före i fastmats intagande  hon äter glupskt och söker aktivt efter
matskålen, dom andra ska fortfarande bli matade men börjar bli ganska glupska dom med,

Den svartvita hanen Diesel pep lite efter maten och jag satt med honom och gullade i soffan när Bruno kom, Bruno tycker bättre om Dixievalparna för dom ligger still och han har koll  Daiwavalparna far runt och gör det lite jobbigt att nosa igenom dom.
Efter grundlig tvätt av hela Diesel lade sig båda i soffan och somnade
Titta på bilderna i galleriet !!!!!!
Så nu har jag snart "förstört" den första valpen och skämt bort den med att vara i soffan , nu är det bara 12 kvar som ska få sina olater ,o))

070514

Daiwavalparna har nu passerat det magiska datumet 21 dygn  dom är ganska stadiga allihop  och dom har nu på morgonen börjat "leka"   nafsar efter varandra  försöker skälla och morra  dom ser ut som ett gäng radiostyrda leksakshundar  och dom är  "skitgulliga" den aktiva perioden ligger kl 06,00 då frukosten serveras
Nu äter dom ordentligt  men jag har inte gett fulla mål ännu  tycker att det är bra om dom kan dia ordentligt ett tag till Jag kommer att öka upp  smakmålen från 2ggr/ dag till 3 nu .  Igår  påbörjades avmaskningsperioden över 3 dagar och det gick bättre än jag väntat mig vi får se om dom lärt sig vad som ska hända i dag och börjar protestera

Dom sover väldigt mycket fortfarande och det är förutom i 10 min pass när  dom ska äta väldigt tyst och lugnt i lådan men när det väl låter då låter det ordentligt  ,o))   Hela nätterna har dom sovit gott förutom en natt  och frukosten väcker jag dom till för att hinna ge lite fast mat innan Daiwa börjar tanka magarna fulla.  kl 6,00 är dessutom en behaglig tid att starta och kan jag få in det som rutin är jag jättenöjd.

Daiwa har börjat vara ute med oss och Bruno mer och mer under sovperioderna , men så fort hon kommer in efter att ha varit ute eller så fort det hörs ett pip är det bråttom in till småttingarna,  om en valp piper när hon är  ute hos oss lyssnar hon och skulle det vara från köket där Dixie håller till blir hon lugn och stannar kvar hos oss jag undrar om dom hör skillnad på valparna ?
Men tar jag en av dixivalparna till daiwa eller tvärt om gör ingen av
tikarna skillnad på sina egna eller den extra  alla får samma omvårdnad och möjlighet att dia  ( orsaken till att " fel" valp hamnar hos fel tik är om jag vill titta lite extra på någon eller jämföra jag springer inte runt och blandar ihop dom hur som hellst ! )

Dixiekullen börjar gå på höga ben stappligt och ostadigt  någon har börjat öppna ögonen men det dröjer nog någon dag till innan alla är klara.  Dom får också smakportioner och den lilla tjejen är klart duktigast på att äta fast föda. medans jag handmatade dom andra 4  nu på morgonen hittade hon skålen och glufsade i sig en rejäl portion innan jag såg vad hon gjorde , magen var  ganska trind och rund när jag fick stopp å henne ;o))  så när det gäller  fast mat så ligger hon hundlänger före sina syskon .  Hon är också den som travar runt mest och övar på att gå  ganska mycket fart i den tjejjen, Det här gänget får en gång per dag utom lillan som får morgon och kväll ,
Denna kull låter ännu inte någonting och dixie är fortfarande hela tiden i lådan  ibland när det blir varmt kan hon lägga sig precis utanför  eller i  fåtöljen som står brevid  där har hon bra uppsikt över  dom små

Så alla verkar väldigt nöjda  och mår riktigt bra  utom Bruno som tycker  valparna kommer ut på besök lite väl sällan  men han kommer nog att ändra  sig när han får träffa hela skocken på en gång  ,o))

070512  dygn   19/14  

Nu har det börjat hända lite saker .  

Daiwakullen har kommit upp på höga ben !  det går inte fort  men det går framåt . Ögonen är öppna på nästan alla dom som inte har öppnat helt har små glipor, med glittrande innehåll så det kommer nog under dagen

Dom äter mera målmedvetet  och en visade dessutom prov på fin näsa genom att 2 ggr på rad självständigt leta upp maten .

I natt var första gången jag hört dom, vaknade 01.30 av att det var ett jä..a liv i valplådan. Trodde någon/några hade fastnat någonstans . men när jag kom in var Daiwa utanför lådan ( jag förstår henne hög ljudnivå och full aktivitet .o))

Valparna travade runt och fick ibland tag på ett öra och ibland en svanstipp på ett syskon en hade dessutom lyckats kravla upp och hängde med framtassarna på rundstaven som sitter i lådan som avlastare. Några försökte morra och någon gav sig på ett skallförsök som var ganska ynkligt , Dom höll inte på så långe  men ganska högljutt tur att grannarna är förvarnade och att vi far till landet ett tag snart. 

