VALP/DRÄKTIGHETSDAGBOK

080706

Nu idag på morgonen var första gången som det märktes tydligt att antalet inte var 10 längre ,o)) det kändes när dom rusade genom köket på en gång att dom var färre .

Först åkte Cooper den brunvita hanen som tar dagarna i lugn och ro nu med husse och det funkar bra , dagen efter åkte Java en svart vit tik  och när hon kom hem efter en lång resa  lyckades hon springa in i ett buskage och hitta en fågel som hon kom bärandes med ( enl rykte ska det finnas kort på detta som jag hoppas jag får ta del av ) I fredags åkte ytterligare en svartvit tik Noona och hon bor nu med fostermamma i form av en långhårig dvärgtax. Och igår for lilla svarta Winnie  hon bor på foder hos en tidigare valpköpare tillsammans med sin storasyster och rapporten om hur natten varit har inte kommit ännu .
Så just nu 6 vildar som far omkring  den sista svarta tiken far  i början på veckan  och dom 2 svarta hanarna om ytterligare en vecka. Kvar finns då dom 2 bruna tikarna ( varav jag ska ha en kvar i alla fall ett tag för att se vad det blir av henne ) och den helbruna hanen.  Jag var inte riktigt säker på om jag skulle ha någon ur denna kull men fastnade väldigt fort för Winni  och sen blev jag intresserad av några till och att spara 2 ur denna kull var ju inte det jag egentligen hade tänkt från början men dom är sååå härliga allihop  och att välja ut vilken den andra skulle bli var inget lätt val. Så nu är det väl bara att sätta igång med valpträning här hemma även om det inte var så väldigt planerat ,o))

Daiwa har bara väldigt lite mjölk kvar nu så blir det bara lite varmare ska hon få börja bada igen vilket jag vet att hon har väntat på ( något snabbdopp under värmen som precis har varit har det blivit men inte mera ) Hon har dessutom börjat ta igen lite av det hull hon tappade och verkar vara i bra form igen och fostrar småttingarna med liv och lust.  Dixie är också riktigt duktig ( som vanligt ,o) med småttingarna  och bara dom blir lite färre till antalet så får dom gå in med flocken dygnet runt.

Fillippa från fjolårskullen var och hälsade på under fre/lörd och imponerade stort med sitt agerande med valparna , först var det jättejobbigt med 7 småttingar som skulle bita och jaga och hon satt mestadelen i soffan med oss och tittade och bjäbbade emot dom , men nyfikenheten tog över och ganska snart hade hon fått kläm på hur man sa ifrån och "styrde" småttingarna. På slutet gick hon i flocken som om hon aldrig gjort annat.  Riktigt kul att se henne växa i rollen som storasyster.


080702

Tänk vad fort tiden kan gå , det börjar bli dax för några av småttingarna att flytta hemifrån. Det ska bli både skönt och vemodigt.  Skönt för att 10 st 8 veckors valpar kan leva rullan och kräver en del jobb  men det känns även tråkigt att inte kunna följa den dagliga utvecklingen på nära håll, nu när allt händer så fort.
Men det känns tryggt och bra att leverera till valpköparna då alla är trevligt och "rejält" folk och sen bara följa rapporterna om hur det går. Dessutom så ska ju någon/några vara kvar  jag har inte riktigt bestämt mig ,o))

Idag la jag in 4 st. Mariekex på golvet till dom  och det blev ett väldigt undersökande , nosande och puffande och kampande om "tinget"  det tog en bra stund innan någon kom på att det var gott. Sååå länge har nog aldrig 4 kex räckt till 10 hundar förut  ha ha .

Trimning och klippning av småttingarna har gått med väldigt blandade resultat , några är helt lugna medan någon protesterar högljutt och sprattlandes.  Däremot så går kloklippning väldigt bra på allihop numera.

Bäst att passa på att gulla riktigt mycket idag när det är sista dan alla är samlade under samma tak.


080628

Valparna är det full fart på när dom är vakna och några har jag haft med mig ut och dom var ganska framåt ,o)) Men jag tror inte dom är så förtjusta i hur jag anser att valpskötseln ska gå till .dom gräver och racar så dammet yr på baksidan  och igår fick jag lov att ställa ner dom i duschen igen och det var inte populärt ,o))  Dom tycker nog det ska bli ganska skönt att jag sticker bort över helgen på jaktkursen  så husse får bestämma i valplådan i stället (han är nog lite snällare i valpögon och avbryter inte högljudda jakter av syskon lika fort som matte gör )

på måndag är det vaccination  chipning och besiktning och lite senare i nästa vecka börjar några fara  så tyst det kommer att bli !!!

Lilla svarta faran som har fått heta allt möjligt under sitt korta liv har nu efter att ha prövat på både My - Mysan - Malin   landat på namnet Winnie.  hoppas bara att jag kan hålla fast vid det så namnträningen kan starta ,o))


080626

Nu närmar sig 8 veckors gränsen med stormsteg, och snart minskar flocken i antal visst medför det mindre jobb  men det är ganska myckigt med ulltuttarna som
springer runt också.Har funderat på om man inte skulle kunna sälja dom som hushållsnära tjänster !!!!

Dom hjälper glatt till i hushållsarbetet  ( läs hänger i skurtrasan /  diskar hundskålar )
Rensar rabatter   ( läs drar upp grästovor och gräver hål )
Gödslar trädgård ( läs  och köksgolv ,o))
Plockar undan  ( läs  snor varenda grej dom kommer över )
Fungerar som återvinningsstation  ( läs kan flisa stolar  och strimla papper )

Förutom ovan stående förtjänster så är dom ju faktiskt otroligt söta och keliga ,o)
Dom äter fortfarande som små minihästar  och sömnen funkar nattetid bra  vilket jag som sagt inte varit bortskämd med tidigare.  somnar vid 22-23  och sover tills vi går upp 6-7.

Det var 2 mornar på landet dom vaknade 4.30  men då hade dom somnat tidigare på kvällen

Så visst ska det bli roligt att dom får egna familjer och skönt att slippa kryssa genom köksgolvet för att få en kopp morgonkaffe  men det kommer att bli tomt !!!!!!!   Bara att gulla i massor den lilla tid som är kvar ,  ja ja  lilla svart blir nog här  och ev en tik till  men.....

Att fundera ut namn är inte heller lätt  jag har kallat lilla svara för  My för att hon var liten , men kom igår på att det fanns en "sjörövare"  som hette  svarta Malin  och eftersom denna dam är helt klart den "härjigaste"  så kanske Malin skulle passa  hmmmmm kan  man ha en hund som heter Malin ???


080624

Åter i Märsta  och det märks att dom har passerat 6 veckor. Dom låter betydligt högre nu  och oftare ,o))  har börjat skälla ordentligt och är vakna mera. Springer fortare och mera  ,busar hårdare och högljuddare. Ja det har blivit väldigt mycket mer valp. Bilresan hem behövde vi inte ha bilradion på i alla fall, det var ganska långa sträcker med hundarior ifrån bakburarna ,o))
Orsaken till att dom lät mera denna gång var nog att jag hade delat in dom i 2 grupper ( har dubbelbur i bilen )  alla får inte plats i en bur längre så det blev 5 i varje och det gjorde ju att utrymmet blev större, och dom hörde men såg inte dom andra på andra sidan burväggen.
Dessutom satt dom vuxna hundarna i baksätet och tittade in på valparna vilket uppmuntrade dom små till att låta ,,,,,  Till kennelträffen i september tror jag dom större hundarna får se upp  för denna kull är garanterat vältränad för springerracet  ha ha ha 
Inför 7 veckors avmaskningen är dom avvägda  det märks att dom gått upp i vikt för nu bär man inte 3-4 st i taget i famnen  2 börjar bli tungt   här är vikterna  +- 100 gram

