VALP & DRÄKTIGHETSDAGBOK L-KULLEN.

lördagen 9 juni valparna är 5,5 veckor
jag kommer att lägga ner valpdagboken för denna gång .
alla valparna är tingade och ska flytta runt midsommar och det händer ju lite annat i huset just nu också så bloggen startar upp igen ,o))

 

fredagen 8 juni valparna 5,5 v och 16v och lilla fr.ny 10 v
Det har varit en vecka i sömnens tecken. Helgen som var var vi på kurs lör-sön ett helt gäng i Gyllerboda för lite grundläggande apporteringsträning. Det tillsammans med en sväng av hösnuva har gjort att stora delar av veckan har tillbringats i sängen och sovits och sovits och däremellan har jag vilat lite ,o) jäklar vad trött jag har varit ..
Men med valpar som sover 2 timmar är vakna 2 osv så finns det mycket stora möjligheter till avkoppling.
Valparna har varit ute lite mer nu och dom tultar på riktigt bra, Kate är väldigt skranglig och det känns som om hon mest består av lång ben just nu och det märks i leken med småttingarna , hon har lite svårt att hålla reda på dom men skulle hon putta till någon eller ta i dom för hårt då får hon veta det både ljudligt och med en valpattack ,o)) dom är så härliga dom små när dom försöker ge sig på henne idag fick en av tikarna stå på bakbenen för att kunna bita Kate i nosen när hon varit besvärlig och man såg riktigt hur den lilla kämpade för hon skulle bita till just där , dom är så härliga just nu.
Vi ska iväg och hämta det lilla nytillskottet idag och det är så spännande , först tänkte jag sätta in en bilbur till så hon fick åka ensam hem men sen funderade jag på om det inte är bättre att hon delar skuff med lilla kullen så hon inte känner sig så ensam, Jag vet ju inte vilken vana hon har vid att åka bil men jag vet att våra sover som stockar så kanske lugnet kan smitta av sig på henne också. Sen ska jag nog försöka gå en valpkurs tror jag för det är ett tag sen jag hade en amris och det kan vara bra med några timmars egentid mellan henne och mig nu i starten.
ska även ta upp vattenträningen och apporteringsträningen 1-2 ggr i veckan med Mmix nu när hennes valpar börjar bli större och även cykla med henne så hon börjar bygga lite muskler igen för det känns som om hon har tunnat ur ordentligt . Så det är framtidsplanerna
och att komma på bra namn både åt den lilla amrisen och även åt den lilla svartvita o oj oj det är inga lätta beslut att fatta , men jag har lite ideer ska kolla med carina vad hon tycker
nej nu är det dax att slänga ut alla hundar så dom är avrastade innan avfart oj vad det är spännande ,o)

tisdagen 29 maj 4 veckor
oj vad tiden går fort och så mycket det händer på bara några dagar . nu under en period kommer denna valpdagbok att innehålla mer än bara L - kullen men vi tar en sak i taget ,o))
L - kullen först . Dom växer så det knakar och dom har jäklats med mig i över en vecka ang maten , dom ska inte ha mat !!!!! dom vill snutta på mamma för det är gott det och som sagt jag misstänker att det är vispgrädde i dom spenarna för oj vad dom växer. Dom är riktigt snälla och har sovit hela nätterna och massor på dagarna så jag är väldigt nöjd eftersom sömn är det en valp behöver mest av . Mmix har lite att stå i eftersom hon anser sig ha en kull till oxh det är Kate ,o) så valparnas sovtid på dagaran går åt till att vara med Kate ute eller inne om hon är vaken och när småvalparna är vakna är hon med dom dessutom sover hon med dom hela nätterna så mycket tillgång till dia har det varit . Men igår lossnade det ang ätat och dom började alla tre att "slaffsa " i sig av det jag bjöd på så nu känns det bra . Idag fick dom dessutom komma ut i gräset en liten stund ( ca 10 min ) dom gick ut med mamma Mmix så att hon kunde visa att det inte var farligt i stora världen och det var inga problem alls det var inte läskigt med gräs osv. så mamma fick gå in så morfar Bruno fick hälsa istället och det funkade jättebra det med ingen valp tyckte det var läskigt och Bruno gillar ju valpar så han var nöjd han med . dom 2 sista minuretna fick Kate hälsa på minisarna och hon är sååååå jätteförtjust i dom men hon fick det jobbigt eftersom alla inte stog still och hon visste inte hur hon skulle få ihop valpflocken igen ha ha ha det var en syn och sen kom en valp lite för långt bort och började pipa , Kate var där på sekunden och försökte mota den tillbaks till dom övriga , hellst ville hon att alla skulle stå still under henne så hon visste var dom var men se det ville inte minisarna , så utestunden och träffen med resterande flockmedlemmar gick riktigt bra och jag tror att Mmix snart kan tänka sig att vara tillsammans med sina små och Bruno och Kate i en grupp
Nu till Kate . som ni förstått har hon det lite jobbigt nu när hon blivit moster , det är ett pyssel med att hinna sitta utanför gallret till valpbåset och titta och hinna busa med Syrran Mmix och pappa Bruno och på något sätt har hon lyckats hinna med allt . Hon har dessutom kommit på hur jättekul man kan ha med en vattenskål , är den av plast så stoppar man ner hela nosen och så mycket av huvudet som det bara går och sen vispar man runt så det stänker , som extra förstärkning så plaskar man ordentligt med tassarna också och skulle det mot förmodan finnas lite vatten kvar så tar man tag i skålen och vänder den upp och ner . Skulle skålen vara av porslin och för tung ör att vända på då kan man liksom gräva ur vattnet så det sprutar runt hunden ........ hmmmm blött blir det . ( vet att jag har levererat flera sådana här vattenmonster det kanske ligger i generna ,o)) Men hon är så jättego oc hjag tror att Sigrid och Fredrik kommer att få väldigt roligt med henne när hon flyttar dit om en månad .
Sen den sista delen av flockförändringen , vi har bokat en valp !!!!! det kommer in en liten amris tik i flocken i början på juni och det ska bli så kul. Vi har ju haft både engelska och amerikansk cocker tidigare så rasen är ju inte ny en det var ju ett tag sen , så det känns lite spännande , det känns som en utmaning att få något nytt och det blir annorlunda att köpa in en 10 veckors valp istället för att ha den från födseln, så nu är det bara att vänta och längta 10 dagar till sen är hon här ,o))