Dixikullen äter och sover och blir än så länge inte störda av andra kullens nattliv.

Den lilla tiken som hade en viktnedgång är emellanåt ett riktigt skådespel att titta på, vid matdags tar hon sikte på en spene - tar tag - och gör som krokodilerna en dödsrullning - varpå hon tappar taget  ny attack och så fortsätter det inte konstigt att hon inte fick i sig tillräckligt med den metoden ,o)

Emellanåt går det riktigt bra och hon äter effektivt  därför ger jag henne 4 ggr / dygn lite extra med en spruta genom munnen hon har dessutom fått smakat vom som hon äter med glädje och tuggar och

smackar  vilket tyder på att det ör inget fel på aptit - matglädje- eller ätförmågan det verkar vara hennes iver som är den största boven . Hon har gått upp 200 g dom 3 senaste dagarna ( vilket är jättebra ) och mår för övrigt bra. 

Nästa vecka är det avmaskningsdax och jag börjar redan nu bäva för det Troligen är det jag som gör tokigt med det brukar alltid sluta med att massor med saker runt oss är vitprickiga av Axilur för det verkar smaka pyton och dom brukar spotta och fräsa alldeles förskräckligt bara att samla krafter till tisdagen .o))

070510 Nu har det gått några dagar sen jag uppdaterade sist  och det har hänt lite i lådorna

Daiwakullen är nu åter 8 st  och lilleman verkar hävda sig bra , dom flesta har nu passerat 1kg i vikt  och dom provar att gå på höga ben men det ramlas mer än det stås upp ,o)
Dom har börjat få vom som fast föda och de smackas och tuggas för fullt, dessutom blir det ett jäk..a liv när smakportionen är slut, dom får 2 ggr /dag och är nu uppe i motsvarande en köttbullsstor portion.
Ögonen är på gång att öppnas  man kan se det glittra till lite på vissa av valparna kanske någon kikar ut på världen idag jag ska kolla vid frukosten.
Daiwa har nu lämnat själva lådan när valparna sover och då ligger hon på ett täcke precis utanför och har järnkoll, så fort någon säger pip är hon i lådan igen.
Jag har ännu inte plockat upp  efter valparna en enda gång så hon håller väldigt rent och snyggt hos dom fortfarande Hon vill ha lite längre promenader nu på ett par km  men hemvägen går lika fort som förut

Dixiekullen rullar på och äter och sover  och äter igen en av tjejerna hade låg viktuppgång någon dag men det verkar vara under kontroll igen.
Jag flyttade dottersonen tillbaks till mamma igen och det ger både mera mat och plats,
Dixie ligger fortfarande som en betongklump i lådan  dom gånger hon tar sig ur frivilligt är när hon vill ha mat eller gå ut   fortfarande är rastningarna väldigt korta och snabba men Dixie har aldrig varit speciellt mycket för det där med motion eller att ta i , hon har hela tiden ansett att hon är kommen till världen för att vara mamma   till helgen ska även denna grupp börja med små smakportioner av fast mat

070506
Den valpen som släpade i vikt var lite lös i magen  och igår kväll när det  stabiliserade sig  tog jag och la över valpen till Dixie  istället. Hon tog med glädje emot sitt lilla barnbarn.  Daiwa blev  lite orolig av att jag var så mycket i rummet och av att valpen inte ville äta  detta med valpar är ju nytt för henne  och  Dixie som är rutinerad har inga problem med viktkontroller och ev stödmatning så  denna flytt med förde att Daiwas oro  försvann , Dixie fick lite större matransoner precis som hon önskat  och dessutom en valp till , vilken lycka ,o) 

Valpen har under sista dygnet gått upp bra i vikt igen och verkar inte tagit det minsta skada av denna viloperiod . Bara att hålla  tummarna för att det fortsätter i denna fina anda.  Valpen är nu med och fajtas ordentlig om "sin" favoritspene så hoppet är mer än  gott,

Idag har vi klippt klor på Daiwa kullen och det gick över förväntan, jag tog  dom precis när dom hade ätit så dom var lagom slöa och loja.