3.5 KILO
bägge bruna tikarna
sv tik "koteckning"
sv tik  svart
sv hane liten

4 KILO
sv t vit höft
sv t liten fläck bak
bägge bruna hanarna

slutligen  4,5   "Båtis"  stora svarta hanen


080622

Vaknade för andra morgonen i rad 4.30 av att dom små höll serenad. Dom har bra lungkapacitet allihop och dom är 10 st så det låter garanterat mycke !!!!!
Bara att krypa ur sängvärmen och gå upp ...  Stapplandes fram till det om låter som en hungrig lejonflock ser jag att halva styrkan brutit sig ur valpbåset och far runt i hallen med allt vad det innebär av nya upptäckter ( vi har normalt valputrymmet som "förvaring" så ni kan ju gissa var sakerna finns nu ha ha ha. Skor - fodersäckar- toapapper o. dyl.
Den delen av småflocken var ganska tysta och nöjda med sin minitripp men resten som var kvar i båset vrålade som tokar ,dom ville också ut. Just i det
läget kan jag ärligt erkänna att jag önskade att dom var leveransklara I DAG !!! bara att samla ihop alla och ut med dom på altanen och matservering för
huliganerna, medans jag fick röja upp hall och bås efter expeditionen.
Tog lite egen frukost och sen vid 6 tiden slocknade alla och solen sken och ....... helt plötsligt var det bara helt underbart igen, att få sitta på trappen i solgasset och bara lystna på tystnaden, lite småljud som valpar som "snusar" och husse som snarkar  lite fågelkvitter och en kopp kaffe Då var det ganska mysigt att få denna sommarmorgon med lugn och ro innan dagen kommer i gång och då , då kände jag mig ganska nöjd med att det är ett litet tag kvar tills dom flyttar och det som i tanken varit huliganer en timme tidigare blev helt plötsligt små änglar. Tänk om dom inte hade vaknat  då hade jag missat denna underbara morgontimmme ...  så fort en känsla kan vända ,o))


080620

Midsommarafton och det känns inte helt fel att fira den med ett gäng aktiva hårbollar ,o)) under veckan har det hänt en del  bla var dom väldigt !!! smutsiga när vi kom upp till landet ,o)) eftersom vi inte har rinnande vatten  kan ni ju föreställa er hur det gick till , 10 blöta valpar och en blöt matte sjövatten att hämta och koka. Men rena blev dom och det höll väl någon dag ,o)) men nu blir det ingen mera tvätt här om det inte skulle bli akut. Dom största skillnaderna jag märker är hastigheten /att dom börjat känna igen och matmängden. Dom som varit här och tittat säger att dom vuxit  men det är svårt att se när man lever med dom små.
Dom undersöker allt med iver och glädje , klättra på stenar  äta blåbärsris  bara springa fort och naturligtvis brottas med ett syskon,o) Dom äter fortfarande massor  sover gott  och är jättemysiga att titta på och gulla med  men dom har även börjat protestera mot att inte få komma ut direkt när dom vaknar .
Dixie har fått vara med kullen utan att Daiwa var med och jag vet inte om det var rätt eller ej för valparna var det säkert jättenyttigt för dixie är duktig och visar många saker för småttingar bla hur man barkar av en björk !!!! Hon har ett otroligt tålamod med dem  och går precis som vanligt och snusar i backen i sakta mak med ett helt koppel bakom sig som också går med nosen i backen men inte vet riktigt varför. dom gör det , att jag funderar på om det var rätt eller ej beror på att Daiwa fortfarande diar och valparna försöker dia dixie också  och hon står helt still och låter dom snutta så mycket dom vill  undrar om det kan dra igång mjölken på
henne  hon vill ju så gärna ha egna valpar. Bara att hålla koll.
Bruno är lekfarbror nr 1 vill busa massor med valparna men 2-3 åt gången räcker än så länge, han springer före och vill att valparna ska jaga honom , ser ganska kul ut för rätt som det är måste han vänta in dom  dom far på gräsmattan mellan bord och stolar  ,valparna orkar ju inte så länge så vartefter dom blir trötta byter jag
ut dom och nya friska takter kommer . Både valpar och Bruno sover gott efter den leken.  Nu hör jag att dom har vaknat och det är väl bäst och gå och titta
om dom kissat på tidningarna eller håller på att läsa sönder dom .


080615

Upptäckte lite lösa magar igår  att det var 2 st som var lite i obalans konstaterades lätt  men vilka ??  En kom jag snabbt på men vem var den andra ?? Alla jättepigga  alla åt  ingen såg hängig eller torr ut  så ingen större oro  men bäst att hålla koll i alla fall . Dom fick mosad kokt potatis men fisk hade vi inte hemma så potatisen blev utblandad med en klick smör och lammvom och i morse var alla som vanligt igen. Kanske någon hade blivit kall ute eller...  ja ja  ingen större skada skedd och ordningen är återställd.

I morse fick några valpar gå in i vardagsrummet och hälsa på Dixie o Bruno vilken glädje !!
Dixie lyste riktigt upp ( hon har nog varit lite avundsjuk på daiwas små )  och rullade runt och for så man kan ju undra vem som är valp i familjen ,o))  Bruno gjorde lekinviter och ville att en liten valp skulle jaga honom  det funkade väl halvdant och till slut fick han lägga sig ner så valpen han ikapp.
Eftersom han varit med förut så passar han sig väldigt noga så valparna inte kommer nära  magen eller rumpan  han är snabb på att hoppa runt om han inte har full koll på var dom är ,o) efter hälsandet la han sig på vakt utanför gallret ( kanske ifall någon av "misstag" skulle komma tillbaks )  så härligt att se hur dom som i hälsning med människor dom känner kan vara såååå buffliga och burdusa  kan vara hur mjuka försiktiga och ömsinta när det kommer en liten valp. Valparna sov gott efter den utflykten.080614   38 dygn

Nu börjar det bli lite jobb för mig med med småttiingarna ,o)  högarna och pölarna dom lämnar efter sig blir större  och det blir svårare och svårare att effektivt göra rent med dom små hjälpbrädorna runt benen , så ut med dom i annat utrymme medan man skurar av  men det innebär ju att dom hinner "grisa ner" ytterligare en yta som ska städas av ,o)) Kraven på mat är mera högljudda  likaså leken börjar låta mer och ta mera plats . Snabba har dom också blivit och dom sprider ut sig mera  så det är valpar lite över allt känns det som ibland .

Men det är fortfarande lika kul om inte roligare att titta på dom under den aktiva perioden.
Dom börjar ju dessutom få lite "personliga " drag . Att dom är tysta hela nätterna tills vi går upp vid 6-6,30  förvånar mig fortfarande har aldrig tidigare varit med om att få sova så gott nattetid en kull. Matintaget är också väldigt bra och alla verkar väldigt aktiva men harmoniska. Jättenöjd med dom hittills så stort TACK Ninni för lånet av Charlie.

Förstår om valpspekulanter har svårt att välja  själv har jag favoriter hela tiden och alla har någon gång varit den lilla favvon. Men en har fastnat extra mycket i hjärtat så den och kanske en till blir nog kvar.  måste fundera lite till på vilken nr 2 i så fall blir.


080612   5 veckor

Vad fort tiden rinner iväg. Dom små är redan 5 veckor . Dom sover fortfarande bra på nätterna men aktivitetsperioderna dagtid blir längre och intensivare.  Nu brottas dom och morrar ,skäller lite och far runt med leksakerna i ett virrvar av tassar . Men lika fort som dom vaknar och är alerta lika snabbt tar allt slut och dom sjunker ihop där dom går och står och sover gott igen ,o))

Man kanske skulle ha satsat på en ras med lite mindre förarbundenhet eller nyfikenhet ( ha ha ) att byta tidningar eller försöka skura av en golvbit i samma utrymme som småttingarna vistas är ingen enkel historia. Alla hjälper till efter bästa oförmåga. Är det en i vägen från början så medan man flyttar på den kommer
3 nya , skulle man dessutom ha Daiwa i båset samtidigt ska hon kolla allt som görs hon också ,vilket inte precis får upp tempot på den tänkta aktiviteten.

Men dom är kanongoa just nu, när man kommer till dom rusar dom emot  så härligt  glada och förväntansfulla  och sätter man sig ner är det en hög som ska upp i knät och pussas ,  det är ju precis det här som är en av dom underbara sakerna med att ha en valpkull   skulle inte vilja vara utan det en sekund. 

Att åka hem från landet gick nästan lika bra som att åka dit , det var lite pipigt en kort period  men det tystnade ganska fort igen.

Att byta valprum var inga som helst problem dom accepterade genast dom nya utrymmena så återigen  en kanonhärlig komplikations fri kull  och jag bara  njuter av tiden med dom.