fredagen den 18 maj valparna 2 veckor 2 dagar
Nu har även den sista miniminisen öppnat ögonen , killen var nästan 2 dygn senare än sina systrar men nu har dom öppnat allihop. dom har börjat gå runt i lådan och dom har dessutom börjat smaka på mat. Dom startade med vom och sen var jag ner och hämtade lite nymald köttfärs på affären så idag har det blivit ren köttfärs och imorgon blir de t blandat köttfärs /vom , allt kött jag har till hundarna innehåller benbitar så det får vänta någon vecka innan dom får smaka sånt.
VI har flyttat in lilla valplådan utan avlastare redan i valpbåset för dom är så pass stora och stabila redan så nu är det bara att börja röja undan efter valpar och valpningar och försöka få hemmet att se ut som ett hem igen , men det kanske dröjer för det ligger tidningr i vart och varannat rum även om lillan har börjat göra ifrån sig ute ordentligt ( idag tror jag inte hon har missat en enda gång ) men snart är det väl dax för nästa gäng att göra golven osäkra så lika bra att det får ligga ,o)

måndagen 14 maj valpdygn 13
Livet går lite upp och ner och nu har det varit lite nerförsbacke , för igår tog vi bort lillan. Det var ett tufft beslut att ta men som hundägare måste man lära sig att sätta gränser för när det är nog ( inte bara hundägare det ansvaret faller på alla sorters djurägare ) Det ska vara svårt att ta bort ett djur det är inget man ska göra lättvindigt men samtidigt ska det kännas lugnt och skönt i hjärtat efteråt då man vet att man har gjort rätt . SJälvklart var det ledsamt igår och det var tufft att åka iväg med henne , beslutet blev att åka ner till Ultuna istället för att ta bort henne själva , efter att ha tillbringat så mycket tid med henne under 2 veckor var det mer än jag grejjade och K var också blödig när det gällde den här lilla tjejjen .. Mmix skulle ju ta bort stygnen och det kunde jag väl ha gjort själv men hon var lite röd på magen troligen av värme och det var lite kladdigt under ett av stygnen så jag ville att dom skulle kika på det och då tog vi med lillan samtidigt. Det var en enkel procedur med en spruta i magen med stor överdos av sömnmedel så det gick ju riktigt fort och faktiskt hur hemskt det än låter så blev det mycket lugnare hemma , Både Bruno och Mmix blev mera avslappnade och jag fick helt plötsligt sova , visst är det trist jag som gillar dom små springrarna hade ju tänkt ha henne själv om hon hade klarat sig men så blir det ju inte nu då så på den punkten får vi gå in på plan B ,o))
Vad var då felet på henne ?? ja , vem vet vi kan bara gissa , misstanken var att hon kanske hade en gomspalt som satt långt bak och inte syntes men det är bara spekulationer så vi vet inte , ibland är det inte meningen oc h så var det tydligen denna gång ,
Svarta kullen eller som dom kallas i familjemun " fläskpaddorna " dom är ganska stora , har idag smakat på vom med lite blandat resultat en buffade med bestämdhet bort min hand och skulle inte smaka , en åt och verkade inte bry sig så mycket och den sista ville ha mer ska bli spännande att se om det är samma reaktion i morgon ,o)
Valparna är ganska stora dom väger mellan 1,4 och 1,6 kilo redan nu vid 12 dars ålder så jag ska försöka passa dom lite så dom inte kan äta fullt så mycket på Mmix undrar föresten om det är ren vispgrädde i spenarna? Hon som är så liten själv , och Eddie lämnade inte den storleken när jag parade Salsa med honom så var kommer det ifrån ,,?? Har haft en hund som gick upp så fort tidigare och hon blev inte jättestor som vuxen utan var tom en ganska liten tik så det lär väl inte bli några sumohundar i slutändan men vi ska försöka hålla igen på tillväxten lite ändå.
DOm bruna farorna Kate och Blizze ska få flytta in i det lilla båset nu vilken dag som hellst och Husse har byggt ett hus därinne till dom det blev klart idag , så kan miniminisarna och Mmix flytta in i stora båset och sen börjar kanske huset se ut som ett människohus med lite hundar igen istället för som nu ett hav av hundgaller och sen tidningar överallt på golven ,o) Dom har faktiskt blivit riktigt duktiga med att när dom vaknar springa ut och kissa så efter sovat rastar vi men det är enda gången som vi medvetet försöker få dom att kissa ute än så länge , sen är dom ju ute ganska mycket så många pölar och högar hamnar ju utomhus av bara farten , Bruno blir mer och mer påverkad av sin tillvaro med Kate och Blizze för när dom sover i båset ligger han utanför och precis som väntar på att dom ska vakna och komma ut och busa det är så jäkla kul att se honom fara runt med dom små trots att han är 10 år . Ryggen som jag varit orolig för håller så inga problem där inte .Nu håller vi på att avmaska och idag är sista dagen sen är det klart allt som måstes med den kullen.