Fast föda har dom ochså fått provat för förstagången och jag var nog lite  klumpig när jag testade , Kjelle tog ut Daiwa och jag satte mig med ett fat med vom i valplådan,  tog lite på fingret och  höll framför näsan på en av valparna , snabb reaktion och glufs glufs  slut.
den fick lite till och sen fick det vara bra för idag  magarna måste vänja  sig lite sakta. samma snabba reaktion på lukten av vom från alla utom en valp  för den tog  nog hela 4 sek på sig innan den kastade sig över fingret och glufsade i sig  , misstaget jag gjorde var att sitta i valplådan med skålen i lådan för dom  fick nos på den och tog sig dit ,  man kanske rent av ska starta inkallningsöningar  redan nu
matlukten hade stor dragning  HA HA HA

Ytterligare en sak som hänt med Daiwakullen idag är att dom börjat försöka  resa sig, det går stappligt och dom dippar över på näsan och sen upp för  nytt försök  det går inte speciellt bra men med lite övning och några dar  till så ska det nog börja bli lite stadga i det hela

Jag har tittat efter om det börjas öppna några ögon  men inte ännu  bara att  vänta ett tag till, skönt för då kan jag tända lamporna vid min nattliga  kontroll utan att väcka dom,

070505 Nu har det gått några dygn med många valpar i familjen  och antingen har jag  glömt eller förträngt hur lite sömn man får när det finns smått.
Valparna klarar sig nog dom har duktiga mammor  det är dessutom tyst i lådorna  så valparna verkar nöjda, men jag måste ju lyssna och titta ändå ,o))

En av valparna släpar lite i vikt och har blivit stödmatad  till en familjemedlems stora glädje Bruno får ju tillfälle att pussa på och måna om sitt barnbarn dom stunderna, han tycker det är lite litet  men tvättar och bökar lite med valpen  sen sitter han bara  och tittar när jag matar. Han verkar väldigt nöjd med att äntligen få lite kontakt  med dom små. Jag kan inte sitta inne hos Daiwa för hon ska hjälpa till så mycket att det inte blir någon ordning alls, precis när valpen börjar äta ska hon tvätta munnen och när den ligger lugnt i famnen är det bakdelen som får en tvättomgång

Alla övriga valpar går upp kanonfint och allt ser väldigt bra ut på valpfronten,  det som fortfarande inte fungerar är min sömn och kameran  men det får man ta ,o)

Tikarna mår oförskämt bra,  kan inte påminna mig att jag var sååå  pigg  efter förlossningarna. Eftersom Daiwa varit lite sällskapssjuk tänkte Kjelle ta ut henne på en runda på några km så hon skulle få röra sig lite och bli lite trött, rätt tillfälle inväntades och så bar det iväg  men efter  5-10 min var dom hemma igen , Daiwa ville inte gå mer än 100 m från hemmet, lite snoppet efter all tidsplanering
mellan digivningar.

Dixie önskar nog att hon hade fått en större kull nu när hon märker skillnaden Daiwa får mycket mer mat vilket uppfattas av den damen som har valplådan i köket som en mycket stor orättvisa , den hunden skulle säkert kunna äta dygnet runt. Men hon har så mycket mjölk att jag måste vara försiktig.

070501
Nu har det hunnit hända lite till i lådorna
Dixie fick sina valpar 070429   5 st blev det  till slut
3 svart/vita tikar
1 svart/vit hane
1 brun/vit hane

Valparna och tiken mår jättebra allihop men alla var trötta efter valpningen.

Nu skiljer det några dygn på kullarna och det börjar bli stor skillnad på att hålla i dom - Daivas valpar börjar bli som små tunnor och det är mera kraft i dom när dom sprattlar, Dom har ju även börjat sprida ut sig lite mer i valplådan till besvär för Daiwa när hon varit ute en stund och ska lägga sig för då ligger dom små utspridda och det finns ingen tom plats till henne ,o)
Nu när valparna äter mera effektivt har ju även sömnperioderna blivit lite längre för dom och Daiva börjar få lite långtråkigt emellanåt hon vill komma ut till oss andra men det är bara på snabbvisiter om någon minut sen är kontakten med oss tillfredställd. Hon är också väldigt nyfiken på kullen i rummet brevid

Dixie sköter sina små på samma fina sätt som hon tagit han om sina övriga kullar. Det märks att hon varit med förr för hon går faktiskt upp och dricker om hon är törstig det har hon inte gjort förr om gångerna och hon säger till om hon vill gå ut. Jag inbillar mig att hon lärt sig lite genom åren och att dom egna behoven måste tillgodoses. Kissrundorna går lika snabbt som vid föregående kullar och drickandet går i raketfart

070427 I morgon fyller Daiwa 3 år , tänk vad fort tiden gått sen hon låg i valplådan som liten och nu ligger hon där igen med egna små, 

Valparna går upp fint i vikt  och verkar väldigt nöjda . Daiwa har börjat gå ur lådan vissa måltider  och äter precis utanför så hon har järnkoll , jättebra för hon hade svårt att focusera på sina egna behov när hon låg i lådan och åt. Fast fortfarande slutar hon äta ibland och hoppar in i lådan och kollar sen ut igen och  tar några tuggor. Hon travar glatt och villigt  med på kissrundor  men inte långe  någon minut räcker mer än väl sen är det bråttom hem och kolla att allt står rätt till .