080611

Va dom är härliga nu  kunde inte slita mig i går kväll  så Daiwa och jag satt kvar i valputrymmet  till 22.30  och bara hade mysigt sen tog trötthenen över  först hos dom små som kurade ihop sig runt mig och daiwa några kravlade upp i knät och somnade , och det var härligt det med att bara sitta och titta på den ordentligt när dom sov.
Glömde att berätta förra gången att när Diesel var här i måndags tittade vi lite på störningar och sköt för hundarna en 5-6 skott  inte en reaktion hos valparna som inte var mer än 10 -12 meter ifrån där vi sköt.  Tänkte faktiskt inte ens på dom utan förutsatte bara att allt skulle gå bra  eftersom vi tack och lov inte haft det problemet. Så skönt att få det bekräftat igen att reaktionen på skott kommer i regel när man väl börjat träna  och då i form av förväntan och glädje.

I går var "morbror" Bobben här på besök  en 2,5 årig hane  som nog är en av väldigt få (om inte den enda ) som jag skulle släppa in till valparna , dels pga smittorisker  och dels pga mina hundar. Han bor på landet och har i stort sett inte någon annan hundkontakt så smittorisken är minimal  och han bodde hos oss en vecka förra året då han fick gå med ett gäng 8 veckors valpar och det skötte han mer än bra. Mötet med valparna gick helt konfliktfritt och alla var lite nyfikna på varandra och oj vad smått sov gott efteråt ,o)) Vi har dessvärre inte fått helt bukt med myrorna  men dom är betydligt färre nu efter "husses" åtgärder så dom har fått vara i blåbärsriset igen  nyfiket undersökande och smakande  med många nya erfarenheter ,o)

Mat och sömn funkar fortfarande väldigt bra  och daiwa städar fortfarande noga efter valparna .jag försöker hinna innan henne men det är svårt ,o))


080610

Det går fortfarande väldigt bra med småttingarna , jag har tidigare varit van vid nattmat till småttingarna men dessa nattas vid 21 tiden och sover till 6 får lite mat och somnar om till 9 någon natt har daiwa gått in och diat  men för övrigt har vi sovit allihop , är glatt förvånad och njuter av nattsömnen  och hoppas att det håller i sig  för en utsövd matte är betydligt trevligare än en i halvdvala ,o))

Dom är pigga och nyfikan och igår var Diesel ( 1år) här. valparna fick vara på altanen och diesel m compani var utanför. Han var väldigt nyfiken och satt med
nosen mot kompostgallret som skiljde dom åt och en av tikarna fick syn på honom och for iväg och gjorde lite lekinviter ,o))  nosade och slickade varandra
genom gallret , mamma Daiwa accepterade detta men när Diesel for iväg och skällde på en fågel utanför tyckte hon nog att han tog sig för stora friheter
genom att "jaga" på hennes revir så då ändrades tonen och han var inte längre välkommen att titta på hennes små.
Han förstod att han gått över gränsen och höll sig någon meter från gallret och så fort daiwa tittade på honom vände han bort blicken . Tänk om man hade
samma pondus på sine egna 2benta avkommor ha ha ha .

Idag kommer Bobben och hälsar på vi får se om det blir samma reaktion då.

Förhoppningsvis är nu myrorna borta ur hagen och dom kan få röra sig bland blåbärsris  stenar och stubbar igen  nyttig erfarenhet  som behövs.

Tack alla som undrat hur det är med bruno .  han mår mycket bättre igen ( men det var oroligt för ryggen några dagar )  han har fått tillbaks balansen men
får inte gå i sjön  eller busa med daiwa ännu.


080608  

Vilken härlig kull !!!!  väldigt enkla att ha med sig , resan till landet var inget problem alls dom somnade på en gång  , har aldrig inträffat förut  det brukar vara en ingnällningsperiod på 10-20 min innan det somnas in vid första resan men inte på dessa .
Sovandet funkar också mycket bättre än jag är van vid   2 nätter i rad har vi nu "nattat "  dom  vid 21-21.30  och igår sov dom ju länge  idag vaknade dom till vid 4.30  ville ha en slurk av mamma och somnade om ,  tänk om det kunde fortsätta så  jag bara håller tummarna ,o))
I går fick dom prova på valphagen här ute för första gången  och det var lite läskigt meddetsamma gnäll o pip  lite otryggt  precis som det ska vara   några gick efter en liten stund runt och nosade andra valde att vara i "klump"   en del gick och la sig och somnade ,  men dessvärre upptäckte vi att förra årets plåga trots tappra försök att få bort dom var kvar  ja just dom  myrorna .. små bitande eländen som kan gå hårt åt en liten valpmage  så bara att ta tag i och försöka flytta valpstaketet  till bättre plats idag.
Även maten går mycket enkelt med dom här dom äter med iver  men det är inget som överraskar för det har alla kullarna varit bra på Tänkte låta dom hälsa på morfar Bruno i helgen  men det får vi ju skjuta på eftersom han har skadat sig , han mår bättre  men har fortfarande lite problem med att hålla balansen 


080605   dygn 29

Nu händer det saker i full fart  dom blir stadigare och högljuddare för varje dag som går ,o))
Tänderna har kommit men det är ännu ingen kraft i "bettet"  men bara från igår till idag känns skillnaden i tårna .

Det är nog inte en valpkull som ligger här  utan en hel djurpark . Dom kacklar som höns  -  är runda som grisar -  äter som hästar - och sk---r som elefanter

Dessutom kan vi vara väldigt trygga och avslappnade på nätterna numera  vi behöver inte vara oroliga för att hundleksakerna ska attackera under nattetid  för dom är ruskade och ordentligt " dödade " allihop,  snart kan vi nog känna oss trygga inför ev. hundfällsattacker också  det brukar bli nästa steg , o))

Nu ska dom ut på första resan också  vi far till landet  men det brukar aldrig vara några större problem , första resan  härjas det i ca 10 min sen brukar dom sova gott tills vi är framme  bara att hålla tummarna att det går lika bra med denna kull .  Fortsätter vädret att vara lika fint kommer dom att få vara ute under veckan som kommer  och det är alltid spännande att se dom första trevande stegen bland blåbärsriset  ( som brukar vara högre än valparna i början )


080603  dygn 27

Undrar jag men det känns just nu som om fodertillverkare och jag inte har samma uppfattning om hur mycket 1 dl är ,o)) enl tabellen ska småttingarna nu äta 1,7-1.9 dl var per dygn = 1,9 liter för kullen

Att doseringen inte ör framtagen via test på hungriga springervalpar är helt klart !!
Daiwa står fortfarande för merparten av maten till småttingarna  när jag har gett mat dom diar hon dom efteråt och då fortsätter dom äta med god aptit  och
dom får ju ett flertal gånger däremellan skulle uppskatta att hon åtminstone står för minst 2/3 av dagsransonen att hon ger mesta delen märks dessutom på att det är ganska sällan jag plockar upp efter valparna hon städar fortfarande duktigt efter dom
Av mig får dom nu att dela på  1 liter foder + 500 g vom + 1/2 liter välling + 1/2 liter fil / dag fördelat på 3ggr/dag  from nu ska dom få 4ggr/dag av mig   för att sakta gå över till bara "mattemat"  vilket kommer att ta ytterligare ett par veckor.

Jag gjorde ett tappert försök att väga dom små idag , misstaget jag gjorde var att tro att jag kunde sitta mitt i högen och väga en och en HA HA HA vilken
önsketanke ,o))  phu flertalet skulle krypa ner i vågskålen på en gång och dom som inte inspekterade den var och slet i blocket som jag skulle skriva på, fick
dessutom rädda siffrorna som var nerskrivna från en tik som tyckte blocket var en jättefin toalett ,o))  Fick lov att ställa in ett matfat och locka bort dom
för att få en och en i skålen .  Detta var nog sista vägningen innan avmaskningen igen vid 7 veckor  och dom ligger nu mellan 1,5 på lilleman och 1950 på lådkungen ,o)  vikten är väldigt flytande då dom inte gjorde allt för mycket för att hjälpa till vid vägningen.
Alla har gått upp jättebra i vikt med bra % uppgång från sin födslovikt  alla äter som hästar och dessutom så sk....r dom som hästar också ,o))
Så dax att börja ladda med hushpållspapper att ha till hands när Daiwa slutar städa  för det kommer att behövas i massor  ,o))


