VALP - DRÄKTIGHETSDAGBOK K-KULLEN

fredagen 27 april 10 veckor

Nu är det dax att lägga ner valpdagboken för denna kull , både Blizze och Kate kommer säkert att bli omnämnda på andra ställen på hemsidan , men nu ska valpdagboken lämna plats för L -kullen som är i antågande.
Båda 2 har full fart och lilla fröken är mycket uppmärksam och missar inget som händer varken inne eller ute , Blizze är lite mer focuserad på det han håller på med och bryr sig inte lika mycket i vad som händer 10 meter bort ,o) dom är små juveler bägge 2 och dom fungerar riktigt bra med både Mmix och Bruno och är faktiskt enklare att ha än flera andra valpar vi haft så små kullar har sina fördelar det med. Nu med det varmare vädret så blir ju utevistelserna både fler och längre vilket underlättar väldigt mycket eftersom dom läcker en hel del ,o) valphagen som vi byggde förra året är en väldigt stor avlastning och det fungerar bra att ha dom i den . Så nu är det slut på denna kulls dagbok och vi ses i nästa istället.

Tisdagen den 24 april 9,5 veckor
Vilka härliga valpar !!! dom är riktgt goa bägge 2 så helt rätt att inte leverera flera förns kull 2 kommer . Med tanke på att det var så många olyckskorpar som skrockade innan om att man inte ska göra om en bra kombination så är jag glad att jag inte lyssnade utan körde , en gång förut har jag varit sugen på att behålla en hel kull och det var MOA ( singelvalp ,o)) men dom här kunde jag behållt allihop av olika skäl , nja det var ju en som inte var så kul som liten men efter lite tillsägelser och fostran så blev det riktigt bra där också .
Rutinerna har börjat sätta sig , dom är ganska flexibla men det finns "riktlinjer" läggdagx kl 21.00 med en skål ljummen välling sen sover dom till 07.00 och då är det ofta pga oss som dom vaknar . beroende på väder så är dom ju ute olika mycket , vill inte ha genomblöta o kalla valpar men det har varit ganska torrt nu senaste tiden. då blir det lite bus med pappa bruno , Mmix har blivit lite mer och mer irriterad på dom så en kort kort stund bara för att visa att dom ingår i flocken och sen får hon vara ifred. Dom somnar snällt även på dagen när man lägger dom för vilopausar och det har jag inte varit bortskämmd med tidigare . Vi har även lite följsamhetsträning när vi är ute nu och det funkar ännu så länge riktigt bra att ta bägge samtidigt snart är det väl dax för en o en men vi kör så här ett tag till.
Snart måste dom lära om och boa in sig i det lilla båset för Mmix och minisarna ska ju in i det stora , men det får vänta en vecka till tror jag sen blir det flytt ,o)

lördagen 21 april 9 veckor

Nu är dom lite busiga ibland , bla får dom lite varm välling vid "sänggående" i en gemensam stor oval gratängform Igår när dom skulle få frukost kunde jag inte hitta skålen och letade precis överallt , kollade med Kjelle om han hade ställt undan den men nej det hade han inte . Var kunde den vara ??? fick göra frukost i andra bunkar och gav upp letandet , lite senare på dagen skulle båset städas ur och tidningar bytas och då dök den upp. Inne i valphuset !!!!!!!!! hur sjutton har dom orkat dragit den in där och längst in i hörnet stog den , dessutom var den fylld med sönderrivna tidningar och det finns inga tidningar i huset utan där ligger bara en pläd så dom har dragit in skålen och gått ut och hämtat tidningspapper och lagt in i skålen ?? ( ni vet väl hur tung en keramikgratängform är ) ja det hade jag inte räknat med .
Dom busar mer och mer ute också , bryter pinnar från buskar och låga trän som dom sen springer runt och bär på så lite hopp om apportering finns det . Nu umgås dom med Bruno i grupp också och det funkar jättebra för han gillar att bli jagad och minisarna älskar att jaga honom , ryggen håller och han är väldigt nöjd att få vara med dom . Mmix är också toppen och säger ifrån på ett bra sätt hon har slutat att "bjäbba" och säger till ordentligt en gång istället vilket valparna verkar respektera mycket bättre , dom ser upp till henne och springer gärna efter vilket är kanonbra sen när vi ska träna fält en vuxen hund med riktigt bra fart och mönster kan lära en valp så otroligt mycket mer än vad jag någonsin kan .
Efter att ha grubblat natt o dag , dag o natt bestämde jag mig för att Gunnar inte skulle behöva vänta tills midsommmar på en valp utan han får komma och hämta sin lilla tjej redan imorgon( jag kan inte ha 3 tikar ur samma kombination även om jag vill ) jag vet ju att han ville ha henne och gärna lite snabbare ,o) och sen var dom bara 2 kvar . Jag känner mig fortfarande lite kluven ang dessa 2 dom är kanon bägge 2 och vi får väl se hur det blir med dom framöver .dom är ganska olika till sättet men jag tror att bägge 2 skulle kunna passa in riktigt bra i flocken även på lång sikt, bara att vänta och se vad Mmix har i magen jag kan ju inte spara hur mycket som hellst.

söndagen den 15 april 8 veckor

Nu är dom 8 veckor och chippade - vaccinerade och besiktigade allihop och  lilla Valter har flyttat hem till Stina. Det hade funkat väldigt bra , han sov i bilen hem och hela första natten ( förutom en liten vakenperiod på natten då han snart somnade om igen )

Dom 3 resterande bruna hanen Blizze Bruna tiken Kate och svarta tiken Ever har jag så svårt att bestämma vem eller vilka jag ska ha kvar , så jag får spara på dom ett tag till det är så jättesvårt vill ha alla 3 kvar .......... men risken är ju stor att jag hittar något i nästa kull också
och så många hundar ska vi INTE ha .

Dom har nu ett flertal gånger varit ute och busat med pappa en och en ( vill ju vara försiktig med hans rygg och tvära svängar ) men det har gått jättebra vet inte om han har lärt sig hur han ska göra för att klara ryggen så det blir nog en utökad skara som han får tampas med från nästa vecka . Leken med Bruno är ju lite annorlunda än med tikarna jag tycker att han är mera villig att busa än vad Mmix och Salsa är , det kan ju bero på Mmix dräktighet och att Salsa är mamma, visst har dom 2 också lekt men inte lika mycket och inte lika intensivt . Han fostrar ju lite annorlunda också startar mötet med att krava att dom lägger sig på rygg för att bli igenomnosade det är inte ok att hoppa innan man blivit kollad ,o)) sen är det klart och fritt fram för buslekar medans tikarna accepterar att valparna hoppar och drar dom i öron och päls ett bra tag innan dom fräser ifrån , så otroligt facinerande att bara titta på dom .

Bilåkande är inga problem och att natta dom både till natten och till middagssovande ( 2-3 ggr/dag ) funkar också jättebra , och vädret är just nu helt toppen att ha valpar i det har torkat upp i gräset är vårskönt men inte för varmt så just nu är det mycket trevligt att ha några 8 veckors valpar hemma ( kanske jag är extra possitiv för att dom sover just nu och det är lugnt och skönt ha ha )

 

lördagen den 7 april (påskafton) 7 veckor

ÄNTLIGEN !!!!!!!!! har jag överlistat minisarna ,o))

Att ge avmaskning har alltid varit ett problem då det tydligen smakar urk! dom spottar och fräser så en del åker ut igen , ja problem och problem jag har tack o lov aldrig sett en mask så antagligen har det haft verkan även om
det varit underdoserat ,o) . Denna gång fick jag för mig att byta märke och det gjordet jag , mycket mycket dumt , tillverkningen består i en spruta som är graderad skitsmart ha ha tycker dom ja , kommer aldrig mer att använda
det märket. Först ska man ha in sprutan i munnen på valpen det går väl bra men man ska sen hålla kvar den och trycka ut önskad mängd samtidigt som man håller sprattlande valp och tittar på graderingen och som om inte det var nog så fortsätter spruteländet att trycka ut pasta även när man slutat trycka själv så en hel hög går till spillo ( visst kan man ge det till nästa men hur mycket var det ?? )
upprepa sen proceduren x antal gånger jag är glad att jag inte provade detta märke när jag hade många valpar. så vid 3 och 5 veckor fick dom göra slut på eländet och vid 7 veckor gick jag tillbaks till det gamla beprövade där det
visserligen kastas och fars eftetersom det smakar illa men man har mer koll på doseringen.