Hon behöver inte vara orolig för utanför hundrummet  ligger "morfar" Bruno och passar .

Dixie reagerar snabbt med att springa fram till gallret som avdelar vardagsrum och hundrum om någon valp skulle pipa när Daiwa är ute Är Daiwa i lådan bryr hon sig inte vilket är skönt med tanke på hennes egen dräktighe. Som tur är syns det inte in i lådan från gallret så Daiwa blir inte stressad av denna uppmärksamhet . 

Dixie mår bra och går ledigt med på promenader men jag tror att värmen som kommit är det jobbigaste för henne just nu. Inga tecken ännu på att det är på gång och det är jätteskönt,  vi behöver någon dags vila och en chans att få tillbaks lite rutiner innan nästa kull kommer. 

Naturligt vis har jag gjort samma misstag igen.  Fastnat för en av valparna fast dom bara är 3 dygn., hur bra är det . man ska kanske inte välja ut sin valp så tidigt .o) men jag vet av erfarenhet att det svänger vem som är favo´riten .så nästa vecka kan det vara någon annan.

26 april   valparna 2 dygn  dixie på 60/61 dygnet  ( parad flera gånger )

Valparna mår bra och äter o sover  det är väldigt lugnt i valplådan Men det är inte fullt lika lugnt utanför ,o)

Dixie ska kontrolleras och tas om hand som den högdräktiga tik hon är med lite specialbehandling = extra gulligull  och mycket känna
efter sparkar på magen , hon mår jättebra  och har stenkoll på daiwakullen , skulle en valp pipa till reagerar hon blixtsnabbt
och vänder hela sitt intresse till detta .  Hon skulle nog ge ganska mycket för att få gå in och lägga sig i den lådan iställe för i sin egen
tomma skulle jag tro

Sen hade jag glömt eller kanske rentav förträngt allt runt i kring som kommer med när man får en valpkull. Tempa  -  kolla juvren så det inte blir stockning - väga valpar - kolla att dom får det dom behöver Det värsta är att när man sätter sig vid valplådan och ska göra detta
då blir man gärna kvar en ganska lång stund extra och bara tittar Vilket skådespel att se tikens omsorger om valparna  och så har man
första parkettplats hela dygnet om man vill  ( och det vill man ju ,o) Detta är något jag önskar alla att få uppleva det är helt underbart

Daiwa är en riktigt duktig mamma trots att de är första kullen , det är så tyst och fint i lådan  hon håller rent och tvättar och donar
avbryter sig mitt i sin egen mat ifall en valp vänder på sig eller piper till glömmer att hon själv skulle ha mat och fixar till det för valpen
innan hon fortsätter att äta .

070424

Daiwas valpar har kommit !!!! 

Nu ligger det 8 gosiga valpar och snuttar i valplådan det blev

2 hanar  6 tikar 

2 brun/vita hanar

2 svartvita tikar

4 brunvita tika 

Både Daiwa och dom små mår bra    och  det har faktiskt varit tyst i valplådan nästan hela dagen för dom äter och sover om vartannat och Daiwa pysslar om dom hela tiden. Hon lyckas även på något konstigt sätt sno åt sig lite sömn själv .o)

Jag vet inte hur hon gör för själv har jag sömnbrist i massor just nu och hoppas att Dixie kniper några dagar så jag får sova ut innan. Tyvärr får jag ingen ordning på kortinläsningen i datan  så det tar nog ett tag innan korten kommer in . 

070423  59/58 dygnen

 Rörelserna i magen känns mycket mera idag  kraftigare och oftare än vad dom  gjorde bara för ett dygn sedan på Daiwa  Även Dixies fosterrörelser har blivit kraftiga nu  så äntligen kan man  slappna av och börja längta ordentligt

Så idag blir det resa till Jysk och inhandling av madrass så kan vi sova i  valprummet from nu lillan och jag.