torsdagen den 10 maj valpdygn 9 ( 12 veckor )
Nu är det ett helt år tills nästa gång bruna farorna ( Blizze och Kate ) ska vaccineras igen så skönt att ha saker man ska komma ihåg gjorda ,o)) bara 12 v avmaskningen kvar och den kör vi lörd -sön -mån . Jag provade på bandmint men det var ingen hit så helt klart tillbaks till Axilur .
Lillan stog still i vikt från tisdag kväll till onsdag kväll varken upp eller ner trots massor med matt och var 3E timme även på natten ,o(( så igår kväll kändes det konstigt hon var pigg som sjutton men inte ett gram upp i vikt kansk lika bra att släppa det här projektet ??? eller ?? jag kan ju inte bara låta henne svälta så självklart ska hon få mat och vi får se vad som händer under torsdagen , dessa tankar var vid 17 tiden onsd kväll. Ok då kan jag ju lika bra testa lite saker utanför ramarna för att se om det skulle kunna funka det kan ju inte bli så mycket sämre ( jovisst att hon går ner men då vet man att något är tokigt problemet nu är att hon är så jäkla pigg och med när det händer nägot längst fram vid spenarn överst eller unders i högen av valpar osv ) så vid 21 tiden testades mattes spec och valpen blev som tokig oj o oj mera mera mera munnen glappade efter mer hela tiden och smackande ljud hördes så fort den stängdes det här var gott , men det var inte bra att ge så varje mål så spec måste bli en special special ,o)) inga konstiga ingridienser alls men utveckling skedde för att anpassas till liten valp det får ju inte bli för kraftigt heller och det gick ner med ett huj så efter målet kl 01.00 hade hon på 2 måltider gått upp 22 gram !!!!!!! det är nästan 10% och det på bara 6 timmar. Dax att fundera över mängder och hur ofta och en test med bara vanlig valpmjölk vid o4.00 och vid 08.00 ingen höjdare tyckte lilla fröken och föredrog att sova istället för att äta . fick i henne mängden hon enl dos tabellen ska ha 20 ml/mål men ingen uppgång så iväg till veterinären för att vaccinera unge herr Brun och fröken Dito . väl hemma en blandning av spec spec och bara valpvälling vi får väl se vad det ger för utsla och sen ska vi ta till grövre artelleriet till kvällsmålet. Måste vara lite rädd om hennes tarmar så att nya saker fungerar och inte ger lös eller hård mage , bara att av vakta och se men just nu ser det inte ljust ut det ser bländande solkensaktigt ut så hjälp till att hålla tummarna för lilla fröken.

Måndag 7 maj valpdygn 6
I natt när kl ringde gick jag upp ( oj vad det där lät hurtigt, jag drog mig och somnade om så att den ringde en gång till efter 5 min det är sanningen ) . och skulle mata lillan men började med att väga henne och ett par gram hade hon gått upp sen sista matningen så hon fick klara sig utan tillägg till kl 07 . Hon har vid ett flertal tillfällen idag legat och diat , en bra start men hon måste fortfarane ha nästan full ranson från mig eftersom dom stora oavsiktligt sätter "krokben" på henne . Men hon kommer att få smaka mat så fort som möjligt och lära sig äta och lapa välling från fat fortare än dom andra så kommer hon nog ikapp. En envis dam hon vetpresis hur hon vill och hur hon inte vill ha det tassarna ska trampa i luften även om man blir matad annars skriker man , och syskon som ligger i vägen klättrar man på och kommer man en bit bort jobbar man sig tillbaks osv . men ser jag henne klätta brukar jag flytta henne tillrätta eftersom hon ännu så länge förbrukar för mycket av sin energi på att " fightas" hon har gått upp bra dom senaste dygnen så den värsta oron är över och det känns väldigt hoppfullt med henne . Hon är ett ganska hett kort till att stanna för hon har attityd - vilja och en sjujäkla fighting sprit så kan hon matcha Kate det återstår att se ,o))
Mmix mår fortfarande väldigt bra och valparna är ju vältankade nästan hela tiden, dom ser ut som brunabönkorvar med ben på och en tik hamnade på rygg och hade det lite svårt att komma runt igen , det är inte lätt att vara rultig ,o)) Dom sover väldigt mycket och det är tyst så dom får ju i sig den näring dom behöver ganska snabbt och enkelt dessutom undrar jag vad det är i mjölke för en har gått upp 80 g på ett dygn och det är mycket på en 6 dagars valp.
Mmix har stort ansvarskännande och tar väldigt väl hand om dom . vi skämtar om att hon snart har skapat en helt ny ras naken spaniel för hon tvättar dom så otroligt mycket och ofta , dom är nog om inte dom renaste hundarna i sverige så i alla fall i Östervåla det är jag säker på .
Hon ligger i lådan ca 3 tim sen får vi ut på tomten och rastar en stund jag tar en sakta promenad runt i träningshagen så hon inte får för bråttom in oc hdet tog ett tag att förstå vad hon gick och letade efter men till slut förstog jag , Kate och Blizze !!! så nu får dom komma ut samtidigt med henne och då är hon nöjd och stannar ca 5-7 min leker med dom och sen in till minisarna igen ett par 3 timmar för att sen ut och busa /fostta dom lite större .
Nu på kvällen när vi skulle kvällskissa så var bruno minisarna och både Kjelle o Jag ute och Bruno fick tag i en Kon som låg kvar sen vi tränade senast , han kom och utmanade mig med den och ville bli jagad så både Kate Blizze Kjelle och jag spran så mycket vi orkade och jagade honom i gott och väl 10 minuter , det är tur man har stor tomt med liten insyn ,o)) det ör så kul att se att han blivit så väldigt lekfull med valpar runt sig och han liksom skiner upp varje gång dom kommer ut till honom efter tex sovpausarna , man kan inte tro att det är en 10 åring som far omkring som en tok med dom små i hasorna , Så just nu är allt väldigt bra vi är bara lite trötta av att inte få en ordentlig sammanhållen sovstund på natten men det kommer det kommer .