080601   dygn 25

I dag har det hänt mycket och annorlunda saker i valpliven ,o) Dom har varit ute i stora världen ( läs på köksgolvet )  dom skulle få prova på nytt underlag en liten stund och nu har dom blivit aktivare och fick lämna båset ett litet tag.  Första erfarenheten av att ha mycket luft runt sig blev inte enbart possitiv, det var lite pipigt och gnälligt i början och alla for åt varsitt håll innan dom hittade en fast punkt i form av ett täcke mitt på golvet som blev någon form av samlingspunkt. små utflykter gjordes från filten men det var på "lååga" ben och med sniffande näsa i backen, ganska snabbt styrdes kosan tillbaks till flocken och "baslägret"
där ny upptäckt gjordes i form av ett stort köttigt revben som egentligen var tänkt till mamma Daiwa , men oj oj oj vad det var gott att få tag i ett köttstycke och slita och dra och kämpa en stund många små morr hördes under tiden kampen med benet fortgick. små små bitar fick man loss emellanåt och dom slank snabbt ner i magen. En av tikarna missade och fick tag i brorsans öra och slet till gissa om han skrek ,o)) så olika erfarenheter har gjorts i dag och dessutom på slutet så kom mamma och tog över benet och för en kort stund var det ok att gnaga tillsammans med valparna men sen sa hon morr och ville ha det själv.  Dom flesta valparna drog sig automatiskt bort men någon blev kvar och hade väl inte hört eller förstått och den brydde hon sig konstigt nog inte om ??? Nu är det en mätt och trött skara som sover i båset igen efter dagens strapatser.


080531   dygn 24

Valparna blir helt klart mer aktiva ör varje dag som går, vaknade nu kl 05.00 av att en av dom små satt ensam mitt i lådan och lät  morr morr  voff - morr morr voff säkert i 5 min i ett monotont läte . varken missnöjt eller lockande på mamma utan mera som om den tränade på lätet ,o)) resten av kullen låg runt ikring och sov , även om det både lät gulligt och såg sött ut var det inte det optimala klockslaget för en matte som är nyfiken och absolut ska upp och titta vem som låter och varför ,o))

Valplådan med rundstavarna i är sen 2 dagar borta och dom har valpbåset som är dubbelt så stort att vara i det medförde en hel natts oroligheter  antar att det var lite läskigt att å större yta + att dom fick nytt underlag att vara på , tidigare har dom haft ett påslakan med täcke i närmast sig och nu blev det hundfällar - tidningar och lite golvyta, helt plötsligt kunde man vara låååångt från syskonen och det var jobbigt och blev gnälligt men efter en natt med mycket pip och gnäll har dom nu vant sig och sovperioderna är lugna igen.

Daiwa har väldigt mycket mjölk så även om hon precis har diat är juvren helfulla  vi tog en kortare cykeltur för några dagar sedan och det hjälpte lite ett par dagar att öka tempot på henne produktionen blev lite mera "normal".
Men nu är det dax för en ny kort tur med lite tempo i för i natt har hon diat varannan timme  ( hon väcker dom och vill att dom ska äta ) och med den valpmängden kan jag tycka det är lite väl mycket , så en kort intensiv cykeltur nu innan det blir varmt och lite mera riktig mat till valparna  kanske kan få en bättre balans .
Normalt brukar husse få ta en snabbpromenad/löprunda vid såna tillfällen men med nyopererat knä och kryckor känns inte det som ett alternativ ,o))  Det är faktiskt en väldigt knepig balansgång mellan  vilken tik man har - mjölkmängd- antal valpar - mat till tiken och motion för att få rätt balans mellan att slippa mjölkstockning och att valparna får ordenligt med mjölk. tackolov har jag bara haft en liten stockningstendens precis i början som aldrig blev ett problem.
Valparna är fortarande nöjda och runda och går bra upp i vikt så det är daiwa jag år hålla ögonen på.   ( tips till andra som har samma problem med  tik som man inte pga hög mjölkmängd kan öka maten på hur mycket som helst   är 1/2 burk recovory+3 dl vatten + 2 dl vårgårdaris  ,verkar ge mättnad och energi utan att öka mjölken  daiwa får detta 2ggr / dygn som mellanmål  , utöver den höga ordinarie matdosen )

Man kan känna att tänderna är på gång och dom har börjat "nafsa" efter varandra lite mera vakenperioderna är nu längre och man hinner titta och gulla med dom en stund innan dom sjunker ihop i en hög och sover igen .

Kort tog vi i går och det var INTE en samarbetsvillig grupp, dom for runt och härjade och skulle inte vända huvudena åt rätt håll , inte stå och inte vara stilla så när vi till slut fick ordning på det hela låg hela högen och sov igen phu , av olika orsaker kommer inte korten in förns efter helgen.


080528   på dygn 21

Nu börjar vi gå in i fas 2 av valperiet ,Och  det är kanske den i mitt tycke mysigaste perioden. 1 delen är ju väldigt lugn tyst och harmonisk  tiken tar hand om valparna och städningen av valplådan och den delen har Daiwa skött mer än väl  Dessutom inte så värst mycket jobb med tiken  hon "ligger mest"  i lådan  vill inte ta långpromenader eller aktiveras speciellt mycket.

Det som startar nu är ju lite mera aktivt för mig ,o))   Daiwa ska börja röra sig lite mer så hennes kropp kommer igång igen  och lite mera mentalaktiviter  ,det börjar märkas att hon tycker att sovperioderna kan bli lite långtråkiga ( hon ska bara veta vad som kommer ,o)) så i dag tog vi en cykelrunda jättekort eftersom det var ett tag sen hon sträckte ut ordentlig bara en km ungefär men hon verkade tycka att det var skönt.
Tyvärr kan jag inte ha henne lös just nu hon samlar och jagar och äter allt hon hittar i backen, varje liten småfågel ska det springas efter  vilket hon normalt inte gör , har ingen lust att förstöra den kommande jaktträningen på detta.
Valparna är nu mitt i första avmaskningsperioden och det funkar bra ( man lär sig några trix att snabbt få i dom medlet varje gång )  Dom travar runt riktigt bra i lådan nu  och det börjar bli dax att ta bort rundstavarna från lådan  då dom börjat klänga på dom.  Dessutom börjar dom "smaka" på varandra med små lekfulla grepp över nackar och nosar , det morras lite och kacklas desto mera .  Smakmatportioner kommer nu att ges på mera regelbundna tider  dom kommer att få
3 ggr / dag   kl 06, 14  och 22   fortfarande små portioner  men ändå en liten start för vad som komma ska.  än så långe får dom äta några i taget så man kan hålla koll för en del är lite väl glupska ,  Daiwas mjölk räcker mer än väl fortfarande och hon har väldigt mycket mjölk dels syns det tydligt på juvren som är väldigt fyllda  och dels märks det på valparna som verkar väldigt nöjda och sover bra mellan målen Dessutom som bonus är det ju nu dom börjar bli så söta och gullvänliga  inga tänder har ju kommit ännu så bara pussar och mys ett litet tag till    så fas 2 innebär lite mera jobb men mycket mera gull ,o))


080525   dygn 18

Vet inte vad det beror på men jag upplever denna kull som mycket "tidigare". Kullarna innan har varit ganska sena med det mesta  och mycket hände tidigare denna gång inte mycket men någon dag innan jag hade räknat med det . dubbling av vikten kom någon dag tidigare , ögonöppningen lika så  och upp på höga ben gick också fortare . Dom verkar ha hittat en bra rytm för det är väldigt lugnt och fint i lådan utom när det ska ätas , då bryter h..t löst och det pips och tjattras som aldrig förr men det är korta perioder och Daiwa verkar ha fått kläm på när det är dax och lägger sig i lådan straxt innan så många gånger märks inte måltiderna heller.  Men ibland går hon bara in och "buffar " runt valparna så dom vaknar och går sedan ur lådan igen och då kan det låta väldigt några minuter innan dom kommer till ro igen , vet inte om det är pga tristess eller om det är någon form av kontroll  hon gör  för samma beteende har dom andra tikarna haft
Smakportionerna har nu blivit i form av foder och det funkar väldigt bra , alla äter och söker aktivt efter matfatet,  men man får passa dom lite för några är lite väl matglada.  Modersmjölken ska fortfarande vara huvudmålen och Daiwa har massor med mjölk och det syns på vikterna. 4 st har passerat kilot nu  och 5 har bara 10-talet gram kvar  och lilleman har något mera upp till kilogränsen men han är en av dom som gått upp fortast eftersom ursprungsvikten var lägst så alla går upp stadigt och bra.  Svårigheterna att ta rätt vikt ökar kraftigt  dom är inte så värst samarbetsvilliga på vågen längre ,o)) Det som kommer att hända under veckan är avmaskningen , ett mindre populärt inslag som brukar sluta med att det är axilur lite överallt i valprummet ,o)  då spottas och fräses det en hel del kan man säga .