 Dixie är jag inte ett dugg orolig för  vi har valpat ihop förut och i hennes  fall vet jag att hon skulle klara en valpning galant utan sin nyfikna matte , målet är naturligtvis att jag ska vara med och övervaka, dessutom tror jag att hon skulle väcka mig  när det drar  igång

 Kissrundorna har nu blivit med en i taget och dom har blivit längre än förra  veckan,  vi går inte långt hemifrån men kanske en nära runda 2 varv  istället . Daiwa är väldigt trött och ligger mest och sover på sidan inne,  men ute trippar hon på som vanligt , enda skillnaden är att skatorna som  passeras på 2 meters håll bara får en blick istället för dom vanliga  ansatserna till jakt ,o)

Både inne och ute har alla 3 hundarna visat upp ett betydligt lugnare beteende och uppfört sig riktigt hyfsat och diciplinerat  (dom orkar väl inget annat ,o) Ha ha ha  och här lägger man pengar på lydnadskurser för att få pli på sina hundar när det räckte med en parning  (fniss )

Men i förrgår hade vi besök det var vuxna och barn och hundar i en härlig röra och Dixie fick för sig att hon skulle leka med Daiwa.  Daiwa orkade inte och sa ifrån och det blev lite gruffigt under några sekunder , Daiwa fick gå och vila i lugn och ro en stund sen var lugnet återställt .
Det som förvånar mig är att detta är enda gången det blivigt någon form av konflikt och den var inte ens allvarlig !! och jag hade nästan väntat mig att det skulle bli ofta och tidigare i dräktigheten nu när det var 2 dräktiga tikar som dessutom gått lika lång tid ,jag trodde det skulle bli lite konkurrenskonflikter.
Men dom har varit lika go med varandra som vanligt  vilket känns otroligt bra Vet inte varför jag väntade konflikt då dessa två aldrig har gruffat förut men man har så många förutfattade meningar om vad som kan  hända

En hissnande känsla av att familjen inom en snar framtid ska utökas med ett lite större antal medlemmar  oj oj oj  vad jag längtar.

070421   dygn 57 / 56

Äntligen börjar vi närma oss dygn 58 då valparna är välkomna även om det vore bra om dom stannade kvar i magarna lite till, Jag tycker nog att dygn 50-57 är den  värsta veckan på hela dräktigheten , men på måndag är den över för bägge det ska bli jätteskönt,

Tjejjerna äter med mer än god aptit  nästan 1 kg mat om dagen fördelat på 3-4 mål tror att dom skulle kunna äta det dubbla om dom fick ,o) Skulle jag missa "tiden" för matgivning så vet hela Märsta det för Dixie tjatar med ett ihållande pip tills maten kommer fram , lustig vovve det där .

Fortfarande bra humör och det förvånar mig lite,  kommer ihåg hur jag själv var dom sista månaderna  hmm  inte så vänlig som tikarna
Men det börjar bli trångt i sängen  en stor hane och 2 ännu större tikar tyvärr inser jag att en 4:e vovve inte är att tänka på om jag vill ha någon form av nattsömn i framtiden ( ja jag vet att det finns alternativa sovplatser för hundar ,o)  men det är ganska mysigt  med en puss på natten och lite gos om man vaknar till

Dixie går och sneglar på valplådan och vet mycket väl varför den står där den står. I morgon åker lite kompostgaller upp för då kommer Daiwa att få tillgång  till lådan Dixie kommer jag som sagt inte att våga släppa in i den lådan hon ska ha förns det nästan är dax , hon vägrar att gå ur den om hon väl kommer i  och den typen av konflikter kommer jag att försöka undvika denna gång

Även Bruno har dämpats ordentligt så jag antar att han har full koll på vad som är på gång,
Allt är väl och båda mår kanonbra  så det bästa vore väl att vila ordentligt innan "stormen" bryter ut ,för när valparna väl är födda är det svårt att sova på natten utan att tassa upp och ta en titt i lådorna, låter dom ska man kika varför och är det tyst undrar man varför det inte låter . Nu börjar jag längta riktigt ordentligt.

070417

Nu har vi släpat in gamla valplådan och vi = Kjelle har byggt en till .
Dixie kännde igen lådan och började fjäska som attan för att få gå in i den men den tavlan gör jag inte om.  Förra kullen tog jag fram den 14 dagar innan det var dax för att hon skulle få boa in sig ordentligt. Reaktionen från Dixie blev att hon hoppade i lådan och la sig och tvärvägrade gå ur tittade bara på mig som om hon sa " ja du matte nu kan dom komma nu är jag redo "
Vi fick med lite mer än milt våld dra henne ur lådan , hon var lika motsträvlig som när hon precis har valpat  för hon skulle minsan inte gå ur någon låda , hon skulle ha valpar hon

Denna gång får hon vänta tills in i det sista innan hon får tillträde till den  det är så jobbigt att "diskutera" med henne om huruvida hon ska ut och kissa eller ligga kvar.