 

söndagen den 6 maj dygn 5
Valpdagboken får ju denna gång även handla lite om K kullen men jag börar med miniminisarna .
Lillan var /är liten i förhållande till sina syskon med syskon som väger ca 2,5 ggr så mycket är det svårt att hålla fast vid en spene ,ja problemet börjar redan vid att ta sig till en spene när "propparna " ligger ivägen. Så mycket mata har det blivit .Jag har vid några tillfällen stödmatat valpar tidigare men då har vi pratat om ca 20-30 ml pr dygn fördelat på 4 ggr kanske för att stödja upp men här blev det helt plötsligt full tankning som gällde och ev lite di som stöd för att få i sig antikroppar. HOn behöver vikt för att kunna hålla sig kvar.
så jag började redan första dagen och hon fick varannan timme hon var jättepigg men gick inte upp utan tom tappade lite sen upp 2 gr och tappade 4 men helpigg och massor med aktivitet så vad göra ?? vikten var to morgon 235 g to kväll 240 fre mor 238 och jag hade matat var 3:e timme enl doseringen på burken ( använde espilac denna gång ) hon började kännas lite torr men ändå väldigt pigg o allert så jag ringde vet och fick komma dit och få lite vätska i nacken . trots vätskan vägde hon bara 244 g på kvällen men var inte torr längre så snabba val gällde . Skita i doseringen och ge dubbel dygnsmängd istället så 10ml varannan timme dygnet runt ( lite tufft på natten för vi har ju inte sovit ikapp timmarna vi tappade på ultuna ) fy vad jag blev gnällig nu då , klart man gör det men jag var/är trött. och lördag morgon vägde hon 253 g jippi... efter varannan gång hon blev matad så la jag till henne hos mmix och höll henne kvar en stund vid spenen så hon fick i sig viktig modersmjölk, jag vågade inte göra det varje gång pga hon kunde använda för mycket energi till detta . och igår kväll var hon uppe i 260 g hon fick mat en gång efter det och sen bestämmde jag mig för att ställa klockan på 02.30 och bara mata en gång på natten istället för 3 och när klockan ringde började jag med att väga av henne och hon hade ökat till 277 g hur det har gått till vet ingen ,o)) men då blev hon utan nattmatning från mig , kl 6 i morse var vikten 278 så hon har nog sovit men ändå inte tappat så nu blir det stödmatning var 3:e timme under dagtid så kommer nog det här att gå jättebra. Jag har haft valpar i denna storlek tidigare Mmix brorsa Morris vägde 239 g vid födseln och det blev ju hund av honom också ( han fixade det utan stödmatning ) och salsas kull nu för 12 vecckor sedan låg på ca 275 g så problemet hon har är ju inte sin låga vikt utan sina syskons tyngd .
Dom andra 3 kan man närmast likna vid korvarna man köper på affären med brunabönor eller ärtsoppa i ,o)) välstoppade med små ben och ett intag i ena änden ,o)
Mmix mår jättebra hon sköter om dom lite väl mycket ibland kanske vi börjar fundera på om det kommer att bli en nakenvariant av springer så mycket som hon polerar på dom . Eftersom dom äter så bra dom 3 stora och jag tankar den lilla så är det tyst o fint i lådan och dom sover väldigt mycke då har hon visat intresse för Kate och Blizzze och var tom ute och busade lite med dom , bara 5 min men ändå hon verkar känna ansvar för dom också så det kommer nog att gå jättebra att slå ihop alla när det väl blir dax för det . Stygnen verkar inte hindra henne och dom ser fina ut jag fick med antibiotika hem efter snittet men hon har legat så bra till i temp att jag har sluppit använda det hittills vilket är skönt.
Blizze och Kate har fått lite mindre uppmärksamhet nu under några dagar vilket säkert var jättebra ur passivitetsperspektivet. Dom har fått tillbringa en del av sin vakna tid ensamma antingen i köket eller i rastgården ute . Ett par -3 ggr/ dag har vi varit ute i stora träningshagen och då har dom busat med Bruno ordentligt och dom har ju även varit med runt benen på oss när vi setat i soffan på kvällen så dom funkar bra , Bruno säger till ibland och dom lyder omedelbart vilket dom inte gör på mina tillsägelser tex om att gnaga på skinnsoffan , så skönt att ha en vuxen som håller lite pli det underlättar massor , DOm älskar sin pappa och gillar att retas så att han ska jaga dom och det verkar vara med lite skräck blandad förtjusning som dom springer före med honom efter sig och sen byter dom Bruno först och minisarna efter , Det känns så skönt att Bruno kan leka med valpar igen och att han inte verkar ha några problem med ryggen alls han är i sitt rätta esse när dom far runt på gräsmattan.