FÖr en vecka sedan började jag ge valparna små små bitar av ostskivor bara 2 max åt gången och bara en gång om dagen . Syftet var att förstärka visselsignalen med något gott så att dom nya ägarna enkelt skulle kunna fortsätta en belöning. Jag använde mig av osten vid avmaskningen denna gång först fick dom nosa på osten sen i med medlet snabbt som ....... och efter det precenterades en bit ost , resultatet blev att dom vid första luktkontakten var så focuserade på osten att dom glömde bort att protestera och sen när dom fick den så blev det ingen efterskakning så allt åkte ner .
Vi får väl se vem som vinner slaget det är ju 2 dagars avmaskning kvar , bara att hoppas att osten är så god som dom tror att den är ,o))

Mindre än en vecka kvar till förste valp lämnar oss och det känns lite vemodigt , är det en stor kull kan det vara lite blandade känslor men nu är dom ju bara 4 st. Han kommer till en toppentjej så det är inga problem med det men han har hamnat djupt i mitt hjärta för det är en riktigt härlig kille och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att ha honom kvar själv ( om det inte var så att jag vill ha tikar eftersom uppfödningen är det som roar mig ) så kanske lika bra att han far iväg snabbt ,

Dom andra 3 är inte alls dumma dom heller och därför kommer jag troligen ha dom kvar tills nästa kull är född .alla valparna gör i allting men några gör vissa saker oftare och längre än andra
2 av valparna älskar att jaga varandra och sina syskon , dom gillar också att bli jagade och springer ofta igenom tunneln fram och tillbaks
1 gillar att klättra och gå balansgång på plankan i rasthagen eller klättra upp och ner på promenadbandet
1 gillar att bara vara och är en kopia av sin far han bara är han busar och klättrar och jagar och jagas och bara minglar runt så dom är jättehärliga allihop det är svårt att välja vem eller vilka man ev ska ha kvar. Jag kan ju inte spara alla 3 eftersom jag troligen vill ha en valp efter Mmix också och 4 små känns lite väl jobbigt att hinna träna så vi får väl se vad det blir. så här svårt brukar det inte vara ,o( kanske surgubben var fel tecken det är ju possitivt att man gillar alla ,o)

Utevistelsen i träningshagen är ett roligt pass på dagarna dom springer hoppar klättrar far in bland buskar och snår springer runt i gamla löv som prasslar och bara härjar det är så härligt att se dom , första halvan brukar dom vara ute med salsa då är det mycket följa efter mamma i lugnt tempo och rota efter rötter gräva i gräsmattan brottas lite retas med morsan och bita henne i hasorna sen är det en stund med Mmix och då blir det fartigt springer efter så fort att man snavar på tassarna och slår kullerbyttor i farten så fort går det , runt in bland sly och vissna löv i högt tempo så helt olika program beroende på vilken vuxen som är med.

Bruno ska få en stund ensam ute med dom också jag har bara dragit på det eftersom jag är så himla rädd om hans rygg (som han skadade under lek i högt tempo när han trampade snett i en håla i backen ) han älskar minisarna och
pussar och tvättar på dom , inne blir det ju lite lugnare men han springer runt med leksaker i munnen och spelar apa för dom så i veckan blir det nog ett pass med pappa också ,o) Nu längtar jag efter Mmix kullen så att jag
får en liten överblick över vem eller vilka som är "min" eller "mina" .
 

onsdag 4 april nästan 7 veckor

I dag har dom varit ute och sprungit en bra stund först med mamma Salsa och sen med pappa Bruno och sist men inte minst en stund med tant Mmix. Oj vad mycket spring det blev.
DOm var i träningshagen med Mmix och där finns det ju myyyyycket utrymme för en liten valp oj vad dom for fram o tillbaks . Det ligger några plankor på tegelstenar så man kan sätta hundarna bakom på stanna eller träna balans
eller bara sätta sig själv utan att bli blöt i rumpan och dom var spännande , att klättra upp på och krypa under och gå balansgång och även ettt och annat fall fick dom träna på . Det var inte meningen att vi skulle vara ute
så länge men det var riktigt skönt väder nu på eftermiddagen, riktigt fika ute i vårvädret väder ,o)) Tyvärr inget fika och inget doppa så en slät portion friskluft fick det bli.

Dom äter snabbt nu och när maten ligger i matbar ( så att alla äter ur samma form ) dä är det några som fungerar mer eller mindre som små grävskopor när dom lassar in så emellanåt får dom äta ur varsinna skålar också så
hetsen inte blir för stor ,

Sover gör dom bra också och vid 9 tiden på kvällen får dom kvällsmat i båset och sen släcks lampan för natten , det brukar ta en kvart innan dom har stökat klart och kommit till ro prasslet av tidningar talar om att dom
är upp ett litet tag efter maten och sen sover dom snällt till 6-tiden på morgonen. Det blev så mycket lugnare efter det att vi tog ut salsa från valprummet på nätterna. Även hon sover bättre i våra sängar ,o))

det närmaste som händer nu är ju att dom ska chipas och vaccineras och det blir någon dag nästa vecka inte bokat riktigt ännu.
 

lördagen den 31 mars 6 veckor

Fy vad jag är dålig på att fota nu , jag har tagit ett par filmer men dom blev för stora för att lägga upp på hemsidan jag kunde inte få iväg dom med mailet till vebban ,o(((
I morgon kommer ev joker o hasse hit med sina mattar för att gå spår om vädret tillåter och då ska vi försöka ta lite nya kort .

Dom utvecklas hela tiden och fort går det , nu äter dom mestadels mat och nöjes snuttar mest på Salsa och dom har börjat äta ben vilket dom gör med liv och lust- ryck och slit och även lite konkurrens ,o). Dom har varit ute
ett par gånger och idag var dom ute en stund i snön med Salsa på förmiddagen och med Mmix på eftermiddagen och det var kul, efter dom utestunderna sov dom säkert i 4 tim vardera gång ,o)) .

DOm får även vara en stund med Mmix så att hon kan träna in sig lite innan hon ska ta över mammarollen när Salsa flyttar , det är bra om hon lär sig "få kontroll " över dom nu för den dagen Salsa far har hon själv bara 3 veckor
kvar tills hennes egna små kommer och då orkar hon nog inte ta det från start . Salsa är fortfarande den mesta tiden med valparna så jag har börjat ta bort henne under natten och under dom 2 längre sovstunderna på dagen . Dels
behöver hon vara ifrån valparna en stund oc h om hon är med dom väcker hon dom iregel en bra stund innan dom skulle ha vaknat av sig själva .

Full fart är det på dom och dom är så jättehärliga alla 4 , När jag berättade att jag skulle göra om en kombination som jag var så jättenöjd med var det många många olyckskorpar som kraxade och talade om att det ska man inte
göra - det blir inte lika bra gång nr 2 - man blir aldrig nöjd med den andra kullen osv.. det var bara en som sa att tuta och kör du blev du nöjd första gången blir det säkert bra andra gången också . Alla olyckskorparna
hade SKITFEL jag är kanonnöjd så det så !!!!!!!!

nästa projekt med minisarna är som sagt att försöka få till en fotografering och jag hoppas att den blir av i morgon
 

Fredagen den 23 mars valpdygn 5 veckor

Idag är dom hela 5 veckor och jag har ingen aning om vart tiden tagit vägen , visst känns det som om dom "alltid " funnits men det var ju igår dom bara låg helt stilla och nyfödda eller ???. När dom är vakna är det full fart och vissa vakenperioder tillbringas i köket och även en stund utomhus försöker vi få till men det är fortfarande kallt och blött och lite kladdigt ute så det blir inte alltför långa stunder.