Daiwa har dämpat sig betydligt  för det blir inget spring alls nu när hon blir lössläppt ute dessutom märks det att det är en hög valpar i magen för vi fick besök idag av en gammal valpköpare och hon blev sååå glad  ett hopp på Göran och sen kunde hon inte hålla tätt
utan kissade på golvet, Jag får dessutom gå upp på natten och släppa ut henne för dom små' ha börjat ta plats och trycker på så hon behöver kissa även nattetid
Det kan ju bero på att det är hennes första kull och hon inte riktigt har koll på vad som händer men jag tror nog mera på att det beror på antalet valpar. vi får väl se

Fortfarande bra aptit och gott humör på bägge tjejjerna. dock lite tröttare och jag har full förståelse för det då jag kommer ihåg mina egna graviditeter ( och jag hade bara en ! )

så denna vecka blir kanonlugn  korta lugna promenader med mycket nosa och lite spring

070416

Daiwas foster kan jag nu känna och dom rör sig för fullt, Dixies fosterrörelser är svagare men det ska dom ju vara eftersom det troligen blir några dagar emellan valpningarna,

Dom kullarna jag har haft tidigare har fötts enl nedan

3 kullar på 63:e dygnet
1 kull på 66:e dygnet och
1 kull på 70:e dygnet      ( det var inte roligt , sista veckan var hur lång
som helst )

Naturligtvis hoppas jag att dom går så många dygn som möjligt inbillar mig att det är  det bästa både för tik och för valparna Men jag börjar ju inse att dom även kan komma lite tidigare vilket skapar panik här hemma, jag har ju helt kallt räknat med fredag nästa vecka men det kanske inte skulle skada att vara förberedd ett par dagar innan .O)  Voops där försvann några dagar med aktiviteter i ett huj
Daiwa har blivit lite lugnare , det märks att det börjar bli lite otympligt och promenaderna går saktare och har blivit kortare  behovet av att bara tokspringa har helt klart minskat och hon vill bara ligga i sängen kortare stunder på natten för att gosa lite  större tiden sover hon i vardagsrummet på soffan eller på golvet, Dixie har blivit mycket mera nosig ute och äter precis allt från chips som ungarna tappat till pinnar odyl,

Båda mår fortfarande väldigt bra och är matglada. trevliga mot oss och  varandra så det märks inget på humöret , Bruno börjar nog tycka att dom har blivit lite "tråkiga"
Enda gången det är vanlig fart på dom är om det kommer en skata eller katt förbi staketet.

Trodde att jag skulle vara lugnare inför denna gång eftersom jag varit med ett par gånger nu men faktiskt är det lika spännande nu som första gången , inte lika oroligt men nyfiket spännande och längtan efter dom små är lika stor nu som då , bara att vänta och vänta
och vänta  ,o))

070414   dygn 50 / 48 Måste nog skriva lite fast det inte hänt några stora saker under veckan, Jag har fått några oroliga samtal som undrar om det hänt något eftersom dagboken "stått  still "   tack för den omtanken , skönt att veta att man har vänner som bryr sig ,o) Vi har varit på landet en vecka och haft det lugnt och skönt. Dagen VALPNING närmar sig med stormsteg och det syns på bägge magarna. Hade dom inte varit runda och goa vet i sjutton om jag hade förstått att dom var dräktiga, lika hoppiga när man kommer hem - lika busiga med bollar - Daiwa har dessutom "smitit" ner till sjön  ( vi har strandtomt )  fast hon inte fick  varje dag och tagit ett snabbdopp precis som vanligt  och i skogen kunde jag bara vara med dom en kvart sen blev jag orolig för dom skuttade och for över stock och sten så delar av skogen följde med hem i pälsen. Lite tog jag i när jag sa att det inte märktes , Matglada har dom alltid varit men nu talar Dixie om när hon tycker det är dax för mat ,och det tycker hon att dom ska ha ca var 3;e timme hmmm  undrar hur mycket av rondören som är mat och hur mycket som är valpar ,o) Just nu får dom 3 ggr per dag vilket det protesteras mot  fick tjejjerna bestämma skulle det antalet dubbleras,  men nu under veckan ska jag ändra till 4 ggr , dom får mindre varje mål eftersom valparna börjar ta plats.  Matintaget motsvarar ca 1,5 ggr vanligt intag + något kex eller dylikt  tycker jag kan öka upp matmängden eftersom ultraljudet gav en fingervisning om antalet.  Jag tycker tiden gått ganska fort och det finns fortfarande vissa förberedelser som ska göras klart här hemma innan , tex montrera valplådan och fixa material till en till osv men nu är det mindre än 2 veckor kvar och jag längtar efter dessa små  att få pussa på och gosa med , dessutom vill jag stilla nyfikenheten om hur många det är  vilket kön och färg  , men snart , snart vet jag ,,,,,,,,,,,,,,,,,