fredagen 4 maj valpdygn 3
Det har varit lite segt här hemma och stort sovbehov hos alla och ni ska få reda på varför ,o)
I tisdags började värkarna lite smått på morgonen för att sätta fart med ordentliga flåsningar och flämtningar + bäddning vid 12 tiden , hon var riktigt tålig och låg och jobbade med i värkarbetet men ville jag att hon skulle ut på en kissrunda i trädgården så följde hon snällt med . Hon skötte det riktigt bra och vid 5 tiden när vi var ute för rastning ( vi gick upp i träningshagen för att hon inte skulle kunna "rymma" hem) så flåsade hon riktigt bra och hade värkar men sprang ändå och hämtade en leksak och levererade in så naturligtvis apporterade vi en stund med samma fart som vanligt trots värkar !!!!!!!!! min bedömning var att hon kanske behövde få sträcka ut och när dom vill göra något brukar det finnas en anledning så 4-5 kast blev det innan vi gick in igen. Flåsandet fortsatte och vid 19.30 kom den första krystvärken och straxt därpå 2 till men ingen valp. det gick en kvart och några krystningar igen men fortfarande ingen liten, vila ca 10 min och ytterligare några värkar och när ingen valp kom gick vi ut för att se om vi kunde få fart på det . Hon sprang självmant runt en del och sen satte hon sig och tryckte ut en liten hög. Vi gick in igen och jag trodde att hon hade fått rensa ur sig lite skulle hjälpa men flera sporadiska krystar utan valp så vid 20.30 for vi in till Ultuna det är ju ändå en resa på 1 timme och med tur kanske bilfärden kunde hjälpa till.
Väl där inne fick vi vänta ett ganska bra tag för det fanns bara en veterinär och en sköterska och samtidigt med oss kom en stor hund med magomkastning så efter ett tag blev det röntgen för att se hur valparna låg och hur många dom var . 4 st syntes och det var vad jag visste om från tidigare men dom 2 nedersta låg lite ivägen för varandra en på sidan med ryggen mot och en med fötterna mot den som låg fel så lite knepigt var det . Efter undersökning konstaterades det att dom låg väldigt långt upp och att veterinären bara kände ytterst lite med fingerspetsen men det hon kände var inte en rygg så kanske vi kunde få ut den andra först så den med felläge kunde komma efter. Mmix krystvärkar var inte svaga och hon hade inte kalkbrist men det sattes ändå in värkstärkande dropp för om möjligt få till ännu mera fart i krystvärkarna. Oj vad hon fick jobba men alternativet var ju kejsarsnitt så bara att hejja på , straxt efter kl 24.00 kom den första tiken och den var stor så vi tittade på varandra och sa jaha det var därför ,o) sen bara att vänta och se om det fanns någon chans att nästa valp kunde ta sig runt och ner för egen maskin och vi 1 -tiden kom nästa tik som var ännu större . Vi sprang lite och vi kämpade på och vid 2.20 kom tik nr 3 och hon var liten bara hälften så stor som sina systrar , och nu var det ju bara en valp kvar men den kände man att den låg högt så bara att kämpa . Ut och springa lite mer värkstimulerande dropp men nu var vi ganska trötta allihop men varför sluta nu när det bara var 1 kvar , tanken var snälla lilla kom ut NU så vi får åka hem och sova !!!!!!!!! ingen valp bara väntan och ingen förflyttning framåt på valpen så kl 06 togs beslutet om kejsarsnitt. Vi var ganska överens om att det var trist att snitta ut den sista som vi bedömde som död eftersom den inte flyttat sig något trots alla försök , men ut ska den ju så bara att gå till verket . Allt förbereddes och Mmix togs till operation Jag satt och var irriterad över att jag inte hade bett om snitt redan vid midnatt så att vi kanske hade kunnat rädda den sista valpen men samtidigt var jag medveten om att man omöjligt kunde veta att det skulle sluta med ett snitt.
straxt efter kl 7 kommer sköterskan in med en valp och säger "titta vad vi hittade " och en liten nej det blev fel en STOR kille som det var prima fart i fick plats hos sina syskon i valplådan i väntan på mamma , han var stor och hade legat på tvären och hade inte en chans att komma ner ordentligt Mmix är ju en ganska liten tik som väger ca 15,5 kg och med 3 st valpar i 500g klassen som dessutom ligger tokigt både den första och den sista så är det klart att det blev tufft . Just nu mår alla bra och Mmix är jätteduktig med dom 2 av dom stora har gått upp ca 50 g /dygn och den 3:e har ökat med 50 totalt men den lilla på bara 260 g har svårt att komma upp i vikt och med 3 stora syskon är det inte lätt att komma fram och att hålla sig kvar så där blir det stödmatning .så får vi hoppas att det blir bra , det är ju inte lätt att komma fram till en spene med 3 proppar ivägen och när hon väl kommer fram så kommer någon stor och buffar till henne , jag försökte flytta undan dom stora och dom somnade snällt i en hög en liten bit ifrån och så la jag till den lilla men precis när hon fått igång diandet fick Mamma för sig att hon skulle tvättas så även det försöket gick om intet , hon suger och får i sig men hon bränner massor med energi på att ta sig fram oc hhålla sig kvar så jag hoppas jag kan kompensera upp det med tillägg
Så 12 timmar blev det på Ultuna och det tar ett tag att komma ikapp, jag är fortfarande slut efter den resan så mycket vila blir det och när man är vaken får man pussa på minisarna gulla med Mmix och vara ute och busa med Bruno och dom 2 små som inte är så små längre ,o))

söndagen den 29 april dräktighetsdygn 60
Igår blåste vi såpbubblor år minisarna och gissa vem som hoppade högst sprang fortast och tog flest ... Just det , den dräktiga, lite avundsjuk och fundersam blir man ju för inte sjutton hade jag orkat jaga såpbubblor några dar innan förlossningen ochdå väntade jag ändå bara en !!!!.
Idag var en familj och hälsade på med sina barn och naturligtvis blåste vi upp resten av bubblorna ,o)) samma fart på Mmix idag också så man får dämpa henne lite och stänga in henne ett par timmar när man kommer in så hon sover ordentligt ett tag.
Valprummen är klara och förberedda så det är bara att sätta igång nu fröken för matte är väldigt nyfiken på fördelning och färger , men det verkar ju som om jag får vänta ett tag till . får väl gulla med dom hundar vi har så länge ,o))
Ramlade på köksgolvet idag och slog i riktigt ordentligt så jag hoppas att det blir bättre snabbt men misstänker att efter en natts sömn så har det stelnat till ordentlig detta är ju inte så jättebra om man behöver hjälpa till i lådan eller bara vill sitta på golvet och klappa på tiken , det är riktigt ömt ..