080522

DET GLITTRAR !!!!!!  några av valparna "glittrar"  i ögonen ,  en har öppnat bägge och en har öppnat ett öga   så nu finns det små  hundar i valplådan .Alla äter med god aptit av smakportionerna och skulle nog gärna äta mer än dom får, men man måste vara lite rädd om småvalpmagar.

2 av valparna har passerat 1 kg nu. 
Valparna  försöker gå men det går stappligt och dom trillar ikull ,o))  Det är kul att titta på dom nu när dom är vakna .  Daiwa tycker nog att det är lite varmt i lådan så emellanåt ligger hon utanför på golvet, men så fort det pips lite ska hon dit och kolla.


080521   dygn 14

Nu har alla småttingar sen någon dag dubblat vikten  och det med besked !!!  alla är nu på gång mot det "stora"  viktmålet  1 kg ..  Nu har dom smakat på fast föda i minimala portioner ett par dagar och ingen har knorrat över detta  magarna verkar funka precis som dom ska ,  I går fick jag byta mat igen för att försöka locka den svårflirtade valpen  det blev vom/kyckling  nedmalt  och det var gott.  Alla var väldigt förtjusta i denna blandning  även den finsmakande. 
I dag på morgonen fick dom prova att äta "själva"  från fat och det funkade faktiskt bra för dom flesta ,  dom fick första dagen motsvarande en tummnagel  2 ggr  och dagen efter  lite mera 3 ggr igår fick dom 3 ggr motsvarande en tesked,  och idag drar vi på stort ( låter som om man hade flodhästar hemma !!!)  en tesked x 3,  dom får en och en nu i början  så jag kan hålla koll att alla smakar  och ingen äter för mycket,  konkurrensen runt mathon kommer att bli stor med 10 st  så alla måste få en chans att lära sig i lugn och ro . Nästa vecka bör vi kunna prova att gå över till hundfoders smakprov  ( jupp  jag vet att många kör foder från start  men jag har valt att göra så här )

I dag har även klorna klippts och visst protesteras det en hel del och lite knepigt kan det faktiskt vara att hålla i en liten krabat som inte vill ..  dom är ganska snabba på att snurra runt , men får man bara in rätt grepp  och kan övertyga mamma daiwa om att hon inte behöver hjälpa till så funkar det smidigt och snabbt ,  men många klor är det -----------------

Nu längtar jag bara efter att ögonen ska öppnas  det blir så jättemycket mera hund på en gång men det borde ju komma vilken dag som helst.


080519   11 dygn gamla

Inte blir det som man har tänkt varje gång inte .  Hade köpt hem 40 kg vom för att vara ordentligt laddad  men den var för grov i malningen ,o((  försökte köra ner den med mixer men det var dömt att misslyckas  så bara att svänga om planerna .  Köttfärs inhandlades istället , utrörd med vatten till en sörja startade projekt  "pröva fast föda"  .  5 av valparna smakade på sörjan och kämpade för att få mera , det var mikroskopiska smakbitar  vill se att magarna hinner med ordentligt ,  och 5 st vände bort huvudet och knep igen munnarna hårt hårt  ,o))

I dag på morgonen fick dom 5 som tog emot igår "sniffa" in maten och det gjorde dom snabbt , det gick fort att få i sig den lilla ransonen och långa halsar och sniffande näsor efter vart man kunde finna lite till ,o))  4 av dom 5 som ratade igår  var betydligt mer intresserade idag och där sa det också bara "slurp"   Sen har vi den sista valpen som har fått en liten speciell plats i hjärtat  en valp som vet vad den vill och inte vill  redan nu .  Ska inte smaka !!!  Tycker inte om !!!  har bestämt mig innan jag har provat  ha ha ha  kul individ det där  och det visar sig även i andra situationer  kan inte acceptera att man inte har första plats när det ska dias , kan inte förstå att mamma ligger ivägen ibland,  ska absolut ligga mitt i valphögen varje gång  osv . spännande att se om dessa takter sitter i längre fram ,o))
Provade en annan rolig sak igår precis efter det att dom fått smakat på köttfärsen , Daiwa kom och la sig i lådan och alla vände snabbt upp och satte fart mot spenarna ,  jag doppade ett finger i köttfärssörjan och höll det en bit framför en av dom glupska tikarna och hon sniffade in fingret  avbröt framfarten mot mamma och slickade i sig sörjan ,  ska prova igen  om  resultatet blir lika en gång till .
Nu har alla dubblat vikterna och nästa mål  är ju att passera 1 kilo och att öppna ögonen


080518

Valparna äter - sover - växer och visar missnöje om dom skulle vakna och mamma inte är där ,o))
Sover gör dom i massor  och fortfarande väldigt mycket i klump, ligger på varandra om daiwa inte är i lådan, det är inte kallt i rummet så det är bara närhet/trygghet dom söker. Dom har börjat "kliva" över varandra på lite stappliga ben och mitt i "steget" kan dom fara ihop över en annan valp och somna ,o))  det ser ganska skönt ut att bara kunna sjunka ihop här och nu ...

Äter gör dom ordentligt , och jag hade räknat med dubbling av vikten ungefär på tisdag dygn 12 eftersom dom är så många , men daiwa har massor med mjölk
(ser ut som om hon skulle kunna hålla en kull till med mat  .o))  och eftersom hon har 10 spenar kan alla äta samtidigt  även om det börjar bli ganska ont om
plats vid "matbordet". men 4 har redan dubblat  och resten saknar bara ett 10-tal gram så dom dubblar nog under dagen den som har mest gram kvar är den stora hanen ca 50 kvar  men han är störst och väger fortfarande mest och hade ganska mycket vikt att gå upp  så det ser faktiskt mer än bra ut just nu.

Idag ska vi prova en tumnagelstor smakbit av vom, ska bli spännande att se hur det tas emot .o)) att vänja in till fast föda går väldigt långsamt så att magen hinner med på dom små  och under den första tiden är det bara små små smakportioner som sakta ökas i antal  från 1gång/dag till att få vid flera tillfällen / dag  innan
storleken på portionerna ökas


080516 

Tänk vad fort en vecka går , känns som om jag alltid har vetat att det var 10 småttingar i magen ,o)  Vikterna ökar  och alla verkar ha bra lungor . Vilken ljudstyrka när daiwa inte är i korgen  antingen så låter dom här värre när dom väl sätter igång eller så har jag förträngt att det var så här.  Det är mestadels lugnt  men när dom precis vaknar och inte hittar spenen fort fort då låter det  ;o) . Skillnaden som märks från för en vecka sen är hastigheten dom förflyttar sig med , "hasandet" går ganska snabbt nu och det märks att det är målmedvetet , Fortfarande tillbringar Daiwa nästan all tid liggandes i lådan , korta pass om några minuter kommer hon upp och kikar vad som händer , hon har inte riktigt ro att sätta sig i ett annat rum och kela en stund ännu  utan bara fram för klapp och lite snabbgulligull och sen fort tillbaks igen.

Klorna är nu klippta på småttingarna första gången och det var inga större problem det som ska hända nu är att vikten ska dubblas  och smakportioner på vom ska provas ( en tummnagel ungefär )  bägge dessa blir  under veckan som kommer.  sen vill jag ju gärna att ögonen börjar öppnas  så det blir lite mera hund , o))  men det dröjer nog en vecka till


080514  valparna 6 dygn

Igår fick en av valparna hälsa på morfar Bruno , jag tog ut en valp till honom och  den blev tvättad och ordentligt kontrollerad ,o)) Bruno var stolt som en tupp efteråt och gick och sträckte på sig. Inte kaxigt utan mera "stolt" ( tänk vad man kan lägga in mänskliga värderingar bara man vill   ha ha ha  och det vill man ju ,o))
Daiwa ville ut och hälsa på flocken en stund  och Bruno som var lite uppspelt efter att ha hälsat på valpen gjorde lekinviter och fjäskade för henne , tyvärr var hon bara intresserad en minut sen pep en valp och snabbt snabbt tillbaks till dom små ,  det var lite tråkigt för jag tror att det hade varit bra för henne att leka en liten stund och sträcka ut på kroppen ordentlig  men det blir ju fler tillfällen. Dixie är mycket väl medveten om att det finns valpar i rummet  men jag har valt att hon för sin egen skull ska få vänta lite med att hälsa på dom , tror att det blir jobbigt för henne när man  lägger tillbaks den,  eftersom hon är i slutet av skendräktigheten  väntar jag tills den är över.