3 april  dygn 39/37

Idag har jag varit på Kvistagrans kennel och tittat på 6veckors valpar, oooooooooooooh  vad dom var söta,,,

Valparna är efter den hanen jag har parat Dixie med  Kvistagrans Night Rider. "FIGGE"

Alla valparna såg riktigt bra ut och temperamentet verkar vara kanonbra , detta ökar ju helt klart förväntningarna på den egna kombinationen, 

 
Dom egna tikarna fortsätter att äta och växa  jag tycker nog att dom är väldigt stora för att ha 3.5 vecka kvar  och det finns nog 3 alternativ till detta
 
1. det är stora valpar

2 det är många valpar

3 det är för mycket mat till tikarna 
 
Ska jag vara helt sanningsenlig så har dom nog denna gång fått lite väl mycket mat trots att jag vet  att det inte är så bra , så där får vi nog skära ner lite grann ,o))
 
Under påsklovet kommer vi att vistas på landet med "fri" utgång och ströva i naturen vi får väl se om det påverkar magstorleken eller hungern.
 
Dom mår fortfarande bra bägge två och är rörliga  hoppar upp och ur bil resp säng och soffa utan minsta lilla problem  däremot tar dom flera vilopausar nu lekstunderna har också blivit kortare och mindre intensiva.
 
Vill passa på att önska alla EN GLAD PÅSK
 

Lör 31 mars  36 / 34 dygnet

 

I fredags var det 4 veckor kvar för Daiwa   och 5 veckor sen vi var i norge  vad fort tiden går denna gång, Hinner inte riktigt med måste fixa en valplåda till med avlastare  och  och och  jag massor med och finns det i denna familj,  massor med småsaker som jag vill ha klara innan valparna kommer, Löjliga saker men ändå . Jag vill hitta dom där fina ramarna till viltspårschampionaten så jag kan sätta upp dom på väggen , osv  saker som egentligen inte måste göras för att klara av kullarna men som vore roligt att ha gjorda,

 
Tjejjerna varvar varannan kväll att gå 5 km spåret med husse  och det är inga problem med orken eller flåset här inte

Matintresset  är så stort nu att man skulle kunna tro att dom har 2 kullar var  i magarna  verkar inte finnas någon botten alls En gång i veckan får dom revben från kossa  och jag trodde detta var sista gången före valpningen som dom skulle få gnaga ben ordentligt ( dom brukar bli hårda i magarna av benen och jag vill inte att dom ska bli det nu under senare delen av dräktigheten) bägge ratade ben idag så dom börjar nog känna själva vad som är bra och mindre bra för dom.

 

Däremot så äts det på ALLT annat rötter och pinnar grävs upp på baksidan och ute på promenaderna  

Dixie får fortfarande tokryck med pipleksaker och kan fara runt och pipa och leva rullan en längre stund

Daiwa har dragit ner på tempot något så jag misstänker att hon bär den större kullen av dom  'Men gång har hon hoppat

över staketet i helgen,  var bara tvungen att kolla in grannvalpen en gång  .o))

  I morgon är det viltspårskurs och ev får tjejjerna följa med ut i skogen och jobba lite  , det är väl sista dagarna dom orkar skulle jag tro
 
29 mars dygn 34 / 32 Matte mår dåligt ( ont i magen )  tikarna börjar bli knubbiga  och vill vila emellanåt  så  just nu är det inte lätt att vara husse eller hanhund i familjen. Självklart ska sjuk matte och dräktiga tikar få ta så mycket plats dom behöver i sängen  och tyvärr finns det  inte mycket plats över till killarna när vi har vrakat färdig.

 

Tjejjerna äter nu 3 mål om dagen  Daiwas illamående har försvunnit  misstänker att det kan ha varit lite hunger, Daiwa hoppade över staketet i dag igen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  helt otroligt  det var en liten valp på andra sidan som hon bara MÅSTE till. Hon brukar inte sticka ,  Hon får väl jobbigare och jobbigare att ta sig över vartefter magen växer får man hoppas.
Dixie har lärt sig genom åren att Matte är lite svag för dräktiga tikar  hon kryper upp och lägger sig på armen för att sova och vila nu Hon tigger också betydligt mera nu  men där är det lite svårare att få som man vill  en tjock tik får en jobbig dräktighet och det vill vi ju inte

 

Så summan av allt är att tikarna mår bra äter gott och gosar i sängen , magarna växer  nu märks det faktiskt på bägge
 

27 mars dräktighetsdygn 32 /30   Bägge tikarna är dräktiga. Daiwa har kräkts lite  så jag har börjat med 3 mål mat om dagen , Inte 3 fulla mål  men väl så mycket mitt på dagen att vi kan senare lägga kvällsmålet.