Matmässigt äter dom som ponnies allt på tallriken är borta efter en kort stund och alla är ganska glupska precis som spanielvalpar ska vara ,o)>dom får nu 3 ordentliga mål mat om dagen och Salsa får stå för nattmålet en vecka till .

Alla 4 gillar att bära vilket glädjer en mattes hjärta ,o) Alla 4 är dessutom väldigt härliga som individer och jag skulle kunna tänka mig att behålla allihop men av helt olika orsaker dom har utvecklat personlighet och det ska bli kul att se om den håller i sig nu när vi börjar ta för oss i den stora världen och möter fler människor och hundar .

DOm har börjat träffa Mmix och Bruno men Brunte är inte så väldigt förtjust i valpar under diperioden ( vis av erfarenhet av hur vassa valptänder kan kännas på fel ställe ) så han vill hellst ha ett galler emellan och då ör dom helt ok att pussa på och spela lite teater för , han kan ta en leksak och kasta runt med och springa fram och tillbaks som om han uppträdde . Mmix har träffat alla valparna en och en och även 2 åt gången så snart blir det hela bunten utomhus jag vet ju inte riktigt hur hon mår i sin egen dräktighet och att bli precenterad för 4 st som vill ha uppmärksmhet och har vassa tänder samtidigt som man mår lite tjyvtjockt är väl inte bästa sättet att lära sig umgås med valpar... men ute finns ju möjligheten att komma undan så bara det blir torrare i backen får dom vara ute tillsammans så kör vi på med 2 itaget inne. Salsa tycker fortfarande att det är helt ok att Bruno och Mmix får titta på valparna genom gallret men hon är ännu för vaktig på dom för att själv få vara med vid mötet med Mmix...

Men dom måste ju köras in tillsammans då det bara är 3 veckor kvar tills salsa flyttar hem igen och då ska valpar och vuxna hundar vara bekväma med varandra. Salsa är numera ute hos oss ca 3 ggr / dygn men max 20 min eller om valparna skriker tidigare så rusar hon dit , så emellanåt får man lura ut henne på tomten tex en stund då valparna behöver på leka utan mamma ( annars är hon bara och puffar på dom och dom börjar dia och leken ebbar ut ) hon påminner mycket om Dixie som också var med sina små hela hela tiden . Salsa har inte varit så mycket med valparna under dom tidigare kullarna men det är ju bara 4 st nu och hon är väldigt trygg i sin mammaroll och dom sover allihop i båset antingen valparna i huset och salsa uppepå sovloftet eller alla 5 i korgen ( det börjar bli trångt ,o)
 

torsdagen den 15 mars valparna blir 4 veckor i morgon

Nu har det hänt massor sen i lördags då dom fortfarande var mest sovande och i stilla läge.Nu har dom börjat låta mycket - länge -och ofta ,o)) tol inte under natten ännu men det brukar bli en sväng vid 3.30 som avtar ganska snabbt bara salsa får gå ut och kissa ,o) Nya Hundhuset som står i valpbåset är klart och det värkar väldigt uppskattat av minisarna som sover där och även brottas o busar där inne, dom kommer ut några svängar och käkar lite kissar svansar runt och fastnar bakom korgen vilket hörs . Men sånt är livet man måste lära sig att ta sig fram för egen maskin även i trånga utrymmen om man är en spaniel och även om dom är små så löser dom problemet efter en liten stund.

Igår kväll fick dom för förska gången komma i kontakt med ben !!!! revben från kossa med ganska mycket kött på och det var spännande , nej spännande kanske inte var rätta ordet för när dom presenterades för mat första gången eller lite getmjölk eller välling då luktades det och smakades på det med stor skepsis men benen där var det bara pang på !!!! slita rycka dra och morrande ljud så kanonhärligt att höra det var små minimonster in action !! dom fick aktivera sig med dom en stund dom orkar ju inte få bort några större bitar ännu utan det är nog mest att rycka och dra som är roligast och smaken förståss. så denna vecka är det nötkött som gäller med nötben som aktivering , och nästa vecka ska vi försöka gå över på fågel som mat och vingar som aktivering ska bli spännande att se vad denna kull tycker , normalt är det lite läskigt första gången men sen är det krig om vingarna.

Dom har ju blivit mycket stadigare bara på några dagar och förflyttandet går betydligt bättre nu även att gå på "plast" golv och tidningar är helt ok mot att dom tidigare bara hasade runt när dom försökte .

Att det blåser idag är toppen då kanske det torkar upp ordentligt på baksidan så det om 10 dar eller sådär går att ha ett gäng minisar ute ett litet tag. för här är det så lerigt att dom stora nästan bara får rastning i promenadform just nu det har varit helt bedrövligt med geggigheten under 2 dagar men som sagt det verkar finnas hopp och är redan så torrt att det går att gå ut på tomten utan att ha ett par kilo lera med sig in igen..

Dom är ju inte så många den här gången och det känns som en väldigt bekväm kull , har ju skaffat mig en klar favorit ska bli spännande att se om det är samma varelse om 14 dar , och lite överraskande vilken valp det är som ligger varmast om hjärtat just nu är det ,o))

Måste väl börja se mig om ifall om det går att få hem en veterinär till besiktningen / vaccinationen/ chipning det är ganska skönt att slippa åka iväg med dom men det kanske inte är lönsamt för någon att komma för bara 4 individer. måste kolla runt lite. tiden går ju så snabbt att snart är det dax.


uppdatering torsdagen den 8 mars 3 veckor

Eftersom minnet är väldigt kort är det bäst att fylla på med det som händer med detsamma annars försvinner det så här kommer lite mer trots att jag redan skrivit en gång idag och att Mmix dräktighet mest handlade om valparna och Salsa.

Nu har dom fått eftermiddagsmålet och idag bestog det faktiskt av burgare mosade med getmjölk, maten serveras på ett "blomfat " variant stor för det är precis lagom höga kanter på det och valp nr 1 började äta när den nästan var klar fick den stå själv och nosa runt lite i backen och i matfatet och jag tog upp nr 2 som startade intaget jag höll koll på 2an och såg i ögonvrån att nr 1 förflyttade sig på stappliga ben ifrån oss men det är inte så stort i båset så det gjorde ju inget focuserade på 2an och skulle precis lyfta ut 3an och lägga tillbaks 1an då jag återigen i ögonvrån ser den lilla huliganen som har tagit sig fram till salsas skål ( modell ikea liten variant ) och där sträcker på sig och smaskar för fullt av Salsas mat . Jo tack den valpen har näsan med sig kan jag ju säga och temperament också vet precis vad den vill. Den var hur förbannad som hellst när jag lyfte upp den och satte ner i lådan igen . . ( föddes som nr 3 )
 

torsdagen den 8 mars 2012

Nu blir valparna 3 veckor och dom är fortfarande väldigt "snälla" tysta och nöjda . sover mycket och hela nätterna , det är bara deras mamma som har en ovana som man inte är såååååå glad åt. Hon har en stor vattenskål inne i valprummet men det duger inte !!!!!! hon ska absolut dricka vatten ur vattenskålen i köket och om hon inte kommer åt den så får hela huset höra hur synd det är om henne som inte har tillgång till just den skålen just då ... Jag kan ju försöka berätta vad man tycker om det kl 03.30 .. GRRRRRRRRRR då är hon INTE populär kan jag säga. Ja personlighet har hon i alla fall och vet vad hon vill gör hon också men som tur är sover ju valparna och dom har ännu inte blivit väckta av sin envisa mor . Hon tar väldigt bra hand om dom och det känns som om hon är väldigt trygg i sin mammaroll precis som Dixie var .

Det finns fortfarande inga spår efter valparna i lådan hon håller helt rent efter dom fortfarande.

Dom små har börjat äta lite och det är fortfarande väldigt små portioner och även där har Salsa en stor likhet med sin mamma Dixie och det är när valparna ska matas med fast föda så lägger dom sig lite demonstrativt i lådan och diar .... eller så smyger hon bakom mig och äter upp maten som var tänkt till minisarna så mitt motdrag blir att jag sätter mig i valplådan och hon får vara utanför .