Jag har tagit kort individuellt på valparna och dom ligger i datorn  lite problem att få in dom till hemsidan bara  men det kommer så fort som möjligt ( om jag klarar av tekniken och webban har tid  kanske redan till kvällen ) Namnen är klara och det känns skönt  ett av dom större problemen nu när valparna är små och det inte händer så mycket ,o))

När daiwa varit ifrån lådan och kommer tillbaks eller om hon vänder på sig vaknar alla valparna och letandet efter en spene startar  oj oj oj  vilket kackel   som i värsta hönsgården   nästan så man förväntar sig att dom ska lägga frukostäggen också  ,o))


080513

Vikten går uppåt på samtliga valpar,  jämför dom lite med B-kullen som var 9 st  dom gick inte upp så fort men stadigt  det var en jämn och fin kull.
Denna kull ligger väldigt jämt med B-kullen  så det ser bra ut.

Daiwa mår bra men hennes nyfikenhet och aktivitetsnivå börjar ta ut sin rätt , hon vill ut kortare stunder bara för att "kolla" läget , nosa igenom vardagsrummet och uteplatsen vilka som varit där ,o)) Valparna verkar nöjda och äter och sover mycket och under sovperioderna tycks det som om Daiwa nu har långtråkigt (hon skulle bara veta vad som väntar ,o))  under den tiden hon är ute ur rummet sover dom och skulle någon bara pipa till är hon snabbt tillbaks och så fort hon lägger sig ner vaknar alla , då blir det livat minsann tills alla fått tag i en spene eftersom någon får vänta på sin tur kan det låta en hel del just då ,o) Hon är kanonduktig på att "städa" upp efter valparna  inga rester i lådan ännu.

Hennes temp ligger på 39,4  vilket jag nu efter 5 dygn kan tycka är lite högt men den går inte upp så inga tecken på infektion eller annat   ska se om vi kan ta en lite längre promenad idag  kanske så enkelt att hennes kropp bara behöver komma igång lite mera. Inga mjölkstockningar i syne så även på den fronten fungerar det bra just nu  ska from idag öka på maten lite till henne eftersom valparna har ökat runt 30-40% i vikt sen i torsdags.


080512

Kortpromenaden igår gick att genomföra och det beror nog på att Daiwa är så nyfiken av sig att hon dras mellan nyfikenheten vad som händer ute och valparna ,o))   Jag tror det var skönt för henne att sträcka på benen även om det inte var så värst många minuter innan hon ville in igen.Jag har varit van vid Dixie som legat som ett betongblock i 2 veckor ,o))  så jag tycker det är snabbt att gå ur lådan UTAN koppel på 4:e dagen  och länge att vara ute 5-7 minuter ,o))

Valparna går upp bra och jämnt  vilket jag inte heller hade räknat med på en så stor kull  bara att tacka och ta emot och hoppas att det håller i sig. Det börjar bli roligare att titta ner i lådan för nu har jag börjat känna igen individerna , i början var det bara ett myller

Det funkade jättebra med metoden att lägga varma handdukar på stockningen , torka torrt och lägga till en valp  så nu är den borta igen , hoppas vi slipper flera  jag kommer ihåg hur ont det gjorde ,o)  Tempen ligger på 39,1  och nu har det ju blivit lite svalare  så jag hoppas den går under 39 tills ikväll.


080511

Vad fort man glömmer ,o))  alla tidigare kullar har ju varit 1-8  utom en som var 9 och 1-8 har varit ganska tysta hela tiden dom första dygnen  den stora var det lite mera turbulens i  och nu känner jag igen det i den här kullen . o))  dom sover i perioder men när det är matdax låter dom betydligt mer än en liten kull eftersom spenarna och platsen inte riktigt räcker till alla på en gång .

Viktuppgången ser riktigt bra ut på allihop, alla är runda o goa . Daiwa har varit matglad hela dräktigheten och det sitter i nu med, hon får ganska mycket vom och även kyckling  och filmjölk för kalkens skull  lever och grönsaker osv  Torrfoder ratar hon just nu och jag inbillar mig att hon vet vad som är bäst för henne så hon får välja själv  ( hon är absolut ingen kräsen hund i vanliga fall och äter normalt allt som serveras ) Men igår serverade jag bara torrfoder ett mål hon åt men lite motvilligt och på kvällen hade hon en liten mjölkstockning ,o(   så nu får hon det hon vill ha igen ,o)
Det var bara att lägga på varma handdukar och sen massera torrt och fram med största valpen  och idag ser det bättre ut  lite kvar så jag får hålla koll att dom suger ut den spenen ordentligt. Hennes temp gick upp igår till 39.8 igår på dagen  men är nu på morgonen nere på 39.2 igen . inte konstigt alls att den ligger lite högt fortfarande eftersom  det är varmt inne  och många valpar.

I dag ska vi försöka ta en promenad i rask takt så hon kommer igång ordentligt  vi får se om planeringen håller och Daiwa delar min åsikt om hennes "rehabilitering "  ha ha ha  det är inte alls säkert  för hon lämnar inte gärna lådan.
Däremot har jag en tik som just nu är väldigt väldigt billig !!!  Dixie skulle ge vad som helst för att komma in i valplådan , sitter och suktar både med ögon och ljud........   nätterna är lite tuffa då vi andra vill sova och hon piper   men tillslut  kommer väl även hon att somna av ren utmattning ,o)) hon är ju skendräktig just nu så jag hoppas detta är över om någon dag.

så allt är fortfarande tomtebolycka i valprummet.


080510

Ja vad ska man säga , jag känner mig ganska mållös just nu  ( och det vill mycket till att jag ska tappa talföret ,o))
Detta är min 8;e kull och idag på 2 dygnet när kropp och huvud tagit in det som hänt känner jag mig så otroligt privilegierad , att tom tårarna trillar när
jag börjar fundera vad just jag har gjort som har detta underbara i rummet bredvid  ( att man inte blir avtrubbad efter några gånger !!)

Allting ser helt oförskämt bra ut  Daiwas temp är nu nere i 39,3  hon äter , har mjölk , tar hand om valparna jättebra  och verkar väldigt lugn och fin.
Enda gången hon "varvar upp"  är när hon ska ut och inte kommer in tillräckligt fort igen  eller om matte vill kolla igenom valparna för vikt och vätskebalans
(2ggr/dag ca 10 min ) Alla valparna känns varma, nöjda och goa att ta i ,, att säga att dom är runda vore att ta i men det kommer ,o))  ingen ser "tanig" ut   och alla har gått upp i vikt ( ett litet viktfall skulle kunna  bero på felvägning osv )  Att det dessutom blev så otroligt bra färgfördelning och könsfördelning gör ju inte saken sämre ,o))

Tänk att man kan känna sig så lycklig, 

Den valpen som for runt som en tok i magen och jag var nyfiken på kunde jag ganska snabbt identifiera ,  far fortfarande runt och härjar den enda som har
visat riktigt temperament och det med besked !!!  hamnar ofta bakom ryggen på mamma och visar helt klart sitt missnöje med att daiwa ligger som en propp ivägen på sökandet efter spene , högljutt kryper man då under mamma för att nå sitt  mål , trots aktiviteterna har viktuppgången varit bra  så utvecklingen på denna lilla kommer att bli väldigt spännande  verkar vara mycket go i denna lilla varelse.

En del har bett om bilder men det kommer att dröja några dagar till  för daiwa blir som sagt orolig när en valp fattas   så jag väntar lite till med att fota dom.