Fredagen den 27 april dräktighetsdygn 58
Jag har ju varit orolig för Mmix kommande valpar eftersom hon farit runt som ett jehu och åkt på bredsladd med sidan före in i väggarna när hon ska runda ett hörn på väg ut eller för att få mat . mao har hon bettet sig precis som när hon inte är dräktig. Hon far fortfarande runt med Kate och BLizze ute men sen i förrgår lite kortare stunder och hon vilar mera inne också sen i förrgår men öppnar man dörren och ropar kom ska vi gå ut så är det pang upp och iväg .
Hon har mått jättebra hela tiden så ingen oro alls för Mmix men väl för dom som ligger på insidan så idag var jag iväg till veterinären trots att det inte är så långt kvar ( eller rättare sagt pga att det inte är så långt kvar så jag skulle vara förberedd mentalt på vad som ev komma skulle ) Men på röntgen gick det ganska bra att räkna ( vi hittade tom en doldis ) och på ultraljudet fanns vi samma antal och hjärtana pickade på riktigt bra så allt ser jättefint ut .Mmix mår toppen och matte är lugnad phu vad skönt det känns.
Nu är det bara att vänta in dom små, namnen är redan klara och för första gången blev det förutom bokstaven L även ett tema , jag kör på beatlessånger ganska enkelt eftersom Love är ett återkomande tema hos dom ,o)
ps. tänker inte tala om hur många dom är innan dom kommer .ds

Fredagen 27 april dräktighetsdygn 58
Jippi äntligen ( nej inga valpar ännu ,o)) men nu känns det som om man är inne på dom "säkra " dagarna igen , Phu så skönt, fortfarande vet jag inte och förstår inte varför jag har sådan avsky för dygn 50-56 det har ju aldrig hänt något så det är väl bara ett hjärnspöke men nu är det äntligen över, och den sista väntan efter glina tar över.
Lite har hänt för i onsdags fick Mmix ny frisyr jag klippte tassar o klor +öron sen åkte fanorna på magen så det ska bli enkelt för minisarna att käka, vi ska ju inte ställa ut så det har ingen som hellst betydelse utan allt som satt i vägen är borta. Det blir enklare att hålla tiken ren också om det är grisigt ute.
Och igår möblerades det om en del inför valpningen. Salsa hade gamla kontoret till valprum men det var hennes 3:e kull så inför denna valpning har vi gjort iordning gamla kontoret till valpningsrum och ställt in en pallkrage som valpningslåda med dyner osv i ett bra rum att ha en valpning i eftersom det finns direktutgång till trädgården och dessutom finns en säng i rummet om det skulle bli utdraget i tiden. Sen när allt är klart så står den riktiga valplådan och väntar i vårt sovrum ( den togs in i går och lite trångt blev det ) så jag har koll dom första nätterna eftersom det är första kullen för henne. Sen får vi se det är ju enkelt att byta rum ifall det blir högljutt därinne. Bruno och husse flyttar in i gästrummet under den tiden . Så nu är nästan allt förberett och några dar till är nog bra för valparna att dom ligger i skydd därinne och gottar till sig men snar är dom en viktig del i flocken. Lika spännande varje gång. så bara att börja längta ,o)

lördagen 21april dräktighetsdygn 52
 
woops så var det bara 11 dar kvar !! nu har det gått riktigt fort och Mmix har inte förändrats så mycket ännu . Igår var hon inte framme vid ytterdörren och propsade på att få följa med på morgonens långpromenad och det var första gången det hände .Jag trodde att hon kanske skulle böra ta det lite lugnare nu men icke, idag satt hon som fastgjuten vid dörren igen ,o)). Hastigheten är det heller ingen ändring på och jag börjar bli orolig för alla bresladdar in i allt möjligt ( och även omöjligt också) hon kan fortfarande inte gå igenom en dörr utan "flyger" in o ut genom dörrhålen några gånger smäller hon i dörrkarmen men det verkar inte alls bekomma henne , jag skulle villja "madrassera " henne då jag faktiskt är lite orolig på riktigt och se framför mig hur hon skulle se ut i en sån kostym som man har för skojs skull i sumobrottning ni vet dom där stora otympliga kostymerna där dom nästan inte kommer upp från golvet . men antar att naturen är så vist ordnad att hon har någon form av stötdämpare inbyggd för dom små  ska bli så spännande att se vad som döljer sig där inne .

Söndagen den 15 april dräktighetsdygn 46

Nu har tiden gått ganska snabbt för det har varit en del med dom befintliga  valparna ,o)) Magen växer men Mmix stutsar och far lika högt och mycke som förut hon far i lika högt tempo som förut den stora skillnaden är att hon inte håller på lika länge. hon tar gärna tupplurar emellanåt och hon börjar bli lite mer otålig på valparna . Men hon är allert och vill gärna följa med på långa morgonpromenaden 7-10 km men där har vi satt stopp så det blir en liten kortare runda på dan för fröken knubbis. Hon verkar må jättebra och är inte ( mer än lite mer trötthet ) påverkad av sin dräktighet . det är ju inte så jättemånga dar kvar och det är ju alltid lite extra spännande när det är första kullen på en tik , bara lite mer än 2 veckor tills dagen Valpning ska bli spännande .

Måndagen 9 april ( annandag påsk) dräktighetsdygn 40

Nu har nästan 2/3 av dräktighetstiden gått och hon har blivit rund om magen. Farten finns fortfarande och hoppet och skutten men hon blir fortare trött. Hon mår jättebra och äter ordentligt , gärna mer om hon hade fått men den
rondör som kommer av minisarna räcker åt henne tycker jag ( vi är INTE eniga där vill jag upplysa om )

Jag är glad åt mitt beslut att hon skulle vara tillsammans med valparna ensam varje dag för i början var hon lite ställd när dom kom alla 4 och var lite bjäbbig mot dom. Nu har hon vuxit in i rollen väldigt bra och hanterar det
hur bra som hellst säger till en gång ordentligt istället för att "tjata". Valparna har också fått en annan respect för henne vilket var den effect jag hoppades på så hon slipper hantera det när Salsa åker så dom inte hoppar mot
hennes mage och när hennes egna små kommer , så skönt att ha den saken klar.