Valparna har fått lite snits på ätandet nu och dom använder näsan när det är dax och jag kommer med maten , 2 st brukar få äta i taget så jag har koll att dom inte tar för stora bitar i ett svep och sen dom andra 2 men då har dom 2 första som är klara redan börjat använda sina näsor och aktivt söker dom upp fatet med mat och äter direkt därifrån så idag ska maten serveras på fat för första gången . mängden dom får per dygn är fortfarande ganska liten den motsvarar en rå köttbulle och fördelas på 2 tillfällen . snart drar vi upp till 4 ggr / dag men fortfarande lite varje gång . Eftersom dom bara är 4 st så kan dom gott dia ordentligt ett bra tag till utan att tiken blir negativt påverkad men smakportionerna och tillvänjningen är viktig eftersom tarmarna måste kunna hantera maten och dom måste lära sig att tugga ordentligt.
 

Fredagen den 2 Mars 2 veckor gamla

Igår var vi iväg med Mmix och Dorra var bussig och kom och passade Salsa och valparna. Hade bokat en bra bit före löpet redan med Julia som vänligt nog sa ja MEN det var en dag hon INTE kunde torsdagen den 1 mars, så när provresultatet kom på Mmix progprov satte vi dagen P till fredagen men på torsdag morgon vågade jag inte vänta längre såå. men tur att Dorra fanns .

Valparna växer och efter att jag böt från våtfoder till BARF på Salsa så ser dom ut som små fläskkorvar , dom har fortfarande inte öppnat ögonen och inte öronen heller det märks eftersom dom inte reagerar på ljud/ljus vilket iofs är väldigt skönt för det är tyst och lugnt och man behöver inte smyga utan dom sover äter sover och sover igen . Våra små brukar vara ganska sena med att öppna sina ögon och följer dom tidigare trend så blir det nog någon i alla fall som slår upp ögonen i helgen. Dom har börjat stå upp och "gunga" lite ostadigt och snart kan dom nog förflytta sig i en stapplande gångart , lika kul varje gång att titta på dom när dom lär sig att ta sig framåt .

Det hände en kul grej idag när alla 4 låg i lådan och sov och Salsa hade hoppat upp på sängen, jag tog en valp som låg en liten bit ifrån dom andra för att mata lite och då for huvudet upp på en av valparna och nosen rätt upp i luften och oj oj oj vad den "sniffade " han kände att det var någon där på lukten och analyserade verkligen varifrån den kom och vart jag tog vägen så otroligt att se vilken koll dom har på näsan redan nu.

Idag hade jag gjort iordning vom till minisarna men när jag kom in på rummet och skulle ge dom det så var det tomt !!!!!!!! hmmmm knappast någon valp som hoppat upp i fåtöljen och sträckt sig till bordet för att smaka , så den skyldige var ganska enkel att peka ut , detta gjorde att 2 av valparna fick smaka lite på kalkon istället och det var gott dom nästan "högg" efter fingrarna att det bara blev 2 som fick beror på att det är lite för mycket benflis i kalkonen och väldigt mycket jobb att se till att det är rent kött dom får så efter 2 st gav jag upp och har nu bestämmt att dom 2 smaker dom får varva är vom och viltkött ett tag framöver , Fortfarande väldigt väldigt små smakportioner går knappt att kalla det portion utan det är mera betoning på avsmakning fortfarande magaran ska vänjas vid nya bakterier osv . Jag börjar tidigare än vad jag gjort förr men samtidigt går jag mycket mycket saktare fram med att öka mängden under den första tiden . Man lär sig lite om vad som passar och ger bra resultat varje gång så nu har jag landat på detta och det funkar bra.

tis  28  februari    12:e valpdygnet.

Det är väldigt lugnt i lådan  fattar inte riktigt att det är en kull där ,  dom är ju inte så många  så det blir ju lite enklare att få alla nöjda ,o))  Salsa har haft mat så det räcker  men det har ändå kännts som om hon skulle
behöva ha lite mer mjölk  valparna går upp  men ( det är jobbigt när man inte kan sätta fingret på något utan bara "tycker" )  så beslutet  blev taget igår kväll  att  from  nu  blir det  BARF istället   känns inte riktigt som om
våtfoder räcker till .  Jag har ju aldrig fött upp en valpkull på våtfoder tidigare  så jag kan ju inte uttala mig med jätteerfarenhet  men jag känner mig  INTE nöjd .  Fodret funkar kanonbra på  lite äldre valpar  och på vuxna
hundar  men  jag undrar jag  om det är tillräckligt  för en diande mamma ??  BARF  har jag ju haft på tikarna  dom senaste 5-6 kullarna  och det funkar ju kanonbra  så  ny mat är beställd  och kan hämtas  imorgon .  Tills dess  blir
det  vom  och  kycklingvingar  som gäller  vilket  Salsa uppskattat  väldigt mycket ,o)  bara på ett dygn känns det bättre i magen på mig igen   konstigt det där  vad man är beroende av att göra på ett sätt man är van vid .

Valparna har fått provsmaka vom idag  och det var lite blandade känslor.  3 st  smaskade  och  den 4:e  skulle inte öppna munnen men när den väl fick smak på det  så var det ju intressant .  Mängden  dom får   motsvarar  en
tummnagel   per valp  fördelat på 3 ggr  under dagen   så inga stora doser precis .  Det är  väldigt små mängder  under den första tiden  så att magen verkligen   hinner med   dessutom behöver dom  massor av mjölk fortfarande  så
3 småportioner  per dag  ett tag framåt.

Både mamma och pappa till kullen är ju födda här  och dessutom har jag ju ägt  mormor  och farmor  från  8 veckor - 10 år     och I kullen är ju identisk med denna kull  så  jag inbillar mig ju  att jag kan se en del likheter   i dom här
små  4 som ligger  i  lådan med tidigare hundar .   Man inbillar sig att man kan se  kanske jag ska säga   och det ska bli jättespännande att se om  det finns något  rätt eller  fel  i mina tyckanden .

en av valparna är  vansinnigt bestämd i det mesta den gör , allt från att dia   hålla fast en spene   till att smaka på vom   och att kravla mot ett mål.   undrar jag om  det är  Dixie  som slår igenom lite där ??   bara dom öppnar ögonen  så blir dom ju lite mer personligheter    och sen när dom börjar gå  så ser man lite fler tecken   det ska  bli så spännande     fast  det är ganska bekvämt och skönt att  bara ha det lite tyst och lugnt också ,o)

Måndag 27 feb    valparna  är 1,5 vecka

Dom ligger fortfarande som små "paket"  och  äter  och sover ,o)  det är väldigt tyst i lådan  , vilket är ett bra tecken  för då får dom ju allt dom behöver   värme  -mat-omsorg. växer gör dom  och det närmaste vi väntar på är att = ögonen ska öppnas = dom ska komma upp på höga ben = kravla ur lådan  =  börja med smakportioner ,  och allt detta kommer ju att hända inom  1-1,5 veckor   och sen är det slut på lugnet  ,o))

Salsa  är en tik med mycket personlighet  och ibland har sådana ideer att man blir ganska irriterad på henne , men lika ofta kan man skratta åt hennes  galenskap ,o)) Hon är så hungrig att hon  riktigt talar om hur synd det ör om henne som inte fått mat på några timmar  , eftersom det "bara" är 4 valpar  så blir ju inte utdelningen så värst mycket större  än normalt  ännu  och hon har en bestämmd åsikt om att det är alldeles för lite  och för sällan.  När hon får maten  är det dessutom väldigt noga vilken sorts mat hon får . Jag vill att hon ska äta samma mat som valparna kommer att få men hon har en helt annan uppfattning om detta .  Dessutom så vill hon inte ha maten  om jag som ger henne maten   då äter hon inte  hur hungrig hon än är !!!!    utan det ska vara Kjelle som serverar maten  till Grevinannan . 