080508

Nu har minisarna kommit  och det blev en hel hög !!!! Familjen har drastiskt utökats under nattimmarna ,o))

00.10  svart tik     
01.20  svart hane
01.40  brun hane
02.16  brun tik
02.40  brun hane
05.30  svart hane
05.32  brun tik
06.38  svart tik
07.10  svart tik
07.35  svart tik

totalt 10  st  ( 4 hanar 6 tikar )  alla klarade sig och mår jättebra  full fart och matglädje i alla den största vägde  435 g  och den minsta 290 g   övriga 8 vägde mellan 320 - 390

Daiwa verkar oförskämt pigg  och har ätit ordentligt ett par mål mat  sköter valparna ordentligt och har varit ute en liten stund Så just nu harmoni i valplådan


080506   dräktighetsdygn 60

Här är lugnt  kolugnt  överallt utom i daiwas mage ,o))  där är aktiviteten i full gång  undrar om det knuffas i kön ,o))

Hon äter fortfarande bra  ( jag brukar ha tikar som äter som små ponnys  även under valpningen kan dom sätta i sig lite mellan 2 valpar )  undrar var all mat får plats  magen känns ganska stinn från utsidan

Konstigt nog är Daiwa lugn på nätterna  jag har vissa diffusa minnen av att tidigare kullar har vi varit uppe på nätterna för att kissa .  Tempen ligger ganska stadigt 37,9-38,4  så ännu inga som helst tecken på start. så bara att fortsätta och vänta  och vänta och vänta ,o))


080504   dräktighetsdygn 58

Äntligen !!!!!  Nej nej  det har inte kommit valpar ännu ,o)) men äntligen har den jobbiga perioden  dygn 50 - 56 passerat .Jag tycker nog den veckan är jobbigare än alla dom andra tillsammans , även om jag inte varit med om att det blivit något den veckan så känns obehaget i magen så fort det börjar bäddas eller flämtas lite.  Men nu är vi s.a.s. på fast mark igen.

I natt fick Dixie och Bruno sova med husse i sängen och kompostgaller in till sovrummet, Daiwa och jag sov i soffan  och det var ett ganska smart drag för hon vill sova nära men i sängen med 2 vuxna och 3 hundar blir det för varmt för henne. Hon har varit lugnare  men ändå bytt plats och ställning emellanåt .

Hon äter fortfarande  bra  och from igår kväll har jag börjat tempa hon låg både då och nu på morgonen straxt över 38 = normaltemp för hund  så närmaste timmarna  blir lugna och jag ska sätta igång med dom sista förberedelserna inför valpningen.

Promenadtiden kommer också att dras upp lite , vi går nära och sakta men kanske rundan 2 gånger  för att hon ska sova ordentligt när hon kommer in  för ordentligt utvilad är en fördel om hon är när det väl startar.


080501  dräktighetsdygn 55

dagen V kommer närmare och närmare  första delmålet är söndag och dygn 58  det skulle vara väldigt skönt att vara där nu ,o))

Har tagit nya mått runt magen  men det är svårt nu  spenarna har fyllts och jag vill inte trycka på magen  men måtten är  fram 70  mitten 80  bak 66 dessutom misstänker jag att jag inte har samma mätpunkter varje gång  men det kan ju vara kul att ha till en ev. nästa gång ,o))

Daiwa vill inte att matte känner på magen hela tiden  vilket dixie uppskattade , jag tror det har börjat böka runt där inne och det börjar bli svårt att ligga still i ett avslappnat läge alltför länge, hon flyttar sig ganska ofta och storarumsgolvet är tydligen bästa och svalaste sovplatsen. Inte i en hörna av utan mitt på som ett litet cementblock , det medför ju lite problem då hon alltid är ivägen  och husse går ju runt med kryckor.  Det märks även på andningen att valparna börjar ta lite plats  svårt med djupa andetag vid ansträngning typ promenad  då blir det korta häftiga andningar. Nu gäller det att skapa sig sysselsättning  över några dagar så tiden går fort fort och väntan inte blir så lång kanske dax att ta fram födelsedagsspelet  från Karin  ( ett pussel för hundar med godis )


080429   dräktighetsdygn  53

Äntligen  börjar målet bli "synligt"  inte bara ett datum  utan nästa fredag !!!!   klart det kan bli ett par dar tidigare eller senare  men det finns i alla fall en dag i närheten att längta till ,o))

Daiwa mår jättebra  och hur tjock hon är är lite svårt att säga , ibland är det helt ok och se ut som en helt normalstor mage  men ibland kan jag tycka att hon är så tjock att hon omöjligt kan bli tjockare dom dagar hon har kvar , o))    Men att hon väntar smått är inte att missta sig på.

Jag har gått in i sympati med daiwa nu   hon vilar mycket  ( matte slöar framför tvn ) hon äter mycket  ( matte frossar glass o popcorn  återigen framför tvn)  hon promenerar sakta ( matte lullar med i sakta mak )  hmmm   till och med kroppshyddan på mig har börjat anta daiwaform  ( stor runt magen ,o))

hon ligger inte i sängen mer än en kort stund numera  antagligen lite för varmt för henne   och ute går vi sakta  tar vilopausar med lite vatten och tittar på folk,  hon börjar få problem att hoppa upp i knät på oss  hon får liksom klänga upp i soffan och sen vältrar hon sig ner i knät  men hon får inte plats längre  så det är mest framkroppen och huvudet som ligger där .

oj oj oj  vad jag börjar längta   undrar just hur många dom är  ??  5 ?  8 ?  11??  ja och hur många tjejjer resp pojkar ??  vem vet  för att inte tala om vilken färg blir det ?? ja många frågor är det som surrar just nu  men 10 dar till sen kanske , kanske jag vet ,,


080424   dräktighetsdygn 48

Nu rullar det på ordentligt och imorgon är det bara 2 veckor kvar till dygn 63 det är inte bara tiden som rullar på i kanonfart utan det gör även omfånget
på Tjockis ,o)) förresten är det ganska skönt att ha en knubbig individ i hemmet som man kan  kalla Tjockis utan att det tas illa upp  och dessutom är det någon annan än  jag som står för det största omfånget runt magen i familjen ,o)) kolla in måtten och jämför mot tidigare får ni se ,

fram  72 cm
mitten 73 cm
bak  64 cm

inte illa för en liten spanieltik va !!!

Bara att vänta och vänta och vänta  nu har jag börjat ringa runt till andra uppfödare som har smått bara för att få höra hur underbart det är  ,o))  men
om  en inte alltför lång framtid får ju även jag börja morgonen med valpgull till morgonkaffet


080418   drätkighetsdygn 42

3veckor kvar bara nu börjar det rulla på Nu kommer "mamma" syndromet in på mig ,o))  2 veckor av löjlig oro för om tiken äter för lite ? för mycket?  kan hon bli smittad ute av något ? osv    Men allt verkar så bra och fint och magen växer och aptiten är än så länge inte hysterisk, from idag går vi upp på 3 mål mat om dagen vilket betyder större ranson och det tror jag kommer att uppskattas .

Magen växer som sagt och det syns på mätningarna sen förra veckan  för nu är det
fram  71 cm
mitt på 68
bak  59

slöheten som kom i början är nu borta och vanliga daiwa har kommit tillbaks, lite svårare att hoppa lika smidigt som tidigare men det är nog allt.  Det märks på dom andra två att hon är dräktig för dom tvättar och månar om henne mera än normalt.
 


080412   dräktighetsdygn  36

5 veckor avverkade och bara 4 kvar !!
Nu börjar det närma sig fort och jag börjar få lite panik med det som ska göras innan småttingarna kommer,  inte så väldigt mycket för deras skull  som förberedelser för mig så jag ska slippa en massa saker under valptiden och bara , bara kunna titta och gosa

Vi har varit på landet några dagar och Daiwas slöhet har försvunnit  ,full fart igen och det första hon gjorde när vi kom dit var att kasta sig i sjön !!!!  inte ett dopp  utan 3 st i rask takt innan hon blev inkallad och fick gå i rasthagen resten av dagarna ,o(( Precis samma sak hände förra året när hon var dräktig,


Jag har mätt magen igen och undrar om jag verkligen hittade samma mätpunkter som förra gången    för denna gång blev det

det främre måttet   68 cm
på mitten                  64 cm
bakre måttet           57 cm

om en vecka kanske jag märker om jag mätt fel och i så fall hur mycket och var ,o))

 080408    dräktighetsdygn 32

I dag blev det bekräftat att Daiwa ÄR dräktig via ultraljud . Det kom ju inte som någon överraskning eftersom det märkts både på hullet  och lydnaden ,o))