Hon har också varit väldigt tydlig mot hundar som varit och hälsat på att hon inte gillar att dom far runt och mot henne i hög fart då sätter hon sig ner på rumpa och "bjäbbar" åt dom att lugna sig och det har funkat hittills ,o))
Hon leker periodvis med Bruno men går inte i närkamp lika mycket nu som förr., så visst märks det att hon är dräktig

Det händer inte mycket här ( Östervåla inbjuder inte till allt för mycket aktiviteter utöver det vanliga ,o) så hon kan ta det ganska lugn och behagligt. Ett par promenader i koppel och bus och lek med valparna räcker gott nu åt henne , Hon är inte heller lika nyfiken inne på vad som händer i vartenda hörn utan drar sig gärna tillbaks för att slumra ett tag.
 

lördagen den 31mars dräktighetsdygn 31

Nu är Mmix konstaterad dräktig via ultraljud och nu vet vi vad vi väntar på även om man inte vet hur många -vilket kön-vilken färg. Ska bli så spännande med denna kull att se vad Mmix ger . Eftersom jag har haft en kull med Eddie
förut då han var parad med Mmix mamma Salsa så tror jag att jag kan se en hel del av vad Mmix kan ge i en kull.
Det har varit en lite jobbig period i familjen med en del resor bla tandläkaren i märsta ( en sån resa tar en dag ) och även ultraljud i enköping tar sin lilla tid . Mmix håller även på att träna att bli ställföreträdande mamma åt valparna ( mer om det i valpdagboken )

Hon mår bra och idag mådde hon nog alldeles extra bra eftersom det var snöööööö ute , om en hund kan jubla så gjorde hon det och tillsägelserna om att hon behövde gå utanför på tomten skedde betydligt mer gånger än vad hon
har kissat under dagen så idag har även rullnödighet markerats av fröken dräktig.

Förra veckan var hon lite småtjurig när hon träffade Swix och jag vet inte om det beror på att det kanske var då som hon mådde lite illa , hon visade absolut inget när det gällde matintaget snarare tvärt om men jag har på känn att
det krävs lite mer än en valpkull för att hon ska rata maten ska bli kul att se i slutet av månaden när det drar ihop sig till valpning om hon är lika glups då som nu.

Det känns som om hon har blivit lite lugnare men jag vet inte riktigt det är fortfarande full fart och mycket bus men i vissa situationer kanske hon har dragit ner på tempot , om det är tillfälligt eller ett utslag av dräktigheten får framtiden utvisa. men ännu så länge blir det långpromenader med husse och bara min yrsel försvinner så ska vi köra lite fält träning igen där kan hon ju verkligen ta det i sin takt om hon vill och det finns ingen risk för att rusa in i någonting , vi får väl se hur länge till hon orkar fara runt . nej dax att natta minisar nu
 

fredagen den 23 mars dräktighetsdygn 23

fortfarande inga stora saker som händer men hon har ändrat beteende . Innan parningen var hon alltid gosig och väldigt väldigt nära och precis efter och någon vecka framåt var hon fortfarande väldigt nära men nu har hon blivit
lite mer så hon vill ligga på golvet , det får inte vara trångt hon har börjat äta jord och rötter ute osv så hon kanske mår lite illa vilket är ett "gott" tecken. Hon är lite trött efter morgon joggen med Kjelle och det brukade hon inte heller vara tidigare så jag hoppas och tror .o)

Mat vill hon ha mera hon brukade inte tigga mat på morgonen tidigare men nu verkar det som om hon skulle vilja ha minst 3 ggr om dan ,o) men ett tag till blir det bara ett mål mat om dagen ..

I alla fall en vecka till kommer hon att skötas som tidigare sen får vi ta ställning till vad som ska läggas om i rutinerna vad gäller mat och motion, så åter till väntan ,o))

torsdagen 15 mars dräktighetsdygn 15

Det händer inte så värst mycket rörande dräktigheten som är sebart för ögat (om det är valpar ) men hon är fortfarande väldigt kelig och ska hellst ligga uppepå en att ligga brevid räcker inte ,o)

Men jag hoppas att hon drar ner på tempot lite om det ligger valpar i magen för hon far som jag vet inte vad och med det tempot finns det inte en chans att ett enda ägg ska fastna .....

just nu letar jag bara tecken på om det kan vara något eller ej och naturligtvis så upptäcker man även sånt som man redan visste innan eftersom dom "tecknen" fanns redan innan parningen och följdaktligen INTE är säkra tecken ( även om man i dessa svaga ögonblick kan tro det för att man vill ) bla att matransonen inte räcker enligt liten fröken men jag vet ju att vi har diskuterat detta tidigare hon och jag .
och även keligheten hon är en väldigt nära hund, så bara att fortsätta vänta och vänta och vänta , vilket ni som känner mig vet att jag inte gillar . Men denna gång går det faktiskt ganska bra eftersom valparnatar en hel del tid av tittande i anspråk- Har inte bestämt mig för om det ska bli ett ultraljud eller ej, just nu är det ju 2 veckor kvar tills det i så fall skulle vara dax och jag kan vara lite kaxig med att jag inget ska göra , men jag vet att ju närmare dygn 30 vi kommer desto mer nyfiken blir jag så vi får se hur det blir med den saken .

torsdagen 8 mars 2012 dräktighetsdygn 8

Mmix har gått ur höglöpet och vi hade henne ute med Bruno i förrgår men eftersom hon fortfarande har blött så var han väldigt nosig på henne ( inte som på en löptik utan mera för att kolla ) och hon tyckte det var väldigt jobbigt så vi delade dom igen och nu har hon slutat blöda så idag ska vi göra ett nytt försök och se om hon är mera bekväm med honom än sist . Hon var inte fräsig eller så utan bara väldigt obekväm med situationen . skulle vara skönt att få bort lite galler ,o)) Bruno o Salsa har varit tillsammans ute och där funkar det bra men inte inne för hon vill inte att någon annan kommer för nära valprummet ännu. Salsa tillbringar nästan all tid inne hos valparna men hon kan ligga på sängen när dom sover men så fort dom rör på sig så är hon där igen och tvättar och matar . Stunden hon är ute på tomten har ökats från 1/2 minut till 5 minuter hon har börjat gå runt lite och nosa och rulla i snön ( jupp vi har lite sånt kvar ännu ) och vi har även gått en gång om dagen med henne och Mmix en kort 10 min promenad för att hon ska få sträcka ut sig lite och det verkar hon gilla även om hemvägen fortfarande går snabbare än bortvägen , o) och sen är hon med oss ca en 15 min på kvällen i soffan men rätt som det är är hon borta och inne hos valparna igen så inga långa visiter inte .