Valparna sover mycket och är väldigt tysta och nöjda  vilket gör att ibland 2-3 ggr/dag  vill Salsa komma ut och bara gå en sväng i huset , hon kollar igenom  hallen  och ser vart Bruno och Mmix är  och hon kollar igenom köket om det skulle finnas några rester  promenaden tar ca 2-3 min  och sen innan hon ska in till valparna igen  hämtar hon  favoriten Kjelle  som ska följa med in  och titta på valparna  annars är hon inte nöjd , och sen ska han  tala om hur fiiiiina dom är   då hoppar hon i lådan igen  nöjd och belåten.  tror även att Kjelle är ganska belåten att just han fått detta uppdrag tilldelat sig av fröken  bestämd ,o))

Bruno är så nyfiken på valparna  och  en av dom tog jag med mig ut till vardagsrummet så han fick hälsa   oj oj  vad han gick igenom den  och tvättade och bökade med den  måste vara på min vakt så han inte  snor med sig den någon stans ,  det är lite synd om honom eftersom han älskar valpar och tyvärr inte har fått vara med dom senaste kullarna pga  han skadade ryggen för några år sendan  och den form av lek som blir med  småvalpar  är lite för tvära svängar för hans rygg.  Men allt verkar så bra med honom nu att  han nog ska få vara med denna kullen  och jag vet att det är något  han verkligen skulle uppskatta.   Han står vid grinden och tittar in  och Salsa  säger inte så mycket om det längre   men hon är inte så pigg på att Mmix är för nära  ännu  hon får titta  men inte vara för nära  rummet.     Bruno har också koll på vart  Mmix är  och om han ser att hon går för nära  valprumsgrinden  så  kommer det en tillsägning  och hon backar snabbt undan ..  lilla gumman  hon är sååååå  nyfiken och  även hon har fått nosa på en valp som jag tog ut ur rummet  medans  Salsa var ute på rastning.  Oj  vad det var mysigt  att pussa på och tvätta  en lillasyster   , det blev en snabb morsning bara innan  Salsa kom tillbaks till  kullen  igen .  Ännu så länge är det ju lugnt  och vi får sova ordentligt på nätterna    undrar  hur länge till  innan det börjar  kacklas  i rummet.  Vårt hus är ju byggt så att alla rum ligger  nära varandra   så  det går inte att göra valprummet   lite längre bort heller  
 

fred 24 februari   valpdygn 8

Valparna har nu anlänt för en vecka sedan ,  och det föddes  1 brun tik  1svart tik  1 brun hane  och 2 svarta hanar . Det blev lite stökig start eftersom Salsa fick vätskebrist dom första dagarna  och vi fick "fylla " på  hos veterinär  2 dagar på rad . Detta gjorde att mjölken inte riktigt rann till  och valparna gick ner lite mer än vanligt i vikt .  En av dom svarta hanarna  var väldigt liten vid födelsen  201 g  och han gick ner mest av alla valparna  ända till 170 g , tyvärr blev det lite för jobbigt för honom  och han somnade in  på tisdagskvällen  lugnt och fint.

Nu mår alla bra  och det är full fart på Salsa ( hon har inte varit dålig innan heller ) valparna äter och smaskar  och det är ganska tyst i lådan vilket tyder på nöjda valpar.  Vikten går stadigt upp  och en av dom har nästan dubblat sin vikt redan  trots nedgången i början  , det är väldigt tidigt för att vara mina  minisar. Så allt ser bra ut   nu igen  och vi börjar komma ikapp med allt som har hänt.  Även om jag är medveten om  och förberedd på att en valp kan gå bort så blev detta lite jobbigt   för jag har haft sån tur att jag aldrig varit med om det förut  och visst  det är naturens lag  och allt det där  men det blev lite känslosamt i alla fall.  Alla  är mysiga  och visst finns det någon som har vunnit mitt hjärta    men hjärta och hjärna vill inte likadant  så nu är det jobbigt vad ska jag behålla ??  redan nu  säger hjärtat  att valet står mellan en tik  och en hane   men skallen säger att jag ska utvärdera först  och det är klart jag ska    och sen kommer ju nästa kull som blir riktigt spännande.  ja det är inte lättare att vara den som får välja först ska jag säga   vore enklare att bara få en tilldelad  ha ha

Mmix har börjat  löpa  och det blir ju lite svårt att vara borta längre stunder som vid tex en parning,  så valpvakt har skaffats  men det funkar ju inte att vara borta flera dar på rad  så progprov ska tas   och   parning  blir det under den kommande veckan .  Av olika orsaker   så är parningen med Ben uppskjuten till 2013,  jag vet att några var intresserade av den kombinationen men den som väntar på något gott .....................   I stället  har vi bestämmt att använda Eddie  i år igen  fast till Mmix   så får vi se  vilka kvaliteer vi kan få fram ur denna kombination   jag vet ju att det blev bra när vi parade med Salsa .

Onsdagen den 15 februari   dräktighetsdygn 60

Nu går tiden s a k t a   oj oj oj  vad långsamt det går ,o)   knepigt att hitta på saker för att fördriva tiden.  Bet ju av en tand  och hade fått en tid  tills ikväll  men det funkar inte , ingen kan passa tjockisen  och att ta med henne på en 20milsresa  i det här vädret är ju inte speciellt smart  så  bara att hoppas att det inte börjar värka  utan att det kan dröjja tills valparna är födda.  Salsa mår fortfarande bra  äter och dricker  men sover massor   så hon och jag tittar på tvprogram jag aldrig trodde jag skulle se på   tex  svenska långfilmer från 50 talet  ,o))  

men  allt verkar bra  och det mysiga med den här tiden är att bara hålla handen på magen och känna fosterrörelserna  som blir starkare dag för dag och snart  ja  alldeles snart är dom nog här.


Måndagen 13 februari   dräktighetsdygn 58

Nu känns det bra och tryggt  att det "bara" är att vänta på att valpningen ska  starta.  Men det är tråkigt som sjutton att vänta ,  så fruktansvärt långtråkigt  Salsa  är lugn och fin  och vill mest vila , men emellanåt  vill hon ut och röra på sig  men hon blir trött ganska snabbt  . Hon vill inte ha maten  utan den ratar hon  , men det är i det här fallet  inte ett tecken på att valpningen har startat utan  ett tecken på att hon vill ha ben istället !!!!!!!   Bruno och Mmix fick stora fina köttben till middag idag  och Salsa kände lukten av dom  men jag vågar inte ge henne ben nu  eftersom dom brukar bli hårda i magen av det  och det är ju inte så lämpligt  just nu..  Och när hon inte fick det  började hon tigga kex istället  och mackor osv ,  så hon sitter vid skafferiet  och stirrar  på det som om dörren skulle öppna sig  bara av att den blir utstirrad .  Lilla  ( eller snarare  stora ) fröken är nog lite bortskämd  undrar jag om hon har lurat matte till att få de hon vill ha  tidigare ??   Så just nu gäller bara vem som har bästa uthålligheten  ha ha ha .  Imorgon  tror jag hon äter upp sin mat igen  kanske redan till kvällen.   På onsdag förmiddag kommer  Agneta  och Doris  då blir det lite lättare att få tiden att gå  om inte annat. Valplådan är klar men där kommer hon inte att få valparna den är väldigt bra när valparna är födda men inte under själva födandet  för kanterna är så höga  och avlastaren är lite ivägen  så imorgon ska vi fixa till en valplåda till  av en  pallkrage  och den ska placeras i vardagsrummet eller köket  beroende på vart vi  kommer att vara ,  sen är allt klart och det är bara att vänta och  längta igen .


fredagen den 10 feb  dräktighetsdygn 55

Lugnet ligger som ett täcke över huset  . Alla 3 är så dämpade   dom är glada och äter bra  racar ute osv  men är otroligt lugna inne .  Till en viss del beror det kanske på att vi har möblerat om  och bytt rummen , det nya verkar
passa hundarna mycket bättre  men Salsas nedräkning  spelar säkert en stor roll också.  Hon är avslappnad och lugn  men väldigt kissnödig emellanåt ,o))   När hon är ute  är det inte racerfart in som gäller  utan hon går gärna runt i
trädgården och nosar och rotar en stund  , gräver under äppelträdet  för att ev hitta några rester   och sen rullar hon runt i snön en stund , att det är  - 18  grader  verkar inte bekomma henne så mycket. Hon får inte vara ute så länge
eftersom  mjölken redan har kommit  och jag inte vill ha en stockning  innan valparna har dykt upp .  ( har varit med om det vid ett tillfälle )   Hon ligger mest och vilar  antingen i våra sängar   i  soffan  eller  i korgen på kontoret   det beror lite på vad som för övrigt händer i dom olika rummen , men det märks att  hon blir mindre och mindre beroende av var vi är  och ligger mer och mer i sängen  även om vi gått därifrån.