Hon är loj inne  och ända gången hon visar lite tempo är vid kanin eller katt kontakt. Kelen har hon alltid varit i massor  trodde inte det kunde bli värre men hon
är riktigt gosig nu . jag var och gjorde en hälsokontroll på henne innan parningen och allt var jättebra jag passade på att väga av henne då  och hon har gått upp 1 kg sen dess trots att jag varit restriktiv med maten , vilket är lite för tidigt och lite för mycket  så det blir inga massor med mat här inte ,o))

ska försöka mäta om henne igen  bara jag hittar samma riktlinjer som vid förra mätningen vi ska fara upp till landet i morgon och göra i ordning för valparna inför
sommaren ( valpsäkra kontakter , täcka golven med valp vänligare material fixa sovplats osv. )

Till helgen är det bara 4 veckor kvar och det har faktiskt gått ganska fort hittills. Att väntetiden har varit dräglig vill jag passa på att tacka mina underbara valpköpare för  då vi har gjort en massa saker gemensamt under denna väntan bla.  farttester  grundprov och viltspår  har ju hållit oss igång. och dom kommande veckorna går väl åt till att göra utrymmena hemma och på landet lite mera lättstädade och valpvänliga. 
 080401   dygn 25

Jag tror att det kan finnas något i magen  för  dels har hon som sagt blivit  "gungig" i kroppen. har varit seg och oengagerad några dagar för att dom senaste dagarna börjat komma tillbaks igen och idag när vi var ute var det en hetta att sätta efter haren som normalt inte finns.
Jo visst finns viljan  men på ett sitt brukar jag kunna få henne att stanna även om det rycker i hela kroppen av vilja att gå efter . Men idag var det tur att flexikopplet precis var på påsatt igen efter lösspringande  för trotts sittkommando och stopp i kopplet så var det väldigt svårt att lyda ,o))
Hua hua  hur ska det gå på lördag på grundprovet  oj oj 
Så visar ultraljudet tomt  får lilla fröken det jobbigt  lite mat  och VÄLDIGT MYCKET stadgeträning,o))  som sagt jag hoppas både för hennes och min skull att det finns något där inne.

Jag har aldrig förut mätt mina tikar under dräktigheten men tyckte det kunde vara kul att ha lite att jämföra med  så i dag åkte måttbandet fram , men var sjutton ska man mäta ????
jag tog 3 mått 
dels över revbenen så långt fram jag kom åt   där var det  68 cm
precis där revbenen slutar                                                       56 cm
och vid midjan som ses uppifrån                                             54 cm


080331    dygn 24

Daiwa börjar se ut som en liten fläskpadda , det gungar i hullet och hon ser ganska rultig ut , ingen dräktighetstjockhet eller tecken bara pluffsig. Är hon inte dräktig vete sjutton vad jag ska göra för att få bort det eftersom hon inte äter speciellt hög dos med mat.... så jag hoppas för hennes skull att det finns något i magen , o)). Hon är ganska loj inne och inte den vanliga daiwafarten ute heller , vilket märktes väl i skogen igår. 6 st utkastade rådjursklövar för sök men efter nr 2 slutade hon liksom att jobba och fjantade bara runt oss ...  Inte likt lilla fröken att inte vilja gå ut igen.  Om en vecka är det ultraljud och efter det får väl beslutet om hur matningen ska se ut framöver tas , ökad dos eller grönsaker i en vecka  ,o))   Hon är anmäld till grundprovet men vi får väl se hur hon är nästa helg om det blir start eller ej. En bedömning skulle vara roligt att ha men hur hon mår går ju faktiskt före
.


080323    16;e dygnet

2 veckor avverkade och 7 kvar !!!!
Jag letar efter tecken som inte finns men hittar några som med lite livlig fantasi kan vara positiva
Kelig --- men det är hon ju alltid
kissar oftare ---  det brukar inte komma så fort
slöare ---- kan ju bero på att tempot hemma inte varit så högt

på torsdag ska vi iväg och FART-testa och då kommer det nog att märkas om beteendet är lite annorlunda än normalt får jag hoppas , för inte har jag lust att vänta till ultraljudet 8 april det är ju hur länge som helst dit.

Till och med husse har börjat leta efter tecken på dräktighet fast han förnekar det , han tycker hon har blivit tjockare och hoppar upp sakta i sängen osv .( typiskt att det är saker som kommer i slutet han har börjat se nu ,o)  inget som hjälper mig i mina funderingar ) Jag tror han  börjar se fram emot detta lika mycket som jag gör , men troligen kommer jag aldrig att få det bekräftat från honom.


080315
Dygn 8
Vi har varit på landet några dagar och det blev inte så fritt för Daiwa som hon hade önskat. Kombinationen 10 meter till sjön och höglöpande förhoppningsvis dräktig tik som är badglad kändes inte fullt så bra , att hon fick gå i hundhagen på baksidan under dagarna.
Flocken är sammanslagen igen idag efter löpperioden och det uppskattades av alla hundarna att få träffas igen. Eftersom daiwa har lagt på sig ca 1/2 kg under min sjukdom åker cykeln fram nu och under några veckor blir det cykelturer som gäller. Hon visar inga tecken på någonting ännu och det är helt normalt. Ultraljudstid är bokad till 8 april då hon är på 32 dygnet  och det blir nästa delmål att vänta på. Men innan dess ska hon göra FART-testet  den 27 mars  och om hon inte är för dräktighetspåverkad eller blir bortlottad  Grundprovet 5 april. Och alla aktiviteter förkortar ju väntan på att dagarna ska gå.


080311

I söndags gjorde vi en omparning  och när vi fick syn på varandra över gärdena satte daiwa och charlie igång att dra i kopplen för att fort komma fram till varandra , Vi gick in i en rastgård  ( mycket lösa hundar i området så en inhängnad kändes tryggare = och dom började genast leka  ett par minuter  sen var parningen ett faktum , ingen sur o grinig daiwa idag inte  däremot var hon lite oroligare under hängningen än dagen innan  men det kanske är ett släktdrag för hennes mamma Dixie anser att en hängning är helt onödig och har ingen förståelse varför hon ska ha ett bihang bakom sig en stund så hon travar iväg direkt om man inte håller i henne i huvudet.  så nu är det bara den där härliga underbara VÄNTAN igen  nästa delmål blir ju ultraljudet .


080308

Jipppii  äntligen har vi försökt att para och det gick till slut jättebra. Daiwa fräste som en ilsken bonnkatt när Charlie testade med en tass på ryggen, så grining har jag aldrig sett henne förr , ganska snart insåg vi att en promenad i lugn takt nog var ett måste innan ett nytt försök skulle till,  När Charlie kom för nära ryckte det i mungipan på lilla fröken och det kändes väl inte så bra i hjärtat på en matte som ville ha valpar till våren .
Men till slut när vi stannade upp ( för att fixa ett telefonsamtal) så plupp  satt han bara där utan att vi riktigt visste hur det gick till det var ju första gången för Charlie och konstigt nog funkade första riktiga försöket  .

Från det att dom först träffades till att hängningen var ett faktum  tog det nog inte mer än 30 min men dom första 25 var så fräsiga från Daiwas sida att jag inte trodde det skulle bli något alls  trots att blodprovet sa rätt dag  och att hon var på dygn 14 ( vilket kändes ganska normalt ) så om det bara blir något  väntar vi valpar runt 9 maj080306 I går var vi till Ultuna och tog blodprov på daiwa , Hon var då på löpdygn 11 och progesteronet var 4,5  så vi försöker para i helgen.
Om det går bra blir det valpar runt  10 maj.
 


080226

Ja då var det dax att starta upp igen Ingen tik dräktig ännu men vi jobbar på det eftersom löpet startade i söndags den 24, och förberedelserna är i gång.
Hanhundsägaren uppringd och förvarnad . Avmaskningen påbörjad och kuren avslutas idag och jag har hunnit ringt runt och berättat det glädjande beskedet till några som är intresserade av händelseförloppet ( känner mig som ett barn som väntar på julafton ,o))
så nu är det bara till att vänta in rätt parningsdag vilket jag misstänker inträffar runt dygn 14 men som sagt det är bara att vänta och se på när naturen har sin gång..
Vänta är nog ett av dom orden jag avskyr mest , det måste ha varit en karl som kom på det begreppet för jag har då ingen förståelse alls för varför jag ska vänta , jag vill alltid att allt ska hända här och nu.