 

När Tikarna ligger på sidan så syns det ju faktiskt och känner man med handen så känns det med , men det är ju mycket lättare att veta nu när man har ett facit.  I övrigt mår dom bra och äter som bara den  ,  fortfarande är dom ganska rörliga och smidiga
 

22 mars    Nu har vi varit i stugan en vecka och gjort i ordning 2 valprum   Här hemma kommer jag att börja göra i ordning ( det krävs lite ommöbleringar osv om det blir 2 kullar )  så fort jag fått svaret på ultraljudet  och vet på ett ungefär vad jag har att vänta mig .Oj oj oj  vad det är spännande.
Jag trodde att man skulle bli lugnare när man haft några kullar men inte då , lika spännande varje gång  och varje gång inbillar jag mig att livet ska flyta på som vanligt mellan parning och valpning, men nej det gör det inte, Den perioden ökar kollen på tikarna och varje dag går lååångsamt längtan efter valpar finns fast man inte vet om det är något att längta efter eller ej,  Tur att det är 2 som är parade för åtminstone en borde ju ha blivit dräktig.

På måndag är det dax för ultraljudet och det ger ju i alla fall svaret om parningen tagit eller ej  men det är fortfarande några långa veckor av väntan och längtan kvar

Bägge tikarna har varit väldigt matglada och jag har börjat ge dom mellanmål,  Ibland blir det filmjölk och ett hundkex  ibland en tallrik grönsaker aptiten har inte sviktat ett enda mål på någon av dom så skulle någon vara utan valpar eller bara en - två  då blir det nog diet  ett tag framåt ,o)

Fortfarande är dom smidiga i kropparna och orkar fara runt i skogen , hoppa upp och ner är inte heller något problem ännu  och leklusten finns i massor hos bägge två, Det jag har märkt på Daiwa är att hon "tvingar" Bruno att ligga där hon vill och när hon vill så hon kan tvätta och pussa på honom han har nog mellansveriges renaste hundöron just nu.Det som hänt med Dixie är att hon blivit betydligt mera lekfull och pipbollarna låter oavbrutet i perioder ( oftast då matte sitter i telefonen )

 

Det ända att göra nu är att hoppas på att helgen går fort så det blir MÅNDAG.......................

16 mars  Bägge tikarna mår bra men är lite slöare än vanligt  Daiwa vill inte springa och leka lika mycket med Bruno längre och Dixie går som vanligt och " rotar" i sitt tempo , Jag tycker att framförallt Daiwa har blivit kralligare trots att det ännu är tidigt i ev dräktighet, har hon inga valpar blir det stenhård diet och mycket motion som väntar denna matglada lilla dam ,o)) Inga tecken på matvägran eller illamående här inte det äts och tiggs som aldrig förr . Vi kommer att åka till landet en vecka och göra iordning för valparna , förbereda valprum inne och valphage ute så det bara går att åka upp dit när dom blivit några veckor,  skönt för både tikar och valpar att vara i "skogsmiljö"  och hundhagen där  är 700m2 så dom får verkligen prova på att leva lite fritt.

 Den 26: är det dax för ultraljud och det ser jag fram emot , spännande att få se om det är valpar  eller maten som givit tikarna lite runda magar.

5 mars   Nu är flocken fulltalig igen och löpen helt klart över  Bruno är lycklig över att få träffa sina tjejer igen efter en längre tids delning,  allt är lugnt och fint och rullar på som vanligt skönt att få ta bort alla kompostgaller för denna gång

30 feb    det blev omparningar med Dixie  och bägge tikarna har varit otroligt lugna och sovit i 3-4 dygn  bara snabbrastningar och in i sängen igen . Nu har dom vaknat till liv igen och det börjar bli som vanligt

25 feb   Åkte till Uppsala med Dixie och hon och jag var inte riktigt sams den dagen , sen Daiwas parning har Dixie varit helt omöjlig och pipit och levt rullan tur att Figges matte Solweig är som hon är och kunde vara lugn och trevlig med hundarna eftersom jag var ganska trött efter resan och på Dixies "gnäll".  Jag är trots en lyckad parning ytterst tveksam till att detta var en bra dag att para ( troligen för tidigt ) så vi beslutar att para om den 26  och om hon ställer sig även den 28:e. 

24 feb   Åker till Norge fram och tillbaks över dagen  ( hur tokig är man ?? 100 mil ?? ) och parar Daiwa med Charlie.  Parningen går jättebra trots att det var första gången för bägge hundarna, Dom skötte sig utmärkt.  Ett stort tack till Brit som erbjöd både mat och husrum till oss, men vi var tvungna att fara hem igen  det drog ihop sig till parning av Dixie ,O)