Nu är det inte så många dar kvar  och valplådan är monterad  ,  trimbordet är uppställt  som adm bord med våg  ,block o penna , osv    så nu väntar vi bara på fällarna som är beställda  och för hoppningsvis kommer idag  ,  sen  är allt
redo     Hon har inte blivit så tjock som jag befarade  så ett hanterbart antal  borde det bli  ,o))  samtidigt som längran efter dom blir större för varje dag   så kommer jag på fler och fler saker   som skulle vara bra att ha gjorda  innan dom kom ....   men så är det     Sent ska den late vakna ..

onsdagen den 8 februari  dräktighetsdygn 53

Nu märks det tydligt att det är en dräktig tik i hushållet. Nattsömnen är inte vad den brukar   varken för henne eller mig  eller  resten av hundarna.  Dom senaste 3-4 nätterna  har vi varit uppe och nattkissat   vid 03 tiden   men
inatt   var det kisseridax redan  vid 02    och sen hunger  03 ( hon pussas tills man går upp och kollar vad problemet är  )  hon fick en halv mjuk macka  och vid  4.30 var det dax igen   då fick hon mat  och hon slaffsade i sig  en
halv daxranson    då passade jag på att rasta  henne och dom andra två  ,  sen gick vi och la oss  och sov  till  8.15.   Det känns som om det kommer att bli flera  nätter av samma kaliber ,o(.    Tycker inte att hon har blivit tjockare
som tur är   men tog  nya mått i alla fall    så här är jämförelen mot  för 5 dar sen      Fram    då   63   nu  67     MITTEN  då 68  nu  72      Bak  då 56  nu  60    så visst har hon vuxit en del   och man blir nog lite blind i alla fall.     Mmix löp har inte kommit igång ännu  hon skulle ju ha startat  den 3:e feb   och jag undrar om det kan vara Salsas  dräktighet som stör henne .   Vi får väl se vad som kommer först    löp eller valpar .

Salsa är fortfarande väldigt glad och vänlig   men glädjehoppen som var för en vecka sedan har helt klart avtagit   och hon verkar vilja sova mera direkt på golvet nu än tidigare. Med tanke på att det är kallt ute  och golven är rätt
kyliga på morgonen  så skulle jag föredra att hon ville vara i sängen.   Jag beställde fällar igår   (  har försökt tidigare i flera dar men inte kommit fram )   så  bara dom dyker upp  ska valplådan göras i ordning  och kanske hon
gillar att ligga i den istället     vem vet .  nedräkningen är i full gång  och min favoritsysselsättning   ( inte )   är startad   VÄNTA   VÄNTA  VÄNTA  . ja   bara att vänta  ,o)

 

Fredagen den 3 februari  dräktighetsdygn 48

Bara 2 veckor och en dag kvar till dagen V och  Salsa mår oförskämt bra  ( inte sjutton orkade jag skutta o hopp om än bara några minuter  när jag var "dräktig " 3:e gången-

Hon är glad och följer med ut på kortare promenader   vi går en bit över gärdena  så Mmix kan springa lös ett tag  och sen hem igen för middagssova för fröken tjock. Jag har mätt magen  och   upps vad det blev stora mått ,o)   bak  56  mitten  68 och fram 63  så mitten har ökat en hel del. Tycker hon är tjock så jag började jämföra mot tidigare kullar  och  dessvärre   har jag av olika anledningar inte skrivit in  Salsas  mått vid motsvarand dräktighetsdygn . Hittade däremot Daiwas mått  vid  ungefär samma tid  och det var  72 resp 73  fram och på mitten    och det blev 10 st !!!!    Så med lite tur  håller sig antalet  lite lägre denna gång   hennes tidigare kullar har ju varit  9 st med Bruno  och  7 ( varav en var dödfödd )  med  Eddie . Mmix ska börja löpa vilken dag som helst och planen är ju att para även henne så  lagom antal valpar med  bra fördelning  är ju helt klart något jag önskar  ,o))

Vi håller på att möblera om lite mellan dom olika rummet  (  det har inte med valparna att göra )  och hoppas på att det är så pass klart tills om en vecka  så vi kan montera upp valplådan då,  längtar något alldeles förskräckligt efter dom små nu men som tur är  ska ju sovrummet flyttas och det finns lite annat att tänka på.
 

Onsdagen den 1 februari    dräktighetsdygn 46

Igår hämtade vi hem Salsa eftersom Agneta inte ville ha henne hemma längre  ,o))  Hon är ju så van vid oss och att vara här uppe så det var inga problem alls.  Bilresean sov hon nästan hela tiden   men när vi kom hem  rantade hon
runt och ville ha mat  mat  MAT!!!!!!!!!  så lite omläggning av  mattiderna kanske kan fixa den biten  vi får se.    Hon fick sova inne i våra sängar  ( hon brukar det  fram tills det startar   det är så enkelt att hålla koll då )   Jag var väldigt tveksam denna gång eftersom vi köpt nya sängar  och dom är betydligt högre än vanliga. Dessutom  brukar hon fara runt  och hoppa upp och ner  en hel del under nätterna  ( vet det sen tidigare  gånger ). Vill ju inte att hon hoppar så mycket och absolut inte att hon slår i när hon hoppar   men  hon fick göra ett "provhopp"  innan beslutet togs att hon fick sova hos oss.   Det är nog inte många dar till hon kommer upp  men vi tar det dag för dag  ,  med lite tur  blir gästrummet klart i morgon och då kan vi flytta in dit .   Konstigt nog  sov hon stilla HELA natten   när hon väl hoppat upp var hon inte ur sängen en gång  före kl 06.00  och jag tror knappt hon har rört sig i sängen heller ,  Konstigt   våra hundar är lika  dom älskar dom här sängaran  !!!!!  så Agneta  du får köpa dig en  höj o sänkbar tills  Salsa kommer hem igen  ,o))

Hon var ganska "rantig "  igår   men idag är hon kolugn ,  Jag vill inte ha en massa lek o bus  kommer alltför väl ihåg att det slutade med att hon halkade på magen förra gången och att det kostade en valp ,o(    så  Bruno blir nog ett
lagom att vara med  emellanåt  om hon behöver sällskap   men hon verkar  vilja vara aktiv o busa  5 min  sen är det slut  och vila står högt på listan .Hon är pigg och nyfiken  så fort någon går i ytterdörren är hon framme och kollar och
ska någon ut i köket  är det säkrast att springa dit och kolla om det blev något över till  grevinnan .   Hon är tjock - riktigt tjock   så vi får väl se om siffran som sågs på ultraljudet  håller    men jag undrar jag  , det är ju några dar kvar  och omfånget kanske står still en stund ....  

söndagen 29 januari    dräktighetsdygn 43

Nu har det hänt massor på måtten dagens mått är fram  63  ( mot förra veckans 60)   mitten  62 (förra veckan 54 )  bak  54 ( förra veckan 49 )   så nu syns det att hon väntar smått-

Agneta ringde och vill inte ha kvar henne längre  hon börjar kännas som en sprängfärdig bomb om man får tro det som sägs ,o))   men det är 3 hela veckor kvar  och några saker som vi bara måste göra innan hon kommer , det går ju inte att  fara iväg riktigt hur som helst den sista tiden.  Vi har ju dessutom ganska långt till spec affärer och vi behöver  till Kista och hämta hem en laddning vom   och  få tag i några balar hushållspapper det brukar gå åt när man har valpar.  men  hon kanske kommer hit innan söndag som det från början var tänkt.  Salsa mår jättebra  det är bara Agneta som är orolig .  Hon vill ha mera mat   och vi ökar på med 25% eftersom vi vet att det är ett litet gäng som ligger därinne   sen får vi se hur mycket mat hon får dom sista 2 veckorna  jag vill inte öka för mycket heller eftersom  det  är onödigt att hon blir "tjock"  och sen påverkar det ju både valpningen och mjölktillgångn. Med lite tur nöjer hon sig med  ökningen  och  någon riskaka  emellanåt.  kanske får hon lite annat att tänka på när hon byter miljö också , det är ju ingen nyhet för henne att vara hos oss  men lite nya dofter och lite nytt att undersöka kanske kan trötta henne mentalt  nu när hon inte vill gå några längre promenader .