Men nu blev det fel det var ju inte Salsa och valparna som skulle behandlas här utan Mmix och hennes ev kull ,o)) Om ökad kelighet är ett tecken på dräktighet så är hon dräktig x3 minst för hon har alltid varit kelig men så otroligt nära som hon är nu har hon nog aldrig varit tidigare . Jag vaknar allt annat än utsövd för det har legat en hund över mina fötter eller så nära bakom rumpan att jag hamnar ute på kanten och får balansera för att inte fara i golvet , jag försöker få henne att byta plats och klappar lite på en yta som skulle passa mig bra att hon somnade på men hon bara tittar på mig och kommer och lägger sig över hela bröstet och pussas istället då så jag har gett upp att försöka flytta på henne.

Hon är väldigt intresserad av valparna och försöker kika in och se vad som händer i rummet , Salsa har slutat dra upp mungiporna när hon kommer så jag antar att hn inte ser henne som ett hot längre men jag tror inte att hon skulle uppskatta att Mmix kom in i rummet än. Valparna ska jag flytta från stora valplådan till båset idag eller i morgon så det blir lite större plats om dom börjar kravla ur lådan och då finns chansen för dom andra att kika in genom gallret på dom små. Sen ska väl hagen upp i köket också så när dom börjar fara runt lite mer får dom vara med oss där en stund så möjligheterna att se dom ökar ju hela tiden .. wops nu hamnade vi på valparna igen !!!!!!!!! men det finns inte så värst mycket att berätta 8 dygn efter en parning ... man bara hoppas att det är något och letar efter tecken på att det är något på gång mycket mer är det tyvärr inte ännu.

Torsdag  den 1 mars  löpdygn 15

Vi går upp på morgonen  och  gör morgonsysslor  som vanligt . Tempar , matar  och rastar  Salsa     kollar  valparna     rastar   Bruno   och rastar  Men  tycker att Mmix är lite loj idag   och inte på bushumör när  Bruno går förbi  vilket  hon har varit  i 2-3 dar nu , Nåväl  Kjelle och Bruno  ger sig  av på sin  morgon milsrunda  och när  dom kommer in igen  är Bruno HELT OINTRESSERAD  av Mmix   oj oj oj    har  hon gått in och över höglöpet  lika snabbt som värdet gick upp ??   vågar inte vänta tills imorgon  klockan är bara 08.00  och jag ringer och väcker en kompis  och kollar   kan du komma  och passa valparna 
vi måste nog  fara idag redan.  Ja  du väckte mig blir svaret men jag ska bara äta frukost  och duscha så kommer jag . då det är ett par mil emellan oss  så gick det ändå  ganska  snabbt  kl  9.30  kom vi iväg.  Då hade jag redan  kollat  med hanhundsägaren om det gick att flytta fram allt en dag  och det  gick bra.   så  iväg bar det  och  snabba ryck blev det   lite  uppvaktning  men sen  bara "satt dom"  så  helt klart  i höglöp    och en hängning  på 25 min   så  nu borde det  bli smått till våren  igen .  Så nu är det dax  att starta  en ny  vänte period   men jag tror att  det går lite enklare denna gång  då vi har  en valpkull att fördriva tiden  med ,o))

Onsdagen den 29 februari  löpdygn 14

Kjelle for ner  på ny resa till Ultuna  för progesteronprov  ( dom är ju inte helt gratis   750/st )  med hopp om att kunna planera in resan  till  den blivande pappan ,  och  på eftermiddagen  får jag svaret   29,2!!!!!!! oh  shit!!!!!!!  så mycket  såååå  fort ????    ägglossning  var ju troligen  tisdag kväll   så  torsdag  -fredag  optimal parningsdag   men  Julia  kan inte  torsdag   så  bara att boka  in  fredag  med   hanhund  och valppassning   och  snällt  vänta  tills  det blir  fredag .  Lika igen  kan inte riskera  att fara en dag förtidigt  med  ovillig tik   då  jag bara får en chans..   men men   bara att vänta  tills  i övermorgon


Måndagen den 27 februari   löpdygn 12

Kjelle for ner med Mmix och tog ett progesteronprov  och jag hade nog väntat mig  8-9  i värde  och  blev ganska  paff  när jag fick reda på att  det var så lågt som  5,3 !!!!!   ????  tyckte att Bruno hade visat lite intresse   och att Mmix hade  vikt svansen  så  det borde ha varit högre  enl .  mig    men men bara att vänta   och ta ett nytt prov .  Men vilken dag??    onsdag    eller torsdag     eftersom vi har småvalpar  hemma  så  blir det bara ett försök till parning   vi kan inte skaffa valpvakt  för  flera resor  till  Adelsö   det är i alla fall  en tripp  på  nästan 2,5 tim  enkel resa  ( beroende på hur väl båten  passar  in )   så   det gäller ju att få ett värde så nära  parning som möjligt.

Hade kollat med  Julia  redan innan löpestarten  om hon kunde passa  valpar vid  ev parning  och  javisst   det kunde hon  vilken dag som hellst  utom  torsdagen  den 1 mars. så beslut om att ta nytt prov  på  onsdag   togs.   bara att vänta  tills i övermorgon .