Bara 20 dar kvar  till dagen valpning   nu börjar det gå snabbt och allt jag hade tänkt ha klart innan  kommer inte att bli gjort  , ,o))  det ska bli kul att få hem henne  och jag ser fram emot att hon kommer .   närmsta pucken just nu  är  ridhusträning  om en vecka   sen blir det slappa  slappa  slapp  tills dom små anländer 


 

Måndagen 23 januari   dräktighetsdygn 37

Nu är 5 veckor avverkade och 4 återstår  och vi vet att det är valpar  så nu börjar längtan bli stor. Fortfarande bor Salsa hos Agneta och hon kommer till oss om lite mindre än 2 veckor. Men ännu så länge är det bara måtten runt magen och antalet dräktighetsdygn som jag kan berätta om

Magens mått har inte ändrats så mycket ännu   fram är det 60 cm   mitt på  54  och bak 49 jag har ju valt att ta 3 mått  för att kunna följa ordentligt.  Jämförde mot hennes tidigare dräktigheter och ser att hon var i betydlgt bättre hull och kondition denna gång , vi har ju varit lite mer tuffa på bra kondition denna gång  då hon är lite äldre än tidigare, Hon är i vilket fall som hellst jättepigg  och precis som hon brukar under dräktigheterna  väldigt verbal och pratsam..

För att tala i klartext,  det är en jäkla hund att låta när hon väntar valpar och har smått. hon har åsikter om precis allt  då .  När hon ska få mat  Hur hon ska serveras maten och vilken mat hon ska ha   hon har åsikter om när hon ska gå ur var hon ska ligga  osv. så Agneta tycker nog att det blir skönt att lämna över henne om 14 dar  tror jag  ( ha ha ha )
Precis som Karin tidigare ha kallat henne Grevinnan  så är det precis det hon lever upp till och tycker hon ska behandlas som när hon är dräktig .  snacka om personlighet 

Hon har dessutom fått sin matte att tvivla på vilken mat hon ska ge  när det inte passar fröken Salsa  att äta det hon serveras , men varför skulle hon  när det visar sig att matte ger lite bättre mat om man knasar  och dessutom blir man matad ,,,,   vilken hund va!!! men det är under dräktigheten  hon skulle alldrig komma på tanken att lämna mat annars

Jag misstänker att hon nog inte skulle göra det nu heller men hon känner nog att matte är lite extra svag för henne just nu.  oj o oj   det kan bli ett bryskt uppvaknande för grevinnan när hon kommer hit, då får hon leva med konkurrens igen ,  först till kvarn  ,o))) Nej  fullt så tufft blir det ju inte   men specialmat blir det inte heller ,

Tiden börjar gå lite fortare nu  då vi dessutom har lite födelsedagar  osv  under dom kommande 2 veckorna  sen ska det byggas valplåda osv   och sen är hon här och det är bara en kort period av väntan  så har familjen vuxit en del.  hoppas bara att det blir en "lagom " stor kull och längtar och väntar gör vi

 

Söndagen den 15 januari   dräktighetsdygn 29

Har inte skrivit på ett tag  för jag har inte mått så bra,  men i fredags ,,,  fredagen den 13!!!!  åkte vi iväg och ultraljudade Salsa  trots att det var väldigt tidigt  bara dygn 27  ( jag brukar försöka vänta längre så dom kan räkna lite lättare ,o)   men eftersom hon bor hos Agneta  känns det tryggare att veta om det är något eller ej.  Salsa är som dom flesta springer spaniels  väldigt matglad och skulle hon kunna lura åt sig lite större portioner genom att "spela" dräktig skulle hon säkert göra det  så lika bra att veta.

Datumet känndes ju inte så väldigt bra när jag bokade tiden  men det visade sig att det var ett turdatum,  Först kunde hon inte se något och sa att tyvärr det blir nog inget , det känndes väldigt snoppet eftersom både Agneta och jag var ganska säkra på att det var åtminnstone några där inne.  Men hon letade en stund till och fann ett par stycken,  till saken hör att vi hade gissat i bilen på antal  och  hon hittade precis så många som Kjelle gissat på  så jag sa åt veterinären att leta tills hon åtminnstone hittade en till  för jag kunde ju inte komma ut i bilen och säga att han hade rätt !!!!!   hon letade och letade och bytte tom läsare på maskinen ,o))  och hittade inte en utan några till  ha ha  nu var jag nöjd men började inse att det kanske blir en stor kull igen ...    Så ännu är det krut i Bruno  9,5 år  men få till ett valpgäng grejjar han ,o), 

Nu börjar den riktiga  väntan  burr halva tiden är avverkad  och resten är kvar,  trots allt tycker jag att tiden fram tills nu  har gått ganska fort  och vi har ju en del saker framför oss  innan Salsa kommer hit  helgen  den 4-5 februari , Salsa var väldigt pigg och glad när vi träffades  man skulle aldrig kunna gissat att det var en tik på 6 år för hon beter sig som en 2åring  och att hon dessutom är dräktig  ??   men vet ju av  erfarenhet  att  det finns inte mycket som stoppar en aktiv springer  och en valpkull är knappast något dom ser som ett hinder  utan jag tycker nog att det tom gör dom lite "gladare",    Måtten är mailade till mig  men jag undrar jag hur dom stämmer  fram 60  mitten  49   bak  48     vi får väl se på nästa veckas  mått hur det ser ut    hon har dessutom fått en 20% matökning   så om inte annat så borde den göra sig synlig då .

Söndagen 1Januari 2012    15;e  dräktighetsdygnet

Det händer ju fortfarande inte så mycket   men vi har mätt magen  trots att det inte borde vara någon skillnad ännu fram 61 mitt 53  bak 47 dom "lokala" skillnaderna från förra gången  beror troligen på hur måttbandet hölls.
Har pratat med Agneta och hon är 100 övertygad om att det är valpar  för Salsa är som ett plåster på henne hela tiden och ska bara kela  ( vilket tidigare varit lika vid dom andra 2 dräktigheterna )
det vi närmast väntar på är att matvägringen ska komma  och det borde ske  nu under veckan eller nästa helg ungfär och sen ska jag kolla med vet, när jag kan ultraljuda så ännu är det bara riktigt tråkigt  att vänta  vänta och vänta.Måndagen 26 dec  dräktighetsdygn 9

Dom som är uppmärksamma har nog sett att jag skrivit fel dygn på gårdagen inlägg, Visst vill jag att tiden till valpningen ska gå snabbt men att hoppa över dagar är kanske inte den bästa lösningen  ,o))   så idag är det dygn 9.
Fick ett telefonsamtal av Agneta idag som meddelade att Salsa är otroligt kelig just nu och att det brukar vara ett tecken på att något är på G.  men jag vågar inte lita på det riktigt  utan det blir nog ultraljud i alla fall ..

 

söndagen 25 december dräktighetsdygn 9

Det händer ju inte så värst mycket nu i början , och vi vet ju ännu inte om det finns några minisar där inne , men det vi har gjort är att börja mäta magen .fram är det 61 cm    på mitten  51 cm  och  bak  48 cm .  Det kommer ju att ta
ett antal veckor innan det måttet ändras  och troligen så har redan ultraljudet gett besked om vad som finns eller inte finns. Men det är ändå kul att ha små måttstockar på vägen . Framförallt ska det bli extra roligt att jämföra denna
kull med I - kullen  som är  likadan kombination som denna .  Salsa blir ju keligare  när hon är dräktig  och hon har sovit tajtare med Agneta nu sen hon kom hem , en natt sov hon tom  på hennes arm  ,o)   tar det som ett bra tecken,  men det är bara att vänta  så fort helgerna är över ska jag boka ultraljudsdatum så det åtminstone finns en dag att se fram emot.

 

Söndag 18 december löpdygn 14 dräktighetsdygn 1

Idag på morgonen tog vi ut Salsa och Bruno igen men beslutet var att dom skulle få vara i valprastgården så dom inte hade hela tomten på sig att fara runt för jag kände på mig att idag var dagen , snöade naturligtvis och lite blåst men det bara stärkte mig i min tro att det var rätt dag eftersom Bruno heter Blizzard =snöoväder , Salsa har parat förut utan problem och Bruno också men det finns ett jätteproblem att få till en kull mellan dessa 2 individer och samma problem var det förra gången vi parade . Bruno vill inte para om jag är bredvid och om jag gick in så skriker Salsa för är vi inne ska hon också vara det så Phu!!!! ingen lätt ekvation att få ihop. Stängde in dom i valphagen och såg att det verkade vara rätt dag för inga som helst avvisanden från Salsa och Bruno höll sig mycket närmare än igår, så bara att gå in och kika genom verandafönstret vad som händer, Jo Salsa bara ropar att hon vill också komma in igen och Bruno sitter bara bredvid och tittar, jag låter henne gapa och skälla ett tag och efter ca 5 min kommer Bruno fram och buffar till henne och sen är leken igång och PANG så sitter dom . Vi går ut för att hålla dom still( har tikar som inte förstår att dom måste stanna kvar under hängningen ,o)) och när jag kommer fram ser jag att Bruno har lyft benet över Salsa och hon har tappat balansen så hon ligger på rygg mitt i snön och kommer inte upp . Detta har jag aldrig sett tidigare och jag börjar fundera samtidigt som jag fortsätter gå framåt mot dom, hur ska jag fixa det här, tänk om jag hjälper henne upp och hon försöker sticka ?? eller om jag tar upp henne åt fel håll,?? Ja ni vet hur det är när man börjar tänka hur det ska gå massor av scenarier hann dyka upp i huvudet trots att det kanske bara var 20 steg att gå och alla tankar hann komma under den korta tiden . Men som alltid så löser sig saker mycket enkelt , jag flyttade på Brunos ben och så kom hon upp hur smidigt som helst och utan problem. En hängning på ca 21 min så nu är det bara att vänta och hoppas på småttingar i februari. Kanske en omparning i morgon har inte bestämt mig , enda orsaken är att Bruno är 9 år så kanske man skulle köra en sväng till ?? nja vi får se i mor´n

Lördagen 17 december löpdygn 13

I dag är hon mera intresserad och dom leker en hel del , men när han börjar nosa för länge i baken blir hon lite sur och springer därifrån , hon behöver inte säga till honom att hon vill vara ifred för han har läst av henne innan det går så långt , är så glad åt hans beteende för han är helt lugn och skapar en lugn miljö för henne , tar in dom tillsammans ett tag för att se om det skulle vara bättre men dom lägger sig och vilar i varsin ände på mattan så ingen parning idag heller.

Fredagen 16 december löpdygn 12

Salsa och Bruno var ute en stund tillsammans men hon bara fräste som en ilsk katta när han kom för nära , vilken go kille han är , uppträder som en riktig gentleman och försöker inte ens att komma närmare än vad hon tillåter så dom gick i varsin ända av trädgården och nosade se n var det bara att dela på dom igen .

Torsdagen 15 december löpdygn 11

Idag var det så dags att fara förbi Enköping och hämta upp lilla löpfröken , vi var där på eftermiddagen och mottagandet när jag klev in genom dörren var minst sagt hjärtligt, Phu 2 otroligt glada springrar som skulle pussas och hälsa så det var vad vi gjorde en stund innan Agneta och jag gick igenom alla papper , = avtal och försäkringar , om folk bara visste vilken otrolig dokumentation det ska till för att få en valpkull . Allt klart och koppel på salsa och ut mot bilen . Hon hoppade glatt in , nej det var nog fel ord hon kastade sig in i bilbåset när hon fick syn på Bruno slängde sig fram emot gallret och ”pussade” riktigt på honom så hon var ju inte helt ovillig att fara med oss hem i alla fall. Men sen när Bruno visade lite intresse så visade hon upp hela tandraden så vi visste att vi kunde köra sakta hem för idag skulle det i alla fall inte bli någon parning . Väl hemma fick dom varsit kycklinglår som middag , Bruno o Mmix åt snabbt upp sina men Salsa skulle inte ha , hon nosade och tittade på det petade lite med nosen och kom sen farande till mig och buffade på min hand , jag hade ingen aning om alls vad hon ville så det var bara att låtsas som om ingenting hade hänt. Hon höll på så ca 30 min fram och tillbaks mellan mig och kycklinglåret sen pratade jag med Agneta i telefonen och frågade om hon inte åt kyckling. Svaret var att det var en favorit och inte alls likt Salsa att rata mat så ingen av oss förstog någonting av det här . Jag tog loss en bit kött från benet och gav henne och det smaskade hon snabbt i sig ,så jag provade att skära bort en större bit och då åt hon upp köttet men spottade ut skinnet ?? aha ta bort skinnet är vad som gäller och det gjorde jag , vad gör då hunden jo hon äter upp benet när skinnet är borta HUR BORTSKÄMD ÄR HON ??? Ringer Agneta och frågar men hon står lika frågande som jag , vad håller hon på med ?? ingen av oss vet mer än att Salsa beter sig inte som hon brukar när hon är i löp, hon är en riktig plåga under den tiden så det är tur att hon är så jäkla härlig resten av året så hon kan leva på det ha ha . Dixie var precis likadan , varje löp skulle hon bli behandlad som en prinsessa , inte pga att vi gjorde det utan pga att hon ansåg att så skulle det vara , Vi får väl se om Mmix skaffar sig samma olater när det blir hennes tur ,o)

Lördagen 10 dec löpdygn 6

Idag har det varit ridhusträning för hundarna och Agneta skulle ha kommit med Salsa och Doris, vilket skulle ha varit en jättebra störning för småknoddarna ha ha ha jupp småkillar på 11 mån behöver utmaningar och en löptik i den åldern är en riktigt bra utmaning kan jag tycka. Tyvärr kom dom inte pga vädret och väglaget och när jag pratade med Agneta på kvällen fick jag reda på vilken jobbig hund Salsa är ,hon piper och gnäller och är allmänt jobbig så likheten med hennes mamma Dixie under löp är ju påtaglig. Dom anser att dom ska ha valpar VARJE löp och har ingen förståelse alls för att man inte åker och hämtar hem en hanhund åt dom . Börjar förstå hur snäll Bruno faktiskt har varit under alla år aldrig några probelm under löpen trots att det ibland har varit 6-8 st på ett år . Börjar fundera ska jag verkligen ta hem ”plågan” ja klart jag ska tittar på Mmix och ser vilket underbart resultat det blev förra gången så 14 dars löpgnäll får man väl tåla ibland ha ha .

Måndagen 5 december löpdygn 1

Pratar med Agneta på dagen om Salsas matdosering . Inget konstigt och ingen löpstart ännu. Agneta ringer senare på kvällen och Kjelle svarar …. Jag vet vad hon kommer att säga och jag vill inte höra . Jo mycket riktigt löpet har startat och jag som hade hoppas på en eller två veckor till men man kan inte få allt som man vill ,o)) . Bara att sätta igång att räkna dar ,vilken kan vara den rätta?? Vilken tur ändå eftersom jag ska ner till Märsta för att träffa tandläkaren den 15 :e som är löpdygn 11 så passar det ju bra att vi tar med henne hem den dagen , dom tidigare valpningarna är hon parad dag 13 resp dag 14 så det blir nog